Myślimy o nim "chwast". Nie pozbywaj się go z ogródka

Myślimy o nim "chwast". Nie pozbywaj się go z ogródka

Jasnota to chwast, który może nam się przydać
Jasnota to chwast, który może nam się przydać
Źródło zdjęć: © Pixabay | utroja0
27.04.2023 10:56, aktualizacja: 22.03.2024 11:25

Na początku maja w wielu parkach, na łąkach, a także w naszych ogrodach zobaczymy roślinę, która do złudzenia przypomina kwitnącą pokrzywę. Chwast ma niezwykłe właściwości, o których warto wiedzieć.

Choć jasnotę purpurową zaliczamy do chwastów, zanim pozbędziemy się jej z ogrodu, dobrze poznajmy właściwości tej rośliny. Okazuje się, że może nam pomóc w pozbyciu się przykrych dolegliwości.

Jasnota zaczyna kwitnienie na początku maja - to idealny czas, by zebrać listki i przygotować domowej roboty napar na częste problemy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz ten chwast w ogrodzie? Potraktuj go łagodnie

Pierwsze kwiaty jasnoty purpurowej mogą cieszyć nasze oczy już pod koniec marca. Roślina będzie kwitnąć aż do października. Choć większość traktuje jasnotę purpurową jako chwast, warto mieć na uwadze jej lecznicze właściwości, o których mówią zielarze. Okazuje się, że napar z tej rośliny pomaga na bóle głowy, ale to nie koniec jego prozdrowotnych właściwości.

Odpowiednio przygotowany napój z jasnotą purpurową pomaga w walce ze stresem, zmniejsza widoczność siniaków, a także wspiera układ odpornościowy, dzięki wysokiej zawartości witaminy C.

W roślinie znajduje się również całkiem sporo beta-karotenu, który jest potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania oczu. Herbatka z jasnoty przyda się również na majówkę - pomoże bowiem uporać się z niestrawnością. Ze względu na właściwości uspokajające, napar z jasnoty warto wypić przed snem.

Jak przygotować napar z jasnoty purpurowej?

Przepis na domowy napój leczniczy jest niezwykle prosty. Potrzebujemy jedynie odpowiedniej ilości, czyli dokładnie dwóch łyżek, suszu z jasnoty purpurowej lub też jej świeżych listków. Zioło zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 20 minut. Po upłynięciu wyznaczonego czasu odcedzamy płyn od liści lub suszu i wypijamy filiżankę powstałej herbaty.

Pamiętajmy, by nie wypijać więcej niż trzech porcji takiego naparu dziennie.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (6)
Zobacz także