Pieczywo
Jest podstawą zdrowej i prawidłowej diety, źródłem energii, witamin, soli mineralnych i błonnika - przekonują polscy naukowcy i dietetycy.
Tymczasem powszechnie uważa się, że chleb tuczy, a na diecie tradycyjne kromki lepiej zastąpić lekkim, chrupkim pieczywem. Większość tego typu informacji mija się z prawdą. - Chleb jest źródłem energii, witamin i soli mineralnych, dlatego powinniśmy go codziennie spożywać - powiedział agencji informacyjnej Newseria dr Robert Księżopolski, prezes Fundacji Chleb to Zdrowie, przekonując, że pieczywo nie jest tuczące. - Mamy już na to szereg dowodów naukowych i wiemy, że jest to kwestia dostosowania wartości energetycznej posiłku do trybu życia. Kromka chleba żytniego ma ok. 56 kcal. - to mniej niż jedno jabłko, które ma około 72 kcal.
Chleb występuje w większości rekomendacji dietetycznych, żywieniowych i medycznych jako niezbędny składnik codziennej diety. Instytut Żywności i Żywienia uznał chleb za podstawę piramidy żywieniowej.