Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj. "Sezonowy rarytas"
W maju rozkwita coraz więcej roślin, a wielu ogrodników rozpoczyna walkę z chwastami. Warto zdawać sobie sprawę, że niektóre z niechcianych roślin nie tylko nadają się do jedzenia, ale i świetnie smakują.
27.05.2023 | aktual.: 27.05.2023 16:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wielu ogrodników przez cały sezon szuka skutecznych metod do walki z chwastami, uważając je za kompletnie bezużyteczne. Okazuje się jednak, że niektóre z tych roślin są nie tylko jadalne i od lat wykorzystywane np. w ziołolecznictwie, ale całkiem smaczne.
Udowadnia to Katarzyna Banaś, prowadząca na Instagramie profil @sianko_org. Jak sama o sobie pisze - jest pasjonatką dzikich roślin jadalnych. Prowadzi też spacery przyrodnicze oraz warsztaty, na których pokazuje, jak wykorzystywać właściwości ziół i przygotowywać z nich np. maści. W publikowanych przez siebie w mediach społecznościowych postach prezentuje m.in. dzikie, jadalne rośliny, które z powodzeniem można znaleźć w ogrodzie, na łące lub w lesie i np. dodać do posiłku.
Zobacz także: Myślimy o nim "chwast". Nie pozbywaj się go z ogródka
Te chwasty warto zerwać w maju
W najnowszym filmiku, który pojawił się na instagramowym profilu sianko_org, autorka podzieliła się z obserwatorami wiedzą na temat roślin jadalnych, jakie można zebrać w maju. Niektóre jadalne chwasty dla wielu osób mogą być zaskoczeniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierwszym przykładem są młode pędy chmielu. Jak twierdzi autorka nagrania, to "sezonowy rarytas". Można go znaleźć w wilgotnych i świetlistych lasach. Smakują podobnie do szparagów, a z internetowych przepisów można wyczytać, że wystarczy podsmażyć je na maśle i będą doskonałą przekąską lub dodatkiem do dania głównego.
Drugą rośliną, którą warto zbierać w maju jest czosnaczek pospolity. - To roślina o wielu zastosowaniach kulinarnych i leczniczych. Koniecznie spróbuj, jak smakuje - zachęca autorka nagrania.
Świetne dodatki do dań
Wspomina także o mniszku lekarskim i zwraca uwagę na tasznik pospolity, posiadający smaczne torebki nasienne w kształcie serca, a - jak czytamy w opisie - "lekko ostre szczyty pysznie dopełniają smak wielu dań".
Na koniec, autorka pokazuje szczawik zajęczy, który nazywa "bajkową wersją szczawiu", której wygląd i smak odmieni nawet "najbardziej nudną kanapkę".
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl