Serowe drożdżówki z czekoladowymi malinami
Drożdżówki to rodzaj wypieków, do którego Polacy wracają chętnie i jak wiadomo najlepiej przygotować je domowym sposobem. Takie domowe drożdżówki poleca Diana, autorka "Mienta blog".
25.07.2016 | aktual.: 27.07.2016 15:17
Składniki na 10 sztuk
- 400 g mąki pszennej
- opakowanie drożdży instatnt
- opakowanie cukru o smaku cytrynowym lub waniliowym (15g)
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 180 g zmielonego twarożku (jak na sernik)
- łyżeczka przyprawy do sernika
- szklanka rozmrożonych malin (w sezonie świeżych)
- łyżka ciemnego kakao (użyłam surowego)
- płatki czekoladowe
Mąkę mieszamy z suszonymi drożdżami i cukrem o smaku cytrynowym (lub waniliowym). Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem i dodajemy je do suchych składników. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Twarożek mieszamy z przyprawą do sernika i rozsmarowujemy go na cieście. Ciasto składamy dwukrotnie na pół i delikatnie wałkujemy. Czynność jeszcze raz powtarzamy. Chodzi o to by twarożek „wtopił” się w ciasto, a nie by był nadzieniem. Po drugim rozwałkowaniu ciasta dzielimy je na 10 części. Z każdej formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy na płaski krążek. Maliny miksujemy na gładko wraz z kakao. Każdy kawałek ciasta smarujemy łyżeczką nadzienia. Zwijamy jak roladę po czym składamy w pół. Następnie nacinamy do połowy z grubszej strony. Przekładamy na blaszkę wylożoną papierem do pieczenia i rozchylamy przecięte części tworząc serduszko.
Każde serduszko posypujemy płatkami czekoladowymi. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.
Zobacz także: Pyszny i prosty pasztet z bobu