Makaron razowy
56 gramów razowego makaronu: 198 kalorii, 43 g węglowodanów, 5 g błonnika.
Makaron z mąki razowej powinien na stałe zagościć w naszym menu. Jest cennym źródłem węglowodanów, a także mikroelementów oraz błonnika, który korzystnie wpływa na pracę naszych jelit. Brytyjskie badania wykazały, że wyższe spożycie produktów pełnoziarnistych - ok. 3 porcji dziennie - było związane z niższym BMI i mniejszą ilością tłuszczu. Inne badania dowiodły, że dieta bogata w produkty pełnoziarniste pomaga dbać o linię. Makaron razowy jest idealnym rozwiązaniem dla osób odchudzających się, gdyż trawimy go dłużej, co zapewnia nam uczucie sytości. Należy spożywać 100-200 kalorii (ok. 1/2 - 1 szklanki) - twierdzi Keri Gans, autorka "The Small Change Diet". Ekspertka dodaje, że węglowodany są częścią zbilansowanego posiłku.