Jak długo można trzymać przetwory? Odpowiedź jest jednoznaczna

Przetwory
Przetwory
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.10.2024 12:20, aktual.: 04.10.2024 13:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przetwory są nieodłącznym elementem wielu polskich spiżarni i piwnic. Jednak jak długo mogą być przechowywane, aby nie straciły na jakości? To pytanie zadaje sobie wiele osób przygotowujących domowe dżemy czy kiszonki. Odpowiedź jest jednoznaczna.

Chyba każdy lubi otworzyć sobie słoik powideł śliwkowych w środku jesieni, a do obiadu dorzucić ogórki kiszone własnej roboty. Przetwory są idealnym sposobem na zachowanie smaku i wartości odżywczych owoców oraz warzyw.

Jednak, aby cieszyć się ich smakiem jak najdłużej, kluczowe jest odpowiednie przechowywanie przetworów. Najlepszym miejscem do ich składowania jest piwnica. Ale warto mieć na uwadze, że wilgotność i chłód w piwnicy mogą wpływać na trwałość przetworów. Pomieszczenie musi być suche, z dobrą wentylacją oraz stałą temperaturą najlepiej między 10 a 15 stopniami Celsjusza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak długo mogą stać przetwory?

Czas przechowywania przetworów zależy przede wszystkim od ich rodzaju. Większość z nich można przechowywać w piwnicy czy spiżarni przez rok. Jednak produkty z dodatkiem cukru (wszelkie dżemy, konfitury, soki) oraz octu (np. ogórki konserwowe) przetrwają w idealnym stanie nawet dwa lata.

Jednak absolutną podstawą jest właściwe zawekowanie słoików oraz przechowywanie ich w odpowiednich warunkach. Jeśli miejscem przechowywania przetworów są kuchenne szafki, ich zawartość powinno się opróżnić w przeciągu kilku tygodni.

Przetwory mogą się przeterminować

W przetworach przechowywanych dłużej niż jest to wskazane zaczynają rozwijać się szkodliwe drobnoustroje. Więc jeśli chcesz zjeść słoik ogórków, który leży w piwnicy od trzech lat, lepiej nie ryzykuj. Aby nie mieć żadnych wątpliwości, każdy słoik podczas przygotowywania przetworów należy opatrzyć datą z wyszczególnionym miesiącem i rokiem.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
przetworydomowe przetworydżem