Wlej do rosołu. Kucharki niechętnie zdradzają ten sposób

Rosół cieszy się ogromną popularnością w polskiej kuchni. Czy jego przygotowanie jest proste? Wiele babć często powtarza, że "rosół robi się sam". Istnieją pewne drobne triki, które mogą ułatwić gotowanie i sprawić, że zupa będzie smakować wyjątkowo dobrze.

Wystarczy dodać do rosołu, a będzie smakować wybornie - zdjęcie ilustracyjneWystarczy dodać do rosołu, a będzie smakować wybornie - zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | VALENTYN SEMENOV

W ostatnich latach zauważalnych jest coraz więcej odstępstw od tradycji, ale wielu Polaków nadal nie wyobraża sobie niedzielnego czy świątecznego obiadu bez rosołu. Inni mogą dodać, że nie wyobrażają sobie poniedziałku bez pomidorowej na wywarze z niedzielnego rosołu. Rosół to bowiem nie tylko samodzielna zupa, ale dla wielu osób także podstawa innych potraw.

Chcesz ugotować rosół? O tym pamiętaj

Rosół może być gotowany na mięsie drobiowym z dodatkiem wołowiny. Każdy z nas ma swoje ulubione składniki i preferencje. Mimo że przygotowanie rosołu wydaje się proste, istnieją pewne zasady, które mogą okazać się przydatne podczas gotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ulubiona zupa Polaków. Sprawdzone sposoby tłuste na oczka w rosole

Aby zupa była intensywna i aromatyczna, należy pamiętać, aby mięso wkładać zawsze do zimnej wody, gotować je przez pewien czas samodzielnie, a dopiero później dodać warzywa i dodatki. Ważne jest, aby rosół posolić dopiero pod koniec gotowania.

W przeciwnym razie składniki nie oddadzą do wody swojego smaku. Warto również pamiętać o sprawdzonych warzywach i nie zapomnieć dodać do wywaru marchewki, natki pietruszki i opalonej cebuli.

Metoda kucharek. Tak "hartują" rosół

Zarówno profesjonalni kucharze, jak i gospodynie domowe wiedzą, że istnieje doskonały sposób na to, aby rosół zawsze wyszedł idealny. Wystarczy przynajmniej raz, a można i kilka razy, dodać do gotującej się zupy szklankę zimnej wody.

Ten proces nazywany jest hartowaniem rosołu. Dzięki temu obniża się temperaturę zupy, co sprawia, że bulion przestaje być mętny i staje się klarowny. Niektórzy idą o krok dalej i dodają do rosołu wodę z lodem, a nawet same kostki lodu.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do pieczenia użyj w ogrodzie. Krety nawet się nie zbliżą
Zamiast do pieczenia użyj w ogrodzie. Krety nawet się nie zbliżą
Wlej do czajnika. Kamień będzie odchodził całymi płatami
Wlej do czajnika. Kamień będzie odchodził całymi płatami
Odsiedział 560 dni. Wspomina święta w więzieniu
Odsiedział 560 dni. Wspomina święta w więzieniu
Nie należy już do Kościoła. "W pełni świadomie dokonałem odejścia"
Nie należy już do Kościoła. "W pełni świadomie dokonałem odejścia"
Mało kto dodaje do rosołu. Sekret najlepszego bulionu
Mało kto dodaje do rosołu. Sekret najlepszego bulionu
Wystąpiła w stroju kąpielowym. Komentarz dziennikarki ją zirytował
Wystąpiła w stroju kąpielowym. Komentarz dziennikarki ją zirytował
"Nie jestem dobrym ojcem". Gorzko o życiu rodzinnym
"Nie jestem dobrym ojcem". Gorzko o życiu rodzinnym
"Skreślił" Kościół katolicki. Powód nie jest tajemnicą
"Skreślił" Kościół katolicki. Powód nie jest tajemnicą
Brutalny "żart" zadecydował o rozpadzie duetu. "Był blady jak ściana"
Brutalny "żart" zadecydował o rozpadzie duetu. "Był blady jak ściana"
Mąż prosi o modlitwę za Isis Gee. "Bardzo cierpi"
Mąż prosi o modlitwę za Isis Gee. "Bardzo cierpi"
50-latka w programie Rozenek. Tak wygląda po metamorfozie
50-latka w programie Rozenek. Tak wygląda po metamorfozie
Młodo "owdowiała". Po śmierci ukochanego nie mogła się pozbierać
Młodo "owdowiała". Po śmierci ukochanego nie mogła się pozbierać
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀