Najgorsza woda do gotowania ziemniaków. Wyjdą twarde i niesmaczne
Ugotowane ziemniaki nie smakują dobrze? Rozpadają się, a może w ogóle "nie poddają się" obróbce termicznej? Okazuje się, że bardzo dużo zależy od tego, jakiej wody używamy do ich gotowania.
W tym artykule:
Ziemniaki od lat zajmują ważne miejsce w polskiej kuchni, pełniąc funkcję podstawowego składnika w wielu przepisach. Stanowią one bazę dla licznych dań, takich jak placki ziemniaczane czy kluski śląskie, które zyskują dzięki nim wyjątkowy smak i konsystencję. Powszechne w użyciu są zarówno jako dodatek do mięs, jak i składnik, który zyskuje główną rolę w daniach jednogarnkowych.
Czasem zdarza się, że ziemniaki rozpadają się w trakcie gotowania lub wręcz przeciwnie, zdają się niemożliwe do przyrządzenia, mimo kilkudziesięciu minut spędzonych we wrzątku. W obu przypadkach przyczyną takich problemów może być woda.
Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
Masz problem z ugotowaniem ziemniaków? Zwróć uwagę na wodę
Kiedy gotujemy ziemniaki, warzywa pochłaniają część wody znajdującej się w garnku - z tego względu mogą zmienić smak, ale też konsystencję. Niskie pH wody sprawi, że ziemniak nie będzie się rozpadać w trakcie gotowania, a po obróbce będzie mieć bardziej kremową konsystencję. Tak samo na te warzywa zadziała dodana do gotowania sól. Woda o wysokiej zawartości chloru również wpłynie na ziemniaki, pogarszając ich smak.
Niezbyt dobrym pomysłem jest też wrzucanie ziemniaków na wrzącą wodę - przez to bulwy mogą się ugotować nierównomiernie i być twarde w środku. Zbyt mocno wrząca woda może też spowodować rozpadanie się warzyw. Nie pozostawiajmy ziemniaków we wrzącej wodzie po ugotowaniu - wówczas pogorszy się ich smak, przez napęcznienie cieczą.
Najlepsza metoda na ugotowanie ziemniaków
Aby ziemniaki podczas gotowania zachowały jak najwięcej wartości odżywczych, nie powinno się ich kroić na mniejsze części przed wrzuceniem do wody. Pełne bulwy gotowane w całości i wraz ze skórką pozwalają na minimalizowanie utraty witamin i minerałów, co zwiększa ich wartość odżywczą. Proces gotowania w ten sposób również podkreśla ich naturalny smak i konsystencję.
Kluczowym elementem jest rozpoczęcie gotowania od wrzucenia ziemniaków do wrzącej wody. Taki sposób pozwala zachować więcej naturalnego aromatu i struktury bulw. Profesjonalni kucharze zalecają również użycie wystarczającej ilości soli w wodzie, aby ziemniaki przejmowały smak już podczas gotowania. Dodatkowo, kontrolowanie intensywności ognia pomaga uniknąć rozgotowani
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.