Sos do kurczaka - przepisy na dania z kurczakiem
Sos do kurczaka można przyrządzić na różne sposoby: słodko, wytrawnie, słodko-kwaśnie. Ważne, aby smak potrawy był wyrazisty, a danie z drobiem - zdrowe. Sos do kurczaka można przygotować w wersji bez laktozy oraz bez glutenu. Zobacz kilka przepisów na pyszne sosy do dań z kurczaka.
Tajski sos z orzeszków ziemnych do kurczaka
Sos do kurczaka z orzeszków ziemnych będzie idealną opcją dla smakoszy kuchni azjatyckiej. Aby przygotować sos, potrzebujemy:
- 125 g orzeszków ziemnych solonych lub prażonych,
- 10 g miodu,
- 15 g sosu sojowego,
- 15 g octu ryżowego,
- 20 g czosnku,
- 1 cm startego korzenia imbiru,
- 2 g chili,
- 5 g soku z limonki.
Przygotowanie:
Orzeszki ziemne należy zblendować, zalać odrobiną wody i wymieszać, tak aby uzyskać gładką konsystencję. Tak przygotowane orzeszki mieszamy z miodem, octem ryżowym, rozdrobnionym czosnkiem, imbirem, sosem sojowym, chili, sokiem z limonki i odrobiną wody.
Sos pomarańczowy do kurczaka po chińsku
Sos pomarańczowy to kolejna propozycja kuchni azjatyckiej. Do przygotowania sosu pomarańczowego do kurczaka potrzebujemy:
- 250 g soku pomarańczowego,
- 6 g miodu,
- 2 g mąki ziemniaczanej,
- 10 g octu,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Sok pomarańczowy (⅔ szklanki) podgrzewamy w garnku, doprawiamy solą, octem i miodem. Następnie, gdy sok zacznie się gotować, dodajemy ⅓ szklanki soku pomarańczowego dokładnie zmieszanego z mąką ziemniaczaną. Całość podgrzewamy, aż sos pomarańczowy do kurczaka zacznie gęstnieć.
Sos mango do kurczaka
Pierś z kurczaka w sosie z mango to nietypowe połączenie kulinarne. Aby przygotować sos mango, należy zaopatrzyć się w:
- 140 g dojrzałego mango,
- 20 g papryczki chili,
- 10 g posiekanej kolendry,
- 2 cm startego imbiru,
- 400 ml mleka kokosowego,
- sok z limonki,
- przyprawy: 2 g pieprzu cayenne, 2 g słodkiej papryki, 2 g ostrej papryki, 2 g kminku, sól do smaku.
Przygotowanie:
Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę mango, papryczkę chili, posiekaną kolendrę, starty imbir i sok z limonki. Dodajemy 400 ml mleka kokosowego i całość przyprawiamy pieprzem cayenne, solą, ostrą oraz słodką papryką. Wszystkie składniki podgrzewamy przez ok. 5 min, a później dokładnie blendujemy.
Tradycyjny pomidorowy sos do kurczaka
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym to szybki i łatwy sposób na pyszny obiad. Sos można przyrządzić zarówno ze świeżych, jak i przetworzonych pomidorów. Aby przygotować sos pomidorowy do kurczaka, potrzebujemy:
- 80 g cebuli szalotki,
- 500 g przecieru pomidorowego,
- 100 g śmietany do zup i sosów,
- przyprawy: sól, pieprz, kardamon, cukier, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
W garnku podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy tylko się ozłoci, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Później dodajemy śmietanę. Sos doprawiamy solą, pieprzem, kardamonem, gałką muszkatołową i cukrem.
Sos śmietanowo-musztardowy do kurczaka
Pierś z kurczaka skąpaną w kremowym, lekko słodkim śmietanowo-musztardowym sosie to propozycja dla osób lubiących delikatne, ale wyraziste smaki. Danie można podawać z ryżem, kaszą lub makaronem. Aby przygotować sos śmietanowo-musztardowy potrzebujemy:
- 150 g śmietany do zup i sosów,
- 20 g musztardy,
- 5 g posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Śmietanę mieszamy z musztardą, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejną minutę. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.