Marchew
Większość czerwonych, żółtych i pomarańczowych warzyw zawierają karotenoidy, które w szerokim zakresie redukują nowotwory złośliwe, a także zmniejszają ryzyko stanów zapalnych i chorób, takich jak astma czy reumatoidalne zapalenie stawów. Marchew to bogactwo przeciwutleniaczy oraz beta-karotenu, który przekształca się w organizmie w witaminę A. Pomagają one walczyć z takimi chorobami, jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Zawarta w warzywie luteina zwiększa gęstość plamki żółtej, co daje lepszą ochronę siatkówki.
Marchew stosuje się także w zaburzeniach przemiany materii, niedożywieniu, niedokrwistości, zapaleniu dróg moczowych, pomocniczo w chorobie wieńcowej, cukrzycy i miażdżycy. Ponadto reguluje ona metabolizm komórkowy, leczy niestrawność, zapobiega zaparciom i przedwczesnemu starzeniu, a także chroni przed nowotworami. Doskonale wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Prozdrowotne właściwości marchewki są nieocenione - zwana jest naturalnym uzdrowicielem.