Rozwój preferencji smakowych niemowlęcia – kiedy i jak możesz na niego wpływać?

Ciąża i pierwsze lata życia dziecka to szczególny czas, w którym mama ma realny wpływ na budowanie prawidłowych nawyków żywieniowych dziecka. W okresie 1000 pierwszych dni życia rozwijający się organizm jest szczególnie podatny na działanie czynników zewnętrznych, w tym składników odżywczych. Jak sprawić, aby dzięki odpowiedniej diecie dziecko pokochało zdrowe jedzenie?

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Pierwsze smaki w brzuchu mamy

Już w czasie ciąży mama dba o rozwój swojego dziecka poprzez stosowanie właściwej diety. Wtedy dziecko połykając płyn owodniowy, przeżywa swoje pierwsze doświadczenia w tym zakresie. Smak płynu zmienia się pod wpływem diety stosowanej przez ciężarną[1].

Karmienie piersią

Maluch rodzi się z naturalną preferencją smaku słodkiego[2], co pomaga mu w akceptacji słodkiego mleka mamy (co wynika z zawartej w nim laktozy). Dieta karmiącej piersią mamy wpływa na doznania smakowe niemowlęcia i kształtowanie jego preferencji. Dzieje się tak np. jeśli mama w swym jadłospisie uwzględnia warzywa o specyficznym smaku[3],[4],[5].

„Okno możliwości”

Okres 1000 pierwszych dni, liczony od poczęcia, przez pierwsze lata życia, nazywany jest „oknem możliwości”, gdyż wykształcone wtedy nawyki żywieniowe wpływają na preferencje wykazywane przez dziecko w późniejszym okresie. Mleko mamy w pierwszym półroczu życia dziecka dostarcza mu niezbędnych składników odżywczych, a po tym okresie przychodzi czas na rozszerzanie jego diety i wprowadzenie do menu pokarmów uzupełniających. Jednocześnie niemowlę wykazuje największą otwartość na nowe smaki pomiędzy 4. a 7. miesiącem życia[6]. Dlatego eksperci zalecają, by pierwsze produkty do menu niemowlęcia wprowadzać nie wcześniej niż po ukończeniu przez nie 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia[7]. Powinny być to niewielkie ilości – tak, by dziecko miało czas poznać nowe smaki, inne niż mleko mamy.

Paleta składników

Jednym z czynników istotnych w rozszerzaniu diety, obok podawania niemowlęciu wyłącznie bezpiecznych składników najwyższej jakości, jest jej różnorodność. Dziecko, które jest przyzwyczajone do urozmaiconego menu, chętniej sięgnie po różnorodne składniki w przyszłości, będzie również bardziej otwarte na nowe doznania smakowe[8].
Komponując różnorodną dietę warto sięgać po produkty z oznaczeniem wieku, np. po 6., 8., 9. miesiącu życia, przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. Są one produkowane ze sprawdzonych i bezpiecznych surowców, spełniających wyjątkowo restrykcyjne normy, a także pochodzące od zaufanych, wieloletnich dostawców. Taką bogatą ofertę ma BoboVita, której posiłki skomponowane są z:

  • 22 wartościowych warzyw,
  • 17 pysznych owoców,
  • 7 rodzajów mięs (w tym m.in. cielęciny, jagnięciny i królika),
  • 3 rodzajów dzikich ryb morskich z certyfikowanych połowów[9]. Wszystko po to, aby dziecko każdego dnia mogło odkrywać pyszną różnorodność...

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzenia pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

[1] Mennella JA, Johnson A, Beauchamp GK. Garlic ingestion by pregnant women alters the odor of amniotic fluid. Chem. Senses 1995;20:207–209.
[2] Developmental changes in the acceptance of the five basic tastes in the first year of life, C Schwartz, et al., British Journal of Nutrition, Volume 102, Issue 09 , November 2009, pp 1375-1385.
[3] Hausner H, Nicklaus S, Issanchou, S i wsp. Breastfeeding facilitates acceptance of a novel dietary flavour compound. Clin Nutr 2010; 29(1): 141–148.
[4] Beauchamp GK, Mennella J A. Early flavor learning and its impact on later feeding behavior. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009; 48: 25-30.
[5] Maier A S, Chabenet C, Schaal B i wsp. Breastfeeding and experience with variety early in weaning increase infants’ acceptance of new foods for up to two months. Clin Nutr 2008; 27: 849-857.
[6] Beauchamp G K, Mennella JA. Early flavor learning and its impact on later feeding behavior. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009; 48 (Suppl 1): 25-30.
[7] http://ptp.edu.pl/files/Standardy_Medyczne_2014_Zalecenia_ywienia_.pdf
[8] Gerrish C en Mennella J, Flavor variety enhances food acceptance in formula-fed infants1-3, Am J Clin Nutr (2001) 73: 1080-10855 13 Suppl 1:85-95.
[9] W produktach BoboVita nie używamy ryb hodowlanych. Ryby są poławiane zgodnie z certyfikowanymi zasadami zrównoważonego rybołówstwa.

Artykuł sponsorowany
Źródło artykułu: Artykuł sponsorowany
Wybrane dla Ciebie
Zdarzało się, że była głodna. Tak wspomina niełatwe dzieciństwo
Zdarzało się, że była głodna. Tak wspomina niełatwe dzieciństwo
Wykorzystaj domowy sposób. Mech zniknie z trawnika
Wykorzystaj domowy sposób. Mech zniknie z trawnika
Imię, które zniknęło z Polski. Od 7 lat nikt go nie wybiera
Imię, które zniknęło z Polski. Od 7 lat nikt go nie wybiera
Ukrainka pokazała paragon grozy. Tyle naliczył ją taksówkarz w Warszawie
Ukrainka pokazała paragon grozy. Tyle naliczył ją taksówkarz w Warszawie
Koniec z brudnymi skarpetkami. Efekt: śnieżna biel
Koniec z brudnymi skarpetkami. Efekt: śnieżna biel
Użyj tych dwóch produktów. Żelazko będzie jak nowe
Użyj tych dwóch produktów. Żelazko będzie jak nowe
Przyszła na Konkurs Chopinowski. Wbiła szpilkę politykom
Przyszła na Konkurs Chopinowski. Wbiła szpilkę politykom
Wrzuć do pralki i włącz program. "Wyżre" całą pleśń z bębna
Wrzuć do pralki i włącz program. "Wyżre" całą pleśń z bębna
Jaki manicure dla dojrzałych kobiet? Uważaj na te odcienie
Jaki manicure dla dojrzałych kobiet? Uważaj na te odcienie
Płacisz uszkodzonym banknotem? Przepisy mówią jasno
Płacisz uszkodzonym banknotem? Przepisy mówią jasno
Ledwo się rozstali wziął ślub. Tak zareagowała Mandaryna
Ledwo się rozstali wziął ślub. Tak zareagowała Mandaryna
Tak przechowasz pelargonię. Na wiosnę ci podziękuje
Tak przechowasz pelargonię. Na wiosnę ci podziękuje