Pomidory
Dlaczego warto jeść codziennie pomidory? Mają mnóstwo witamin, minerałów i antyutleniaczy. Dzięki zawartości witaminy C te niskokaloryczne warzywa wzmacniają odporność. Pomidory są bogatym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi. Choć nie brakuje w nich także magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, manganu i kobaltu. Zawierają również duże ilości błonnika, który poprawia trawienie i redukuje zaparcia.
Pomidor jest doskonałym źródłem likopenu - jednego z najsilniejszych antyoksydantów, który neutralizuje wolne rodniki. Badania naukowców potwierdzają korzystny wpływ likopenu na kondycję skóry: opóźnia proces starzenia, przywraca sprężystość oraz zwiększa naturalną ochronę przeciwsłoneczną. Dieta bogata w likopen zapobiega zawałom serca, rozwojowi miażdżycy, nowotworom i zwyrodnieniom plamki żółtej.