Trwa ładowanie...
d1x69jh
d1x69jh

Olej z czarnuszki. Naturalny środek na wiele dolegliwości

Zajmuje szczególne miejsce w arabskiej medycynie. Olej z czarnuszki siewnej słynie z bogactwa zastosowań. Jego niezwykłe właściwości potwierdziło wiele badań naukowych. Pomaga m.in. w leczeniu astmy, alergii i trądziku, a także w chorobach układu pokarmowego oraz grzybicy. Warto mieć go w swojej domowej apteczce
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d1x69jh

Zajmuje szczególne miejsce w arabskiej medycynie. Olej z czarnuszki siewnej słynie z bogactwa zastosowań. Jego niezwykłe właściwości potwierdziło wiele badań naukowych. Pomaga m.in. w leczeniu astmy, alergii i trądziku, a także w chorobach układu pokarmowego oraz grzybicy. Warto mieć go w swojej domowej apteczce.

Olej z czarnuszki zwanej też czarnym kminem jest znany od czasów starożytności i nazywany „złotem faraonów”. Czarnuszka siewna jest jednoroczną rośliną zielną o biało-niebieskich płatkach. Jej nasiona mają czarny kolor oraz aromatyczny, pieprzny zapach i smak. Dawniej na polskich stołach zastępowano nimi pieprz i dodawano do chleba, mięs i marynat.

Olej pozyskiwany z nasion jest cennym źródłem aż 15 aminokwasów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i omega-9. Olejki eteryczne zawarte w nasionach zawierają tymochinon i nigellon, które działają antybakteryjnie i hamują odczyny autoagresji immunologicznych charakterystyczne dla chorób takich jak łuszczyca. Ponadto w oleju znajdziemy saponiny, witaminę E, biotynę oraz beta-karoten.

d1x69jh

Działanie prozdrowotne i kosmetyczne
Badania naukowe potwierdziły dobroczynne działanie czarnuszki w przypadku leczenia chorób autoimmulogicznych i schorzeń alergicznych. Szwajcarskie prace badawcze wykazały również właściwości ochronne na miąższ wątroby i układ pokarmowy, stąd czarnuszka jest zalecana na stany zapalne żołądka, pasożyty, grzybice i pleśni wewnętrzne.

− Olej ma również właściwości przeciwbólowe, regulujące cykl menstruacyjny. Wzmacnia odporność. U kobiet karmiących zwiększa laktację, a małym dzieciom może być podawany jako środek na zaparcia. Zalecane dzienne spożycie dla dorosłych to 1 łyżeczka oleju 2 razy dziennie przed posiłkiem, dla dzieci do 4. roku życia – ¼ łyżeczki 2 razy dziennie. Można go łączyć z innymi olejami, które złagodzą jego gorzki i intensywny smak. − mówi Izabela Mietlicka zajmująca się dystrybucją orientalnych kosmetyków.

Olej jest przeznaczony także do użytku zewnętrznego na skórę i włosy. Pomaga w schorzeniach skórnych takich jak trądzik, łupież czy liszaj. Poprawia kondycję skóry suchej i dojrzałej, a dzięki zawartości antyoksydantów opóźniania działanie wolnych rodników. Łagodzi podrażnienia, odżywia skórę, a w przypadku łojotoku zmniejsza wydzielanie sebum. Można go również stosować w masażach na bóle reumatyczne.

d1x69jh

Podziel się opinią

Share
d1x69jh
d1x69jh