Tymi produktami wzmocnisz naczynia krwionośne

Zdrowe, zadbane nogi to wizytówka każdej kobiety. Niestety, często musimy zmagać się z pękającymi naczynkami, podskórnymi wylewami czy żylakami, które są problemem nie tylko estetycznym, ale przede wszystkim zdrowotnym. Na ratunek przychodzi nam natura - niektóre warzywa, owoce, rośliny i zioła mają zdolność wzmacniania naczyń krwionośnych.

Obraz

/ 10Na żylaki i pękające naczynka

Obraz
© 123RF.COM

Zdrowe, zadbane nogi to wizytówka każdej kobiety. Niestety, często musimy zmagać się z pękającymi naczynkami, podskórnymi wylewami czy żylakami, które są problemem nie tylko estetycznym, ale przede wszystkim zdrowotnym. Na ratunek przychodzi nam natura - niektóre warzywa, owoce, rośliny i zioła mają zdolność wzmacniania naczyń krwionośnych.

Borówka amerykańska
Ta kuzynka naszej jagody jest powszechnie dostępna na całym świecie. W Polsce znajdują się jedne z jej największych europejskich plantacji. Borówka amerykańska to owoc smaczny i zdrowy - jest ona zasobna w cenne składniki odżywcze oraz antyoksydanty. Obecne w borówce enzymy obniżające wysoki cholesterol chronią nas przed schorzeniami krążenia. Badania nad borówką amerykańską dowiodły, że oczyszcza ona naczynia krwionośne, wzmacnia żyły i tętnice, powinny więc po nią sięgać osoby z tendencją do pękających naczynek. Spożywanie tego granatowego owocu obniża wysokie ciśnienie krwi, usprawnia układ nerwowy i skutecznie chroni przed nowotworami.

Ewa Podsiadły-Natorska (epn/mtr), kobieta.wp.pl

/ 10Cytrusy

Obraz
© 123RF.COM

Nie jesteś przekonana do pomarańczy, mandarynek, grejpfrutów, limonki, pomelo, cytryny? Jeśli masz problem ze słabymi żyłami, powinnaś włączyć je do swojej diety. Obecne są w nich substancje, które korzystnie wpływają na układ krążenia. Chodzi przede wszystkim o witaminę C i flawonoidy, bardzo cenne przeciwutleniacze - taki skład cytrusów sprawia, że wzmacniają one ściany żył i chronią je przed działaniem wolnych rodników, które odpowiadają za przedwczesne starzenie organizmu i rozwój groźnych chorób (np. nowotworów). Wolne rodniki mogą także uszkodzić żyły. Pamiętajmy, że witamina C bierze ponadto udział w syntezie czerwonych ciałek krwi.

/ 10Rozmaryn

Obraz
© 123RF.COM

Oto przyprawa, którą powinnyśmy jak najczęściej wykorzystywać w kuchni. Jest aromatyczna i ma szerokie zastosowanie - pasuje m.in. do dań z grochem, jagnięciny, pomidorów, soczewicy, wieprzowiny, mięs duszonych, potraw z jajek, pieczonych warzyw. Rozmaryn to jednocześnie roślina lecznicza (stąd jego nazwa - rozmaryn lekarski). Znajduje się w nim spora ilość cennej dla naczyń krwionośnych diosminy, która chroni i wzmacnia żyły. Ze względu na swoje właściwości diosmina jest składnikiem leków zalecanych w niewydolności żylnej oraz przy obrzękach limfatycznych. Badania potwierdziły, że diosmina poprawia krążenie w naczyniach włosowatych, działa przeciwzapalnie, uelastycznia naczynia krwionośne, rozszerza żyły i zwiększa ich przepuszczalność.

/ 10Czerwona cebula

Obraz
© 123RF.COM

Polacy najczęściej wybierają cebulę białą, ale warto również zadbać o to, by na stole pojawiła się cebula czerwona. Jest ona dobrym źródłem wzmacniającej żyły witaminy C. Jednak po czerwoną cebulę warto sięgać głównie ze względu na zawartość kwercetyny. To jeden z flawonoli (pochodne flawonoidów). Wykazuje ona wysoką aktywność przeciwzapalną, wzmacnia naczynia krwionośne, hamuje reakcje alergiczne, wspiera odporność. Kwercetyna zatrzymuje ponadto zlepianie się płytek krwi i chroni przed zakrzepami. Ochrania przy tym naczynia przed szkodliwym działaniem "złego" cholesterolu. Czerwoną cebulę powinny jeść osoby z żylakami i kruchymi naczyniami krwionośnymi.

/ 10Arnika górska

Obraz
© 123RF.COM

Ta żółtolistna roślina, która kwitnie od maja do wczesnej jesieni, w Polsce objęta jest ścisłą ochroną (surowiec lekarski pochodzi z upraw). W sklepach możemy dostać produkty z wyciągiem z arniki, po które warto sięgać przy problemach żylnych. Substancje czynne obecne w tej roślinie działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwobrzękowo. Dobrze wchłaniają się one przez naskórek, docierając do naczyń włosowatych. Ich działanie polega na tym, że wzmacniają ich ścianki i zmniejszają przepuszczalność. W sklepach ze zdrową żywnością dostaniemy też koszyczek arniki - stosowany zewnętrznie przyśpieszy wchłanianie wybroczyn po urazach.

/ 10Jabłka

Obraz
© 123RF.COM

"Jedz jedno jabłko dziennie dla zdrowia" - mówi starożytne przysłowie. Brytyjczycy uważają natomiast, że dzięki spożywaniu jabłek uchronimy się przed wizytami u lekarza. W Polsce to bardzo popularne owoce. I słusznie, bo są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Obecna w nich rutyna jest jedną z najważniejszych substancji dla żył - wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega pękaniu naczynek, chroni nas przed obrzękami oraz zapaleniem żył. W jabłkach obecna jest też kwercetyna, która uszczelnia żyły i tętnice. Częste spożywanie jabłek reguluje poziom cholesterolu, hamując ryzyko rozwoju miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca. Obecne w jabłku pektyny wiążą w układzie pokarmowym szkodliwe związki.

/ 10Miłorząb japoński

Obraz
© 123RF.COM

Dla wzmocnienia naczyń krwionośnych warto sięgnąć po produkty z wyciągiem z miłorzębu japońskiego (Ginkgo biloba). Roślina wykazuje szerokie działanie lecznicze - opóźnia starzenie, szczególnie w układzie krwionośnym i nerwowym. Korzystny wpływ miłorzębu na naczynia krwionośne jest szeroki - wyciągi z Ginkgo biloba są często zalecane w profilaktyce choroby wieńcowej serca, udaru mózgu, a także w przypadku skurczów nóg spowodowanych upośledzonym przepływem tętniczym. Roślina ta usprawnia mikrokrążenie i zmniejsza napięcie ścian naczyń krwionośnych, działa przy tym przeciwzapalne i zmniejsza obrzęki. Wyciąg z miłorzębu można dostarczać organizmowi np. w postaci tabletek, herbatek, syropów.

/ 10Awokado

Obraz
© 123RF.COM

Obecne w awokado polifenole są silnymi przeciwutleniaczami, które poprawiają funkcjonowanie żył i wzmacniają naczynia włosowate. Polifenole chronią nas przed nowotworami i chorobami układu sercowo-naczyniowego i skutecznie łagodzą stany zapalne często towarzyszące żylakom. W awokado znajduje się także witamina K, która m.in. reguluje wytwarzanie protrombiny, a ta z kolei jest jednym z białek, od których zależy prawidłowe krzepnięcie krwi, zapobiegając krwotokom i szybko je zatrzymując. Zmniejsza również zasinienia. Awokado warto jeść, by obniżyć wysokie ciśnienie krwi, spowolnić procesy starzenia, ochronić się przed nowotworami i cukrzycą.

/ 10Oczar wirginijski

Obraz
© 123RF.COM

To niewysokie drzewo (lub krzew) pochodzi z Ameryki Północnej - w Polsce oczar uprawiany jest głównie w parkach i ogrodach. Jego prozdrowotne właściwości są znane od lat. Uszczelnia naczynia krwionośne, reguluje krążenie podskórne, działa mocno przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie i przeciwbakteryjnie. Stosowanie wyciągu z oczaru zalecane jest przy niewielkich krwawieniach z układu pokarmowego i płuc oraz w przypadku występowania żylaków. Obecne w oczarze flawonoidy i saponiny skutecznie uszczelniają naczynia krwionośne i zmniejszają kruchość nawet drobnych żył, a przy tym regulują krążenie podskórne. Na kruche naczynka pomóc może np. maść z wyciągiem z oczaru.

10 / 10Buraki

Obraz
© 123RF.COM

W Polsce burak znany jest od wieków. W kuchni wykorzystujemy go bardzo często. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia system nerwowy i naczynia krwionośne. Sok z buraków obniża wysokie ciśnienie krwi. Burak ma w składzie wiele azotanów, które rozszerzają naczynia krwionośne, co korzystnie wpływa na przepływ krwi. Buraki zmniejszają też ryzyko wystąpienia miażdżycy. Picie soku z buraków zwiększa ponadto przepływ krwi przez mózg u osób starszych. I jeszcze ciekawostka: brytyjscy naukowcy z Uniwersytetu w Exeter opublikowali wyniki badań, z których dowiadujemy się, że spożywanie soku z buraków zwiększa o ok. 16 proc. wytrzymałość, co pozwala nam na dłuższą aktywność fizyczną i zniesienie większego obciążenia.

Ewa Podsiadły-Natorska (epn/mtr), kobieta.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni