Ryba z piekarnika. Jak ją zapiec, aby uzyskać wyśmienity i delikatny smak?

Ryba z piekarnika to szybki pomysł na obiad, a przy okazji także bardzo zdrowe i smaczne danie. Samo przygotowanie ryby nie zajmuje dużo czasu, więc nie spędzisz w kuchni zbyt długo. Obiad w postaci ryby z piekarnika posmakuje na pewno wszystkim domownikom, nawet niejadkom albo osobom nieprzepadającym za tego typu potrawami.

pieczona rybaRyba z piekarnika jest doskonałym sposobem na obiad lub kolację.
Źródło zdjęć: © 123RF

Ryba z piekarnika jest bardzo delikatna w smaku, dlatego też świetnie sprawdzi się jako danie główne nawet dla osób na diecie. Jak się okazuje, prawdziwy sekret przy przyrządzaniu ryby tkwi w szczelnym owinięciu folią aluminiową. Co ważne, do dania z piekarnika możesz wykorzystać praktycznie każdy rodzaj ryby.

Ryba z piekarnika – dlaczego jest taka pyszna?

Ryba z piekarnika może być zarówno świeża, jak i mrożona – wówczas potrzebne jest wcześniejsze rozmrożenie i opłukanie pod wodą. Każdy pomysł na rybę z piekarnika jest dietetycznym daniem, więc nie musisz już liczyć kalorii. Zaspokaja głód na bardzo długo i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Możesz połączyć rybę z piekarnika z różnymi surówkami oraz sałatkami. Jeśli nie gotujesz na co dzień, nie musisz się niczym martwić – poniższy przepis na rybę z piekarnika sprawdzi się za każdym razem.

Ryba z piekarnika – poznaj sprawdzony przepis

Szukając pomysłu na obiad albo na lekką kolację, koniecznie skorzystaj z poniższego przepisu, który na pewno zachwyci Cię oraz pozostałych domowników. Sprawdź, co będzie potrzebne.

Składniki:

  • świeże filety ryby bez skóry (dorsz, mintaj, itp.) o wadze 600-700 gram;
  • 4 plastry cytryny ze skórką;
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku;
  • 1 łyżeczka suszonego oregano;
  • 1 łyżeczka oleju albo oliwy z oliwek;
  • szczypta soli;
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Filety rybne opłucz pod bieżącą, zimną wodą, po czym osusz je delikatnie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  3. Wysmaruj dwa większe kawałki folii aluminiowej olejem, po czym układaj na nich filety rybne.
  4. Wetrzyj w rybę tymianek, oregano, sól i pieprz, a na górze ułóż po 2 plasterki cytryny.
  5. Zawiń folię aluminiową szczelnie, aby ryba nie wydostawała się z niej.
  6. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut.
  7. Możesz podawać rybę z piekarnika z frytkami, ziemniakami z wody i surówkami z kapusty, buraków czy klasyczną sałatą.

Badania wskazują, że Polki są coraz bardziej niezależne

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Apartament tylko dla dorosłych. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Apartament tylko dla dorosłych. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Pokazali córki. Najstarsza też próbuje swoich sił w show-biznesie
Pokazali córki. Najstarsza też próbuje swoich sił w show-biznesie
To dlatego po 50-tce pojawia się wąsik. Lekarka stawia sprawę jasno
To dlatego po 50-tce pojawia się wąsik. Lekarka stawia sprawę jasno
Niewielu wie, kim jest jej mąż. Są razem od 19 lat
Niewielu wie, kim jest jej mąż. Są razem od 19 lat
Jest od niego 17 lat starsza. Niewielu wie, z kim się związała
Jest od niego 17 lat starsza. Niewielu wie, z kim się związała