GotowaniePrzepisySerowe drożdżówki z czekoladowymi malinami

Serowe drożdżówki z czekoladowymi malinami

Drożdżówki to rodzaj wypieków, do którego Polacy wracają chętnie i jak wiadomo najlepiej przygotować je domowym sposobem. Takie domowe drożdżówki poleca Diana, autorka "Mienta blog".

Serowe drożdżówki z czekoladowymi malinami
Źródło zdjęć: © www.mientablog.com

25.07.2016 | aktual.: 27.07.2016 15:17

Składniki na 10 sztuk

  • 400 g mąki pszennej
  • opakowanie drożdży instatnt
  • opakowanie cukru o smaku cytrynowym lub waniliowym (15g)
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 180 g zmielonego twarożku (jak na sernik)
  • łyżeczka przyprawy do sernika
  • szklanka rozmrożonych malin (w sezonie świeżych)
  • łyżka ciemnego kakao (użyłam surowego)
  • płatki czekoladowe

Mąkę mieszamy z suszonymi drożdżami i cukrem o smaku cytrynowym (lub waniliowym). Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem i dodajemy je do suchych składników. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Twarożek mieszamy z przyprawą do sernika i rozsmarowujemy go na cieście. Ciasto składamy dwukrotnie na pół i delikatnie wałkujemy. Czynność jeszcze raz powtarzamy. Chodzi o to by twarożek „wtopił” się w ciasto, a nie by był nadzieniem. Po drugim rozwałkowaniu ciasta dzielimy je na 10 części. Z każdej formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy na płaski krążek. Maliny miksujemy na gładko wraz z kakao. Każdy kawałek ciasta smarujemy łyżeczką nadzienia. Zwijamy jak roladę po czym składamy w pół. Następnie nacinamy do połowy z grubszej strony. Przekładamy na blaszkę wylożoną papierem do pieczenia i rozchylamy przecięte części tworząc serduszko.

Obraz
© www.mientablog.com

Każde serduszko posypujemy płatkami czekoladowymi. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.

Źródło artykułu:mientablog.pl
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)