Te potrawy pozwolą ci szybko schudnąć
Coraz częściej mówi się o jedzeniu, które powoduje, że przyspiesza przemiana materii. Niestety wciąż popularny jest mit, że żeby żyć zdrowo, trzeba kupować egzotyczne produkty, takie jak jagody goji czy ziarna amarantusa. Tymczasem dietetycy od dawna powtarzają, że najbardziej korzystne dla zdrowia produkty znajdziemy na półkach pobliskiego sklepu spożywczego. Po co warto sięgnąć, żeby cieszyć się doskonałym zdrowiem i szczupłą sylwetką?
Coraz częściej mówi się o jedzeniu, które powoduje, że przyspiesza przemiana materii. Niestety wciąż popularny jest mit, że żeby żyć zdrowo, trzeba kupować egzotyczne produkty, takie jak jagody goji czy ziarna amarantusa. Tymczasem dietetycy od dawna powtarzają, że najbardziej korzystne dla zdrowia produkty znajdziemy na półkach pobliskiego sklepu spożywczego. Po co warto sięgnąć, żeby cieszyć się doskonałym zdrowiem i szczupłą sylwetką?
Fasola
Sięgaj po nią jak najczęściej. Fasola zawiera duże ilości błonnika i protein redukujących uczucie głodu. Dodatkowo ma w sobie mnóstwo skrobi, która jest prawdziwym wyzwaniem dla układu trawiennego. Do strawienia fasoli organizm potrzebuje dużo energii. Badacze z Uniwersytetu Kolorado odkryli, że dorośli, którzy jedli ją na co dzień, mieli o wiele szybszy metabolizm i mniejszy apetyt.
(sr/mtr), kobieta.wp.pl
Ostre papryczki
Ich sekretem jest kapsaicyna. To substancja, która niesamowicie nakręca metabolizm. W 2010 roku badacze z UCLA przeprowadzili badania nad tą substancją. Jednej grupie podawano pigułki z kapsaicyną, a drugiej placebo. Okazało się, że badani spożywający tę cudowną substancję szybciej chudli i mieli lepszy metabolizm. Może więc warto włączyć papryczki chili do swojej diety?
Soczewica
Ma wszystkie zalety fasoli: zawiera cenny błonnik, proteiny, zwiększa termogenezę i przyspiesza przemianę materii. Oprócz tego jest wspaniałym źródłem żelaza. Potrzebujemy tego pierwiastka, żeby organizm efektywnie wykorzystywał wszystkie dostarczone kalorie.
Zielona herbata
Od dawna wiadomo o cudownych właściwościach zielonej herbaty. Substancje w niej zawarte przyspieszają spalanie tłuszczów i termogenezę. Ten efekt pokazują liczne badania prowadzone od lat. Co więcej, w eksperymencie z 2013 roku opublikowanym w American Journal of Clinical Nutrition wykazano, że ludzie, którzy piją herbatę (nie tylko zieloną), spalają więcej kalorii i tłuszczu niż osoby, które wybierają inne napoje.
Czerwone wino
Skórka winogron używanych do produkcji czerwonego wina zawiera resweratrol - substancję przynoszącą organizmowi wiele różnych korzyści, takich jak zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Oprócz tego zmniejsza poziom hormonu stresu w organizmie. A jak wiadomo, stres odczuwany przez dłuższy okres powoduje odkładanie się tłuszczu. Warto więc od czasu do czasu sięgnąć po lampkę wina. Byle nie przesadzić, bo jak wiadomo, sam alkohol jest bardzo kaloryczny.
Jajka
Jajka zawierają najważniejsze kwasy tłuszczowe. Są tak zdrowe, że gdyby miały więcej kalorii, dietetycy polecaliby je na obiad zamiast mięsa. Warto jednak jeść je na śniadanie, szczególnie jeżeli chcemy przyspieszyć przemianę materii. Regulują poziom cukru we krwi i sprawiają, że nie odczuwamy głodu aż do południa. Z badań wynika, że ludzie, którzy jedli na śniadanie jajka, tracili na wadze więcej niż ci, którzy jedli tę samą ilość węglowodanów.
Ziemniaki
Wydają się bardzo kaloryczne. Jednak tak naprawdę to sosy, które do nich dodajemy, są tuczące i niezdrowe. Jedzenie ziemniaków jest bardzo korzystne dla naszej sylwetki. Zawierają zdrową skrobię, witaminę C i potas. Potrafią zahamować głód na długie godziny. Dlatego najlepiej zamiast zalewać je ciężkim sosem, posyp je koperkiem.
(sr/mtr), kobieta.wp.pl