Dieta Atkinsa
Wymyślił ją w latach 70. amerykański kardiolog Robert Atkins. Polega ona na spożywaniu produktów wysokotłuszczowych, zawierających spore ilości białka, przy ograniczeniu węglowodanów. Dieta zakłada jedzenie przede wszystkim mięsa, jajek, ryb, serów, śmietany czy warzyw o niskiej zawartości węglowodanów. Nie wolno natomiast spożywać słodyczy, owoców, warzyw skrobiowych, nabiału, pieczywa.
Dieta nie powoduje uczucia głodu i prowadzi do szybkiej utraty wagi. Jednak spożywanie produktów wysokotłuszczowych, przy małej podaży węglowodanów może powodować wycieńczenie, problemy z nerkami, miażdżycę, osteoporozę, zaburzenia pracy serca, choroby nerek czy zbyt wysoki poziom cholesterolu. Żywienie niewskazane dla osób z nadciśnieniem, miażdżycą czy wysokim cholesterolem. Podobne założenia do diety Atkinsa ma tzw. dieta optymalna opracowana przez polskiego lekarza Jana Kwaśniewskiego.