GotowaniePrzepisyTrujące jedzenie

Trujące jedzenie

Trujące jedzenie
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
23.03.2007 09:17, aktualizacja: 29.06.2010 12:59

Podchodzisz do lodówki. Otwierasz ją - kurczak nie wygląda najlepiej... ale przecież nadaje się do jedzenia. Tak zaczynają się kłopoty z żołądkiem. Nieświeże jedzenie z lodówki zamiast lądować w koszu, często ląduje na naszych talerzach. A choroby, wywołane przez zepsute jedzenie, mogą mieć tragiczne skutki.

Podchodzisz do lodówki. Otwierasz ją - kurczak nie wygląda najlepiej... ale przecież nadaje się do jedzenia. Tak zaczynają się kłopoty z żołądkiem. Nieświeże jedzenie z lodówki zamiast lądować w koszu, często ląduje na naszych talerzach. A choroby, wywołane przez zepsute jedzenie, mogą mieć tragiczne skutki.

Kim jest winowajca?

Nikt nie zatruł twojego jedzenia, ale pewne bakterie mają sprzyjające warunki w lodówce do tego, by rosnąć i się rozmnażać. Mięso, warzywa, drób, jajka, ryby, przechowywane nawet w lodówce, mogą być źródłem bakterii. Które z nich są najgroźniejsze?

Zatrucia pokarmowe

Salmonella jest jedną z najbardziej popularnych i znanych bakterii. Odkrył ją w 1885 r. Daniel E. Salmon. Powoduje zatrucia pokarmowe. Bakteria ta przebywa głównie na żywności zanieczyszczonej odchodami zwierząt, głównie drobiu. Dlatego tak często można ją spotkać w jajkach, mięsie i mleku. Objawy: bóle brzucha, gorączka, biegunka, czasami nudności i wymioty.

Prosto z lodówki

Listeria – bakteria lodówkowa. Upodobała sobie mleko, sery, lody, surowe mięso. Jest szczególnie niebezpieczna dla matek w ciąży i małych dzieci. Osłabia system odpornościowy. Objawy: gorączka, bóle mięśni, czasami nudności. Infekcja rozprzestrzenia się na system nerwowy objawiając się bólami głowy, sztywnieniem karku, utratą równowagi, czasami mogą przytrafić się konwulsje. Lider w zatruciach

Campylobacter – to najnowszy „lider” w zatruciach pokarmowych, więc warto się z nim zapoznać. Już miliard ludzi rocznie cierpi na biegunki z powodu tej sympatycznej infekcji spowodowanej najczęściej bakterią Campylobacter jejuni, bądź C. Coli. Znajdziemy ją w drobiu i mleku. Objawy: ostre zapalenie żołądka i jelit, gorączka, nudności, bóle brzucha, biegunka, utrata łaknienia, bóle mięśni i głowy.

Potwór z hamburgera

E. coli – to nie nazwa nowego napoju. To groźna pałeczka okrężnicy. Chociaż w żyje w naszych jelitach nikomu nie szkodząc, przychodzi taki dzień, gdy z niegroźnej i przyjaznej bakterii zamienia się w potwora. Szkodzi wtedy, gdy opuści nasze jelita i rozprzestrzenia się po organizmie. Może spowodować straty w przewodzie moczowym, może spowodować zapalenie płuc, a nawet opon mózgowo-rdzeniowych, nie mówiąc o wstrząsie endotoksycznym. Przyczyną może być zjedzenie wołowiny niepoddanej obróbce termicznej np. w hamburgerze.

Broń się przed bakterią!

Wszystkim zachorowaniom można zapobiec przez odpowiednią profilaktykę. Wystarczy:

  1. myć warzywa i owoce przed spożyciem
    1. myć ręce po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków
    2. utrzymywać czystość naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni
    3. przechowywać żywności w niskiej temperaturze
    4. unikać picia niepasteryzowanego mleka
    5. nie rozmrażać i ponownie zamrażać żywność
    6. drób, mięso i jaja tak przechowywać w lodówce tak, by nie stykały się z innymi produktami
    7. całkowicie rozmrażać drób, mięso, ryby i ich przetwory przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania
    8. poddawać żywności działaniu wysokiej temperatury poprzez gotowanie, pieczenie i duszenie, które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia bakterii. Smażenie jest mniej skuteczne
    9. myć jaja przed rozbiciem skorupki
    10. parzyć we wrzątku przez 10 sekund jaja używane do wyrobu potraw i deserów
    11. unikać lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców.
Źródło artykułu:WP Kobieta