Rozwój preferencji smakowych niemowlęcia – kiedy i jak możesz na niego wpływać?
Ciąża i pierwsze lata życia dziecka to szczególny czas, w którym mama ma realny wpływ na budowanie prawidłowych nawyków żywieniowych dziecka. W okresie 1000 pierwszych dni życia rozwijający się organizm jest szczególnie podatny na działanie czynników zewnętrznych, w tym składników odżywczych. Jak sprawić, aby dzięki odpowiedniej diecie dziecko pokochało zdrowe jedzenie?
23.12.2016 | aktual.: 18.05.2017 11:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pierwsze smaki w brzuchu mamy
Już w czasie ciąży mama dba o rozwój swojego dziecka poprzez stosowanie właściwej diety. Wtedy dziecko połykając płyn owodniowy, przeżywa swoje pierwsze doświadczenia w tym zakresie. Smak płynu zmienia się pod wpływem diety stosowanej przez ciężarną[1].
Karmienie piersią
Maluch rodzi się z naturalną preferencją smaku słodkiego[2], co pomaga mu w akceptacji słodkiego mleka mamy (co wynika z zawartej w nim laktozy). Dieta karmiącej piersią mamy wpływa na doznania smakowe niemowlęcia i kształtowanie jego preferencji. Dzieje się tak np. jeśli mama w swym jadłospisie uwzględnia warzywa o specyficznym smaku[3],[4],[5].
„Okno możliwości”
Okres 1000 pierwszych dni, liczony od poczęcia, przez pierwsze lata życia, nazywany jest „oknem możliwości”, gdyż wykształcone wtedy nawyki żywieniowe wpływają na preferencje wykazywane przez dziecko w późniejszym okresie. Mleko mamy w pierwszym półroczu życia dziecka dostarcza mu niezbędnych składników odżywczych, a po tym okresie przychodzi czas na rozszerzanie jego diety i wprowadzenie do menu pokarmów uzupełniających. Jednocześnie niemowlę wykazuje największą otwartość na nowe smaki pomiędzy 4. a 7. miesiącem życia[6]. Dlatego eksperci zalecają, by pierwsze produkty do menu niemowlęcia wprowadzać nie wcześniej niż po ukończeniu przez nie 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia[7]. Powinny być to niewielkie ilości – tak, by dziecko miało czas poznać nowe smaki, inne niż mleko mamy.
Paleta składników
Jednym z czynników istotnych w rozszerzaniu diety, obok podawania niemowlęciu wyłącznie bezpiecznych składników najwyższej jakości, jest jej różnorodność. Dziecko, które jest przyzwyczajone do urozmaiconego menu, chętniej sięgnie po różnorodne składniki w przyszłości, będzie również bardziej otwarte na nowe doznania smakowe[8].
Komponując różnorodną dietę warto sięgać po produkty z oznaczeniem wieku, np. po 6., 8., 9. miesiącu życia, przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. Są one produkowane ze sprawdzonych i bezpiecznych surowców, spełniających wyjątkowo restrykcyjne normy, a także pochodzące od zaufanych, wieloletnich dostawców. Taką bogatą ofertę ma BoboVita, której posiłki skomponowane są z:
- 22 wartościowych warzyw,
- 17 pysznych owoców,
- 7 rodzajów mięs (w tym m.in. cielęciny, jagnięciny i królika),
- 3 rodzajów dzikich ryb morskich z certyfikowanych połowów[9]. Wszystko po to, aby dziecko każdego dnia mogło odkrywać pyszną różnorodność...
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzenia pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
[1] Mennella JA, Johnson A, Beauchamp GK. Garlic ingestion by pregnant women alters the odor of amniotic fluid. Chem. Senses 1995;20:207–209.
[2] Developmental changes in the acceptance of the five basic tastes in the first year of life, C Schwartz, et al., British Journal of Nutrition, Volume 102, Issue 09 , November 2009, pp 1375-1385.
[3] Hausner H, Nicklaus S, Issanchou, S i wsp. Breastfeeding facilitates acceptance of a novel dietary flavour compound. Clin Nutr 2010; 29(1): 141–148.
[4] Beauchamp GK, Mennella J A. Early flavor learning and its impact on later feeding behavior. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009; 48: 25-30.
[5] Maier A S, Chabenet C, Schaal B i wsp. Breastfeeding and experience with variety early in weaning increase infants’ acceptance of new foods for up to two months. Clin Nutr 2008; 27: 849-857.
[6] Beauchamp G K, Mennella JA. Early flavor learning and its impact on later feeding behavior. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009; 48 (Suppl 1): 25-30.
[7] http://ptp.edu.pl/files/Standardy_Medyczne_2014_Zalecenia_ywienia_.pdf
[8] Gerrish C en Mennella J, Flavor variety enhances food acceptance in formula-fed infants1-3, Am J Clin Nutr (2001) 73: 1080-10855 13 Suppl 1:85-95.
[9] W produktach BoboVita nie używamy ryb hodowlanych. Ryby są poławiane zgodnie z certyfikowanymi zasadami zrównoważonego rybołówstwa.