GotowaniePrzepisyOdrywany, pomidorowy chlebek z chorizo

Odrywany, pomidorowy chlebek z chorizo

Domowe pieczywo kusi zapachem, smakiem i tym, że wiemy, co dokładnie się w nim znajduje. Diana, autorka "Mienta blog", poleca pyszny, pikantny chlebek pomidorowy z hiszpańską kiełbasą chorizo. Ciasto przełożone odrobiną sera mozzarella i świeżymi ziołami smakuje niczym pizza. Taki chlebek nada się nie tylko na śniadanie czy przekąskę, ale również obiad.

Odrywany, pomidorowy chlebek z chorizo
Źródło zdjęć: © www.mientablog.com

30.08.2016 | aktual.: 31.08.2016 10:14

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej
  • 120 g mąki krupczatki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 1 pół szklanki oleju rzepakowego
  • 100 g chorizo
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki startej mozzarelli
  • świeże oregano

Przygotowanie:
Chorizo kroimy w małe kawałeczki i podsmażamy na suchej patelni, aż wytopi się z niej tłuszcz. Przekładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Kefir roztrzepujemy z jajkami, koncentratem oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką oraz ziołami, przyprawami i solą. Dodajemy do niej mokre składniki, rozpuszczone drożdże oraz podsmażone chorizo. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i kroimy na około 14 kwadratów. Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. W tym czasie koncentrat mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Mieszanką smarujemy wyrośnięte ciasto. Posypujemy mozzarellą oraz świeżym oregano. Nakładamy jeden kawałek na drugi i przekładamy je pionowo do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (25x10 cm). Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Zobacz także: tortille z papryką, kukurydzą i fetą

Źródło artykułu:mientablog.pl
Komentarze (2)