Genialny trik ze śrubokrętem. Słoiki zawekują się na lata
Czy zdarzyło ci się zrezygnować z domowych przetworów, bo słoiki nie chciały się zamknąć? To powszechny problem, ale istnieją sprawdzone metody, które mogą pomóc. Odkryj babciny sposób na wekowanie, który pozwoli cieszyć się smakiem lata przez całą zimę.
Sezon na przetwory trwa w najlepsze. Współcześnie większość osób sięga po te gotowe, których mnóstwo jest w sklepie, dawniej jednak, by zapewnić sobie zdrowe jarzyny na zimę, wekowało się je przez kilka tygodni w roku.
Przygotowywanie domowych przetworów to doskonały sposób na zachowanie smaku i aromatu świeżych owoców i warzyw na długie miesiące. Aby zachowały swoje właściwości i nie spleśniały, trzeba je zapasteryzować, dzięki czemu w środku wytworzy się podciśnienie, które sprawi, że wieczko słoika będzie wklęśnięte.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowa papryka konserwowa. Doskonały pomysł nie tylko zimę
Trik babci na niezassane słoiki
Dla osób, które dopiero zaczynają swoją drogę ze słoikami na zimę, sprawienie, by wszystkie odpowiednio się zamknęły w czasie pasteryzacji, może być źródłem frustracji. Niezassane wieczka to często efekt kilku typowych błędów.
Pierwszy i najważniejszy to zbyt niska temperatura pasteryzacji, a oprócz niego niedokładne dokręcenie wieczka, zabrudzone krawędzie słoika, a nawet zbyt duża ilość przetworów w naczyniu - to wszystko może utrudnić prawidłowe zamknięcie słoika. Na szczęście istnieje prosty sposób na uratowanie niezassanych weków. Jak uniknąć problemów z niedokładnie zakręconymi pokrywkami? Okazuje się, że pomocny może być trik stosowany przez nasze babcie.
Aby uniknąć problemu niezassanych słoików, wiele naszych babć przed zakręceniem ciepłego słoika upewniało się, że jego brzegi są idealnie czyste. Dodatkowo należy zostawić co najmniej około centymetra wolnej przestrzeni między zakrętką a zawartością słoika, a najlepiej nawet bliżej dwóch centymetrów. Ostatni krok to delikatne podważenie wieczka śrubokrętem. Gdy usłyszymy charakterystyczny syk, musimy szybko docisnąć wieczko i zakręć słoik.
Nowoczesne metody wyparzania
Dokładne wyparzanie słoików to kluczowy etap przygotowania przetworów. Tradycyjne wyparzanie w garnku jest skuteczne, ale czasochłonne i wymaga dużej ilości wody. Dlatego warto wypróbować nowoczesną metodę - wyparzanie słoików w piekarniku. Wystarczy rozgrzać piekarnik do 120 stopni, umieścić umyte słoiki na ruszcie do góry dnem, a pokrywki na blaszce. Po 20 minutach wyjąć słoiki i pozostawić do wyschnięcia na czystym ręczniku. To szybki i higieniczny sposób na przygotowanie słoików do wekowania.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl