Suszona wołowina to hit! Zrób to sam: beef jerky

Suszona wołowina przywędrowała do nas ze Stanów Zjednoczonych. W czym tkwi tajemnica zniewalającego smaku beef jerky? W świetnej jakości wołowinie, dobrze dobranej mieszance przypraw oraz cierpliwości podczas przygotowania pysznej przekąski na imprezę czy w góry. I na uczelnię, do pracy, na po treningu, do piwa, do filmu i na każdą inną okazję. Tak smakuje.

Suszona wołowina to idealna przekąska do piwa
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Krasa

Suszona wołowina – z czym to się je?

W erze coraz bardzie świadomego odżywiania prawdziwy facet nie musi rezygnować z mięsa. Powinno ono być jednak jak najlepszej jakości. Na beef jerky się nie oszczędza, udaj się więc do sprawdzonego sklepu mięsnego i wybierz kawał mięsa godny dobrej diety, a posmakuje zarówno mężczyznom, jak i kobietom. Postaw na chudą wołowinę – sprawdzi się antrykot, polędwica wołowa, ligawa, absolutnie bez przerostów.

Kruche kawałki dobrze ususzonego mięsa wołowego pójdą w parze z praktycznie każdym daniem: będą doskonałe jako wysokobiałkowa wkładka do zupy albo skwarki do pierogów. Przekąska beef jerky kilkukrotnie zwiększa objętość, dlatego jest tak chętnie wybierana przez poszukujące pożywnych i poręcznych dań ludzi aktywnych.

Beef jerky – jak zrobić w domu?

Do samodzielnego przygotowania suszonej wołowiny kup następujące składniki:

  • 1,5 kg mięsa (po upieczeniu zostanie nam ok. 1/3 tej ilości).
  • 2 duże cebule pokrojone w pióra.
  • Z łyżki soli morskiej.
  • 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu.
  • 2 łyżki brązowego cukru.
  • 3 obrane i rozdrobnione ząbki czosnku.
  • 2 łyżki sosu sojowego.
  • Kilka liści laurowych.

Następnie:

  • Składniki marynaty wymieszaj w dużej misce i dodaj odrobinę wody.
  • Pokrój umyte i osuszone mięso w poprzek włókien na paski o wymiarach mniej więcej 10x3 cm o 1-cm grubości.
  • Umieść mięso w misce, dokładnie wymieszaj ręką i natrzyj każdy kawałek.
  • Zafoliuj miskę po upewnieniu się, że płyn przykrywa mięso w całości i wstaw do lodówki na 3 dni.
  • Skruszałe kawałki mięsa odsącz z marynaty, odciskając nadmiar w ręcznik papierowy.
  • Ułóż je na ruszcie piekarnika (oczywiście z blachą pod spodem, żeby ściekające resztki nie brudziły sprzętu) albo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie dotykały.
  • Piecz wołowinę powoli i cierpliwie, bez termoobiegu w 100 st. C przez co najmniej 3 godziny przy uchylonych drzwiczkach.
  • Gotowe beef jerky łatwo da się rozerwać zębami, nie są ani zbyt suche, ani zbyt wilgotne (te szybko by się zepsuły). Można zostawić je w piekarniku jeszcze na godzinę.
  • Gdy suszona wołowina ostygnie poza piekarnikiem, można ją już przełożyć do plastikowych, zamykanych pojemników i bezpiecznie trzymać w lodówce.

Jeśli zapewnisz beef jerky właściwe warunki przechowywania, wytrzyma nawet do kilku miesięcy, np. w płóciennym woreczku w zamykanej szafce, którą łatwo wywietrzyć. Smakuje wyśmienicie, ale nie wolno jeść jednorazowo za dużo, bo suszona wołowina szybko puchnie w żołądku, skutecznie zaspokajając apetyt. Smak zależy od składników marynaty oraz proporcji, warto więc poeksperymentować z dodatkami, zmieniając część z nich za każdym razem, gdy robisz w domu beef jerky.

Wybrane dla Ciebie
Tak ratują związek. Waniliowy seks buduje intymność na nowo
Tak ratują związek. Waniliowy seks buduje intymność na nowo
Maciej Radel zdobył serca widzów w "BrzydUli". Tak wygląda dziś
Maciej Radel zdobył serca widzów w "BrzydUli". Tak wygląda dziś
Littlefeather nie przyjęła Oscara. Zapłaciła za to wysoką cenę
Littlefeather nie przyjęła Oscara. Zapłaciła za to wysoką cenę
Radosław Majdan szczerze mówi, dlaczego nie ochrzcili syna. "Dla mnie jest oczywiste"
Radosław Majdan szczerze mówi, dlaczego nie ochrzcili syna. "Dla mnie jest oczywiste"
Roksana Węgiel już dwa lata żyje z diagnozą. "Dzisiaj w pełni akceptuję"
Roksana Węgiel już dwa lata żyje z diagnozą. "Dzisiaj w pełni akceptuję"
Pozostaw na całą noc w muszli. Już zawsze będziesz tak robić
Pozostaw na całą noc w muszli. Już zawsze będziesz tak robić
Drzewo, którego nie wolno sadzić. Kary są ogromne
Drzewo, którego nie wolno sadzić. Kary są ogromne
Karol III był łamaczem serc. Tak nazywano jego kochanki
Karol III był łamaczem serc. Tak nazywano jego kochanki
Bosacka sprawdziła skład szynki. Trudno uwierzyć, co jest na pierwszym miejscu
Bosacka sprawdziła skład szynki. Trudno uwierzyć, co jest na pierwszym miejscu
Zdobywała medale w "Złotkach". Tak dziś wygląda Katarzyna Skowrońska
Zdobywała medale w "Złotkach". Tak dziś wygląda Katarzyna Skowrońska
Prowadzi sklep. Ktoś się pod nią podszył. "Zwroty wciąż spływają"
Prowadzi sklep. Ktoś się pod nią podszył. "Zwroty wciąż spływają"
Agata Kulesza była ofiarą przemocy. "Dostał wysoki wyrok"
Agata Kulesza była ofiarą przemocy. "Dostał wysoki wyrok"