WAŻNE
TERAZ

Włoski koszmar powrócił. Finał mistrzostw świata nie dla Polaków

Wielki powrót kompotu

Królestwem kompotu przez dziesiątki lat były: bar mleczny i stołówka szkolna. Kompotowi nic tam nie mogło zagrozić. Ani woda sodowa, ani oranżada w butelce, ani kefir w kubku. W czasach przed coca-colą kompot stanowił obowiązkowy dodatek do głównego dania. Nigdy też nie ustawały narzekania na kompot. Na ogół był zbyt wodnisty, lub za mało słodki. Teraz kompot powraca. I to nie tylko podczas niedzielnych, domowych obiadków.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Królestwem kompotu przez dziesiątki lat były: bar mleczny i stołówka szkolna. Kompotowi nic tam nie mogło zagrozić. Ani woda sodowa, ani oranżada w butelce, ani kefir w kubku. W czasach przed coca-colą kompot stanowił obowiązkowy dodatek do głównego dania. Nigdy też nie ustawały narzekania na kompot. Na ogół był zbyt wodnisty lub za mało słodki. Teraz kompot powraca. I to nie tylko podczas niedzielnych, domowych obiadków.

Eleganckie kompoty pysznią się w wielu hipsterskich knajpach, jak Polska długa i szeroka. Podają je w wielkich dzbankach z całą gamą rozmaitych, nawet egzotycznych owoców. Można je dostać w wysokich ciężkich szklankach podczas „lunchu”. W eleganckich restauracjach kompot podawany jest w specjalnych kompotierkach, a w zwykłych barach w plastikowych kubkach.

Prawdziwy kompot nie ma nic wspólnego z cienkim napojem o smaku landrynek czy gęstym sokiem z kartonika. Kompot powinien być dobrze zrównoważonym napojem z dużą ilością owoców i wody. Ma orzeźwiać i gasić pragnienie. Nie powinien być zbyt zimny, bo owoce tracą wtedy swój smak. Nie może być także ciepły jak zupa owocowa. Najlepiej naczynie z kompotem trzymać w kruszonym lodzie, tak by kompot jedynie delikatnie się schłodził. W wersji wykwintnej do klasycznego kompotu owocowego można dodać kawałki cytryn, pomarańczy lub listki mięty. Specjaliści odradzają wrzucanie do kompotu kostek lodu. Najważniejsze są w nim bowiem owoce i ich oryginalny smak.

Pierwszy kompot podobno pojawił się gdzieś na terenach Imperium Osmańskiego ponad 700 lat temu. Do Europy Wschodniej i Centralnej wkroczył w XV wieku. Jednocześnie zasmakowali w kompocie mieszkańcy Bałkanów i Rosji. W naszym klimacie, gdzie świeżymi owocami cieszyć się możemy jedynie przez kilka miesięcy w roku, kompot miał za zadanie zachować smaki i słodycz lata. Owoce gotowano więc w osłodzonej wodzie, a następnie przechowywano w rozmaitych szczelnych naczyniach w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

Najlepiej do przyrządzania kompotu nadawały się jabłka, gruszki, wiśnie, śliwki, porzeczki i agrest. Następnie truskawki, morele, brzoskwinie i czereśnie. Te ostatnie są szczególnie przydatne, ponieważ podczas gotowania kompotu prawie nie tracą koloru i soczystości. Najbardziej niewdzięczne są natomiast truskawki. Kompot z nich jest doskonały, ale zmarszczone i szare owoce wyglądają raczej mało apetycznie.

W naszych czasach kompoty przygotowuje się w słoikach. Nie należy ich gotować dłużej niż pół godziny, bo owoce tracą witaminy i kolor. Takie kompoty to rodzaj napoju, po który chętnie sięgamy w zimie, by przypomnieć sobie smak i zapach lata. Trzeba jednak pamiętać, że przez wiele lat w polskich książkach kucharskich określenia „kompot” używano w jego francuskim znaczeniu. Chodziło o rodzaj owocowego, bardzo słodkiego deseru z dużej ilości owoców i gęstego syropu. Najbardziej luksusową wersję kompotu nazywano „macedoine”. Taki deser mógł się składać ze sporej ilości poziomek, malin, moreli, śliwek bez pestek i melonów. Owoce należało posypać grubym cukrem, postawić na kilka godzin w piwnicy a następnie polać sokiem wiśniowym lub malinowym, albo likierem waniliowym lub maraskinowym.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa zaleca natomiast na lato kompot agrestowy. Przypomina jednak, że na taki „kompot letni używa się agrestu na wpół dojrzałego, gdyż z niedojrzałego wychodzi nieładny i niesmaczny”.

(mk/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
"Monkey-barring" to przykry trend w randkowaniu. Lepiej uważaj
"Monkey-barring" to przykry trend w randkowaniu. Lepiej uważaj
Zakazane przed wizytą u ginekologa. Lekarka ostrzega
Zakazane przed wizytą u ginekologa. Lekarka ostrzega
Ustaw pokrętło w tej pozycji. Rachunki za ogrzewanie spadną w mig
Ustaw pokrętło w tej pozycji. Rachunki za ogrzewanie spadną w mig
Wydaje ten dźwięk. Jeśli słyszysz, musisz zadziałać natychmiast
Wydaje ten dźwięk. Jeśli słyszysz, musisz zadziałać natychmiast
Nie dają jej przejść na ulicy. Wiesława z "Sanatorium" zdradziła powód
Nie dają jej przejść na ulicy. Wiesława z "Sanatorium" zdradziła powód
Podlej tym trawę. Zacznie rosnąć gęściej
Podlej tym trawę. Zacznie rosnąć gęściej