Mit: Opuszczanie posiłków sprawia, że tyjesz
Ostatnie badania donoszą, że wręcz przeciwnie: omijanie posiłków spala tłuszcz. Dr Krista Varady z Uniwersytetu w Illinois udowodniła, że kobiety, które jednego dnia jadły tylko 500 kcal, następnego spożywały tylko o 10 procent więcej kalorii niż zazwyczaj. To prawdopodobnie kwestia balansu hormonów lub też wielkości żołądka, który nie pozwala przyjąć większej ilości pożywienia. W każdym razie, osoby na takiej diecie w ciągu 8 tygodni schudły od 4,5 do 12 kg. Co więcej, 90 procent ubytku wagi stanowiła tkanka tłuszczowa. W typowej diecie ubytek tłuszczu stanowi tylko 75 procent.
Jak to możliwe? Po zjedzeniu posiłku zawierającego węglowodany naszym pierwszym źródłem energii jest glukoza uwolniona do krwi. Kiedy się skończy, organizm zużywa glukozę zgromadzoną w mięśniach i wątrobie. Dopiero potem (8 do 12 godzin od ostatniego posiłku) zostaje spalany tłuszcz – dopóki znowu czegoś nie zjemy.