Wegetarianie mają zdrowsze serca
Ryzyko hospitalizacji i śmierci z powodu chorób serca jest o 32 proc. niższe u osób niespożywających mięsa - wykazały badania opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition".
Ryzyko hospitalizacji i śmierci z powodu chorób serca jest o 32 proc. niższe u osób niespożywających mięsa - wykazały badania opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition". Obserwacje prowadzone były w grupie 45 tys. osób (34 proc. stanowili wegetarianie), które brały udział w szerzej zakrojonym badaniu EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition).
Po wzięciu pod uwagę takich czynników jak wiek, aktywność fizyczna, palenie papierosów, spożycie alkoholu, wykształcenie i status społeczno-ekonomiczny, badacze stwierdzili, że ryzyko chorób układu krążenia u wegetarianów było o jedną trzecią niższe. Osoby te miały niższe ciśnienie tętnicze, niższy poziom cholesterolu, niższy wskaźnik masy ciała (BMI), a także zdecydowanie rzadziej chorowały na cukrzycę.
Jak zauważa dr Francesca Crowe z Uniwersytetu Oksfordzkiego, są to najszerzej zakrojone z dotychczas prowadzonych badań dotyczących związku spożywania mięsa z ryzykiem rozwoju chorób serca. Uczestnicy rekrutowani byli w latach 90. i obserwowani do 2009 roku. W tym czasie choroby układu krążenia zdiagnozowano u 1235 osób, z których 169 zmarło.
(PAP/ma)