Przysmak Ligurii

Kuchnia włoska jest modna. Pizza, spaghetti, ravioli – to dania znane i cenione na całym świecie.

Obraz

*Proste, kolorowe, różnorodne w smaku, zależnie od regionu. Piemont słynie z białych aromatycznych trufli, które dodaje się do dań wykwintnych. Specjalnością Lombardii jest risotto alla milanese i vitello tonnato – cielęcina w sosie z tuńczyka z kaparami. *
W Neapolu, w Kampanii, powstała ponoć pierwsza pizza. W Kalabrii królują bakłażany i karczochy. Toskania słynie ze znakomitych win. Emilia-Romania to kraina makaronów, szynki parmeńskiej i octu balsamicznego. Z Ligurii pochodzi słynny sos pesto z bazylii, parmezanu i orzeszków sosnowych piniole.

Liguryjczyk Marco Soldati, urodzony w Savonie na Riwierze Włoskiej, karierę rozpoczął w cenionych włoskich restauracjach w San Remo, Mediolanie, Capri, Florencji i rodzinnej Savonie. Pracował również w Tokio, Hongkongu i Monako. W 1999 w miasteczku Roviasca otworzył własną restaurację Da o Grixo. Przy latynoskiej muzyce i lekkich winach z Friuli i Piemontu można rozkoszować się smakiem spaghetti alle vongole (z małżami), salami z gotowanym bobem i ziołami, makaronem tagliatelle z gotowaną cukinią, sałatką z owocami morza i bakłażanami zapiekanymi z parmezanem.

*Bakłażany zapiekane z parmezanem *Składniki:
- 2 duże bakłażany,
- puszka pomidorów bez skórki,
- 10 dkg sera mozzarella pokrojonego w cienkie plastry,
- 10 dkg startego parmezanu,
- sól gruboziarnista,
- listki bazylii,
- oliwa extra virgin,
- pieprz, sól

Bakłażany pokroić na plastry grubości 0,5 centymetra. Posypać gruboziarnistą solą. Odstawić na 10 minut. Usunąć kryształki soli, odcisnąć nadmiar wody, osuszyć. Obsmażyć plastry bakłażanów na oliwie. W naczyniu do zapiekania układać warstwami pomidory rozdrobnione widelcem, razem z sosem, doprawione solą i pieprzem, listki bazylii, plastry mozzarelli i bakłażany. Ostatnią warstwę – pomidory posypać tartym parmezanem. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Zamiast pomidorów z puszki, można użyć świeżych, po usunięciu skórki i pestek. Drobno pokrojone smażyć na dwóch łyżkach oliwy, aż odparuje woda, potem doprawić solą i pieprzem.

Mucha Ihnatowicz

Wybrane dla Ciebie
Zdarzało się, że była głodna. Tak wspomina niełatwe dzieciństwo
Zdarzało się, że była głodna. Tak wspomina niełatwe dzieciństwo
Ponadczasowa elegancja w ziemistych tonach. Karolina Pisarek uwielbia takie stylizacje
Ponadczasowa elegancja w ziemistych tonach. Karolina Pisarek uwielbia takie stylizacje
Wykorzystaj domowy sposób. Mech zniknie z trawnika
Wykorzystaj domowy sposób. Mech zniknie z trawnika
Polskie imię wymarło. Od 7 lat nikt nie nazwał tak córki
Polskie imię wymarło. Od 7 lat nikt nie nazwał tak córki
Ukrainka wsiadła do taksówki. Oto ile pokazał licznik po 15 minutach
Ukrainka wsiadła do taksówki. Oto ile pokazał licznik po 15 minutach
Koniec z brudnymi skarpetkami. Efekt: śnieżna biel
Koniec z brudnymi skarpetkami. Efekt: śnieżna biel
Użyj tych dwóch produktów. Żelazko będzie jak nowe
Użyj tych dwóch produktów. Żelazko będzie jak nowe
Przyszła na Konkurs Chopinowski. Wbiła szpilkę politykom
Przyszła na Konkurs Chopinowski. Wbiła szpilkę politykom
Wrzuć do pralki i włącz program. "Wyżre" całą pleśń z bębna
Wrzuć do pralki i włącz program. "Wyżre" całą pleśń z bębna
Jaki manicure dla dojrzałych kobiet? Uważaj na te odcienie
Jaki manicure dla dojrzałych kobiet? Uważaj na te odcienie
Płacisz uszkodzonym banknotem? Przepisy mówią jasno
Płacisz uszkodzonym banknotem? Przepisy mówią jasno
Ledwo się rozstali wziął ślub. Tak zareagowała Mandaryna
Ledwo się rozstali wziął ślub. Tak zareagowała Mandaryna