Własny ogród warzywny, czyli jak oszczędzić pieniądze i chronić środowisko naturalne
Konsumpcja żywności w skali globalnej znacząco przyczynia się do degradacji środowiska i generuje ogromne ilości nienadających się do recyklingu odpadów z tworzyw sztucznych. Jednym ze sposobów na zmniejszenie swojego śladu węglowego i prowadzenie bardziej zrównoważonego stylu życia jest uprawa własnej żywności w ogrodzie, czy na balkonie. Własna uprawa warzyw umożliwi nam nie tylko dostęp do pysznych owoców naszej pracy, będzie też miłym urozmaiceniem czasu i przyniesie nam spore oszczędności
16.06.2021 10:28
Zmniejsz ilość generowanych śmieci
Jeśli dobrze przyjrzymy się naszym gospodarstwom domowym, od razu zauważymy, jak wiele wytwarzamy odpadów nienadających się do recyklingu. Znajdziemy wśród nich na przykład opakowania kosmetyków i stare produkty z tworzyw sztucznych. Ale wiele odpadów powstaje też w naszych kuchniach. Lista odpadów jest ogromna, biorąc pod uwagę, że większość produktów spożywczych dostępnych w marketach jest obecnie pakowana w plastik. Wielu plastikowym produktom, które trafiają do naszej kuchni można podarować drugie życie. Mnóstwo smacznych warzyw z łatwością da się uprawiać w plastikowych pojemnikach, szczególnie w niewielkiej kuchni. Warzywa, które dobrze nadają się do tego typu upraw to np. marchew, fasola szparagowa, zioła, groszek, ziemniaki, rzodkiewka, papryka chilli, liście sałaty, cebula sałatkowa, a także pomidory. Czas rozejrzeć się po kuchni, przejrzeć odpady i rozpocząć upcykling- na przykład tych puszek, które doskonale nadają się do założenia ogrodu ziołowego na parapecie albo tych plastikowych butelek, z których można stworzyć mini ogród wertykalny na ścianie.
Zmniejsz swój ślad węglowy
Tak, uprawiając własne warzywa możemy zmniejszyć ślad węglowy, jaki generuje transport i produkcja żywności. Czy wiesz, że trzyosobowa rodzina konsumuje średnio 1200 kg jedzenia rocznie, czyli tyle, ile da się przewieźć w jednej małej ciężarówce? Na 1000 km trasy generuje ona aż 150 kg CO2! Tymczasem równowartość 1200 kg jedzenia możemy wyprodukować samodzielnie w naszym ogrodzie. Według kalkulacji ShopAlike wystarczy ogród o powierzchni 252 m2, w którym uprawiano by owoce i warzywa od wiosny do końca jesieni.
Oszczędzaj pieniądze
Biorąc za przykład 3 osobową rodzinę, która na własne potrzeby uprawiałaby tylko 9 rodzajów warzyw: pomidory koktajlowe, dynie hokkaido, marchew, zieloną sałatę, cebulę, seler czosnkowy, bazylię, koperek i jarmuż - mogą oni zaoszczędzić w ciągu roku ponad 4 tys złotych. Orientacyjne zbiory uprawy całorocznej to 78 kg warzyw, czyli około 237 sztuk, ich równowartość to 4228 zł. Do tego własne plony dają gwarancję świeżości, doskonałego smaku i ogrom satysfakcji!
Więcej informacji o kalkulacji na stronie Shopalike.pl