Naturalne samoopalacze. Tanie, smaczne i skuteczne
Osoby, których dieta bogata jest w warzywa i owoce, mogą pochwalić się naturalną złocistą "opalenizną". Dermatolog dr Susan Stuart na swojej liście naturalnych samoopalaczy wymienia m.in. marchew, pomidory, słodkie ziemniaki, melony i morele, a także szpinak i jarmuż.
05.05.2014 | aktual.: 22.05.2018 14:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dermatolodzy przekonują: opalanie szkodzi skórze. Można jednak uzyskać zdrową opaleniznę i piękną skórę w zupełnie bezpieczny sposób.
Osoby, których dieta bogata jest w warzywa i owoce, mogą pochwalić się naturalnym złocistym kolorem skóry. Dermatolog dr Susan Stuart na swojej liście naturalnych samoopalaczy wymienia m.in. marchew, pomidory, słodkie ziemniaki, melony i morele, a także szpinak i jarmuż.
- Przeprowadzone przeze mnie badania jednoznacznie wykazały, że codzienne spożywanie kilku dodatkowych porcji warzyw i owoców powoduje zwiększoną pigmentację skóry, co wpływa na jej ciemniejszy odcień. Trudno dokładnie powiedzieć, jak dużo i jak długo należy stosować taką dietę. Osoby uczestniczące w moim badaniu zostały poproszone o spożywanie dodatkowej porcji warzyw i owoców przez kilka miesięcy - wyjaśnia dr Susan Stuart, autorka badania.
Dermatolog twierdzi, że efekt naturalnej opalenizny dają zawarte w tych produktach tzw. karotenoidy, które odpowiadają za czerwoną barwę marchwi czy pomidorów - mają one również dobroczynny wpływ na układ odpornościowy i rozrodczy.
- Należy jednak mieć na uwadze to, że na naszą naturalną opaleniznę istotny wpływ ma rodzaj skóry i jej naturalny poziom pigmentacji - dodaje naukowiec.
- Mamy potwierdzoną informację, że codzienne spożycie owoców i warzyw ma wpływ na kolor skóry - informuje Ian Stephen, z Uniwersytetu w Bristolu, który kierował innymi badaniami. Badacze zauważyli, że większość osób preferuje zdrowy koloryt skóry, który uzyskuje się poprzez jedzenie świeżych owoców i warzyw, niż ten, który pojawia się w wyniku opalania. Odkryliśmy, że ludzie wolą złocisty odcień skóry, jaki zawdzięczają diecie, niż ciemną opaleniznę - powiedział Stephen.
Wolontariusze, którzy poddali się badaniu, musieli do swojej diety wprowadzić pięć porcji świeżych owoców i warzyw, które spożywali każdego dnia. Po miesiącu porównano zdjęcia ich skóry "przed" i "po". Eksperyment wykazał, że po miesiącu jedzenia warzyw i owoców, skóra znacznie zyskała na atrakcyjności. Naukowcy mają nadzieję, że to odkrycie w znacznym stopniu zachęci ludzi do śmielszego sięgania po świeże warzywa i owoce. Co wpłynie nie tylko na kondycję skóry, ale również na sylwetkę. - Większość ludzi nie wie, jaki wpływ na kolor skóry ma dieta - powiedział profesor David Perrett, psycholog ze szkockiego Uniwersytetu St Andrews. - Byliśmy bardzo zaskoczeni tymi wynikami - przyznaje.
Najwięcej karotenoidów zawiera marchew. Jednak, co ciekawe, do najbogatszych ich źródeł należą również słodkie ziemniaki, dynia, pietruszka naciowa, szpinak, papryka, morele, brokuły i pomidory. Karotenoidy mają również mnóstwo zalet - chronią przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu zapobiegają nowotworom i opóźniają starzenie się organizmu, pomagają też zachować dobry wzrok. Co więcej razem z owocami i warzywami dostarczymy naszemu organizmowi wielu witamin i składników mineralnych. Więc nie tylko nasza skóra zyska na takiej zmianie jadłospisu.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl
ZOBACZ:
Czy samoopalacze i opalanie natryskowe powodują przebarwienia na skórze? Skąd nieprzyjemny zapach kremów samoopalających? Co należy robić, a czego nie można po zastosowaniu samoopalacza?