Najgorsza woda do gotowania ziemniaków. Wyjdą twarde i niesmaczne

Ugotowane ziemniaki nie smakują dobrze? Rozpadają się, a może w ogóle "nie poddają się" obróbce termicznej? Okazuje się, że bardzo dużo zależy od tego, jakiej wody używamy do ich gotowania.

Kiedy najlepiej posolić ziemniaki?Jak gotować ziemniaki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Zuzanna Sierzputowska

Ziemniaki od lat zajmują ważne miejsce w polskiej kuchni, pełniąc funkcję podstawowego składnika w wielu przepisach. Stanowią one bazę dla licznych dań, takich jak placki ziemniaczane czy kluski śląskie, które zyskują dzięki nim wyjątkowy smak i konsystencję. Powszechne w użyciu są zarówno jako dodatek do mięs, jak i składnik, który zyskuje główną rolę w daniach jednogarnkowych.

Czasem zdarza się, że ziemniaki rozpadają się w trakcie gotowania lub wręcz przeciwnie, zdają się niemożliwe do przyrządzenia, mimo kilkudziesięciu minut spędzonych we wrzątku. W obu przypadkach przyczyną takich problemów może być woda.

Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie

Masz problem z ugotowaniem ziemniaków? Zwróć uwagę na wodę

Kiedy gotujemy ziemniaki, warzywa pochłaniają część wody znajdującej się w garnku - z tego względu mogą zmienić smak, ale też konsystencję. Niskie pH wody sprawi, że ziemniak nie będzie się rozpadać w trakcie gotowania, a po obróbce będzie mieć bardziej kremową konsystencję. Tak samo na te warzywa zadziała dodana do gotowania sól. Woda o wysokiej zawartości chloru również wpłynie na ziemniaki, pogarszając ich smak.

Niezbyt dobrym pomysłem jest też wrzucanie ziemniaków na wrzącą wodę - przez to bulwy mogą się ugotować nierównomiernie i być twarde w środku. Zbyt mocno wrząca woda może też spowodować rozpadanie się warzyw. Nie pozostawiajmy ziemniaków we wrzącej wodzie po ugotowaniu -  wówczas pogorszy się ich smak, przez napęcznienie cieczą.

Najlepsza metoda na ugotowanie ziemniaków

Aby ziemniaki podczas gotowania zachowały jak najwięcej wartości odżywczych, nie powinno się ich kroić na mniejsze części przed wrzuceniem do wody. Pełne bulwy gotowane w całości i wraz ze skórką pozwalają na minimalizowanie utraty witamin i minerałów, co zwiększa ich wartość odżywczą. Proces gotowania w ten sposób również podkreśla ich naturalny smak i konsystencję.

Kluczowym elementem jest rozpoczęcie gotowania od wrzucenia ziemniaków do wrzącej wody. Taki sposób pozwala zachować więcej naturalnego aromatu i struktury bulw. Profesjonalni kucharze zalecają również użycie wystarczającej ilości soli w wodzie, aby ziemniaki przejmowały smak już podczas gotowania. Dodatkowo, kontrolowanie intensywności ognia pomaga uniknąć rozgotowani

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Klub Świadomej Konsumentki
Klub Świadomej Konsumentki © WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Muniek Staszczyk przeszedł wylew. Mówi, co do niego doprowadziło
Muniek Staszczyk przeszedł wylew. Mówi, co do niego doprowadziło
Posadź wzdłuż ogrodu. Szczury nawet się nie zbliżą
Posadź wzdłuż ogrodu. Szczury nawet się nie zbliżą
Wtyki amerykańskie zaczynają wchodzić do domów. Tak je zatrzymasz
Wtyki amerykańskie zaczynają wchodzić do domów. Tak je zatrzymasz
Upubliczniono szczegóły. Joanna Kołaczkowska przekazała dar dla kościoła
Upubliczniono szczegóły. Joanna Kołaczkowska przekazała dar dla kościoła
W walizce miał broń. Po latach ujawniono, co groziło Smoleniowi
W walizce miał broń. Po latach ujawniono, co groziło Smoleniowi
"Bardzo silny konserwant". Ostrzega przed śledziami z sieciówki
"Bardzo silny konserwant". Ostrzega przed śledziami z sieciówki
Karolina Pisarek na castingu do Victoria’s Secret! Spełnia marzenie
Karolina Pisarek na castingu do Victoria’s Secret! Spełnia marzenie
Przetestowałam trik, który odmienił moją cerę. Różnicę widać od razu
Przetestowałam trik, który odmienił moją cerę. Różnicę widać od razu
Kto posadzi, ten pożałuje. Ta roślina jest nielegalna w Polsce
Kto posadzi, ten pożałuje. Ta roślina jest nielegalna w Polsce
Dawid Ogrodnik walczył z nałogiem. Od córki usłyszał, że może umrzeć
Dawid Ogrodnik walczył z nałogiem. Od córki usłyszał, że może umrzeć
Jak zadbać o trawnik jesienią? Eksperci ostrzegają przed jednym
Jak zadbać o trawnik jesienią? Eksperci ostrzegają przed jednym
Włóż do spłuczki. Po kamieniu nie zostanie ślad
Włóż do spłuczki. Po kamieniu nie zostanie ślad