Ryba z piekarnika. Jak ją zapiec, aby uzyskać wyśmienity i delikatny smak?
Ryba z piekarnika to szybki pomysł na obiad, a przy okazji także bardzo zdrowe i smaczne danie. Samo przygotowanie ryby nie zajmuje dużo czasu, więc nie spędzisz w kuchni zbyt długo. Obiad w postaci ryby z piekarnika posmakuje na pewno wszystkim domownikom, nawet niejadkom albo osobom nieprzepadającym za tego typu potrawami.
Ryba z piekarnika jest bardzo delikatna w smaku, dlatego też świetnie sprawdzi się jako danie główne nawet dla osób na diecie. Jak się okazuje, prawdziwy sekret przy przyrządzaniu ryby tkwi w szczelnym owinięciu folią aluminiową. Co ważne, do dania z piekarnika możesz wykorzystać praktycznie każdy rodzaj ryby.
Ryba z piekarnika – dlaczego jest taka pyszna?
Ryba z piekarnika może być zarówno świeża, jak i mrożona – wówczas potrzebne jest wcześniejsze rozmrożenie i opłukanie pod wodą. Każdy pomysł na rybę z piekarnika jest dietetycznym daniem, więc nie musisz już liczyć kalorii. Zaspokaja głód na bardzo długo i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Możesz połączyć rybę z piekarnika z różnymi surówkami oraz sałatkami. Jeśli nie gotujesz na co dzień, nie musisz się niczym martwić – poniższy przepis na rybę z piekarnika sprawdzi się za każdym razem.
Ryba z piekarnika – poznaj sprawdzony przepis
Szukając pomysłu na obiad albo na lekką kolację, koniecznie skorzystaj z poniższego przepisu, który na pewno zachwyci Cię oraz pozostałych domowników. Sprawdź, co będzie potrzebne.
Składniki:
- świeże filety ryby bez skóry (dorsz, mintaj, itp.) o wadze 600-700 gram;
- 4 plastry cytryny ze skórką;
- 1 łyżeczka suszonego tymianku;
- 1 łyżeczka suszonego oregano;
- 1 łyżeczka oleju albo oliwy z oliwek;
- szczypta soli;
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
- Filety rybne opłucz pod bieżącą, zimną wodą, po czym osusz je delikatnie przy pomocy ręcznika papierowego.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wysmaruj dwa większe kawałki folii aluminiowej olejem, po czym układaj na nich filety rybne.
- Wetrzyj w rybę tymianek, oregano, sól i pieprz, a na górze ułóż po 2 plasterki cytryny.
- Zawiń folię aluminiową szczelnie, aby ryba nie wydostawała się z niej.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut.
- Możesz podawać rybę z piekarnika z frytkami, ziemniakami z wody i surówkami z kapusty, buraków czy klasyczną sałatą.