Warzywa i owoce czynią nas atrakcyjniejszymi
Zdrowy koloryt skóry, który możemy uzyskać konsumując warzywa i owoce, sprawia, że bardziej podobamy się innym - czytamy w "Biology Letters".
09.12.2013 | aktual.: 29.06.2018 13:36
Zdrowy koloryt skóry, który możemy uzyskać konsumując warzywa i owoce, sprawia, że bardziej podobamy się innym - czytamy w "Biology Letters".
Bardziej żółtawy odcień skóry stanowi dla potencjalnych partnerów sygnał, że jesteśmy zdrowi. Zawdzięczamy to głównie karotenoidom, w które bogate są marchewki i pomidory. Karotenoidy mają działanie przeciwutleniające i wspomagające układ odpornościowy. Niski poziom karotenoidów występuje m.in. u osób cierpiących na choroby pasożytnicze, jak malaria.
Dr Carmen Lefevre z Uniwersytetu York postanowiła sprawdzić, czy preferencje dotyczące koloru skóry są wynikiem zakodowanej reakcji na sygnał o stanie zdrowia czy też mamy do czynienia z reakcją estetyczną na żółty odcień, która ewoluowała niezależnie od doboru płciowego.
Badania prowadzone były w grupie 56 ochotników. Naukowcy przygotowali do porównania zdjęcia dziesięciu kobiet i mężczyzn, których twarze zostały komputerowo zmienione tak, aby przedstawiały efekt diety bogatej w karotenoidy oraz diety ubogiej w te związki.
Powstałe pary zdjęć były wyświetlane w losowej kolejności, a zadaniem 30 uczestników było ocenianie ich atrakcyjności. Pozostali uczestnicy oglądali zdjęcia, które zmieniono tak, by nie przypominały twarzy, lecz zachowały tę samą kolorystykę. Celem było sprawdzenie, czy po wyeliminowaniu czynnika atrakcyjności pozostała grupa uczestników będzie przejawiała podobne preferencje kolorystyczno-estetyczne.
Okazało się, że kolor miał znaczenie jedynie w przypadku twarzy; przy bardziej abstrakcyjnych obrazach nie miał już znaczenia. Sugeruje to, że potrafimy dostrzec subtelne różnice w odcieniu skóry i odróżnić te, które świadczą o zdrowym odżywianiu potencjalnego partnera - podsumowują badacze.
(PAP/mtr), kobieta.wp.pl