Odrywany, pomidorowy chlebek z chorizo
Domowe pieczywo kusi zapachem, smakiem i tym, że wiemy, co dokładnie się w nim znajduje. Diana, autorka "Mienta blog", poleca pyszny, pikantny chlebek pomidorowy z hiszpańską kiełbasą chorizo. Ciasto przełożone odrobiną sera mozzarella i świeżymi ziołami smakuje niczym pizza. Taki chlebek nada się nie tylko na śniadanie czy przekąskę, ale również obiad.
30.08.2016 | aktual.: 31.08.2016 10:14
Składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 120 g mąki krupczatki
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3/4 szklanki kefiru
- 1 pół szklanki oleju rzepakowego
- 100 g chorizo
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki startej mozzarelli
- świeże oregano
Przygotowanie:
Chorizo kroimy w małe kawałeczki i podsmażamy na suchej patelni, aż wytopi się z niej tłuszcz. Przekładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Kefir roztrzepujemy z jajkami, koncentratem oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką oraz ziołami, przyprawami i solą. Dodajemy do niej mokre składniki, rozpuszczone drożdże oraz podsmażone chorizo. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i kroimy na około 14 kwadratów. Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. W tym czasie koncentrat mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Mieszanką smarujemy wyrośnięte ciasto. Posypujemy mozzarellą oraz świeżym oregano. Nakładamy jeden kawałek na drugi i przekładamy je pionowo do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (25x10 cm). Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Zobacz także: tortille z papryką, kukurydzą i fetą