GotowaniePrzepisyGenialny trik na krojenie cebuli. "Całe życie robiłam to źle"

Genialny trik na krojenie cebuli. "Całe życie robiłam to źle"

Trik na sprawne krojenie cebuli
Trik na sprawne krojenie cebuli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleksandr
oprac. NT
24.09.2022 11:30, aktualizacja: 25.09.2022 10:28

Cebula na dobre zadomowiła się w naszych kuchniach... i dobrze. To warzywo ma działanie antybakteryjne, obniżające stężenie cholesterolu i przeciwnowotworowe. Jednak jej krojenie nie należy do przyjemności. Co zrobić, by ułatwić sobie to zadanie?

Cebuli używamy praktycznie codziennie, ponieważ jest obowiązkowym składnikiem wielu potraw. Dusimy ją, smażymy na patelni, pieczemy w piekarniku, a niektórzy lubią ją jeść na surowo. Niestety jej krojenie bywa problematyczne i niejednokrotnie kończy się wylaniem wielu łez. Są jednak sposoby, by szatkowanie cebuli stało się przyjemnością. Jeden z trików pokazała tiktokerka.

Lyndsey podzieliła się swoim sposobem na krojenie cebuli. Na TikToku udostępniła film, w którym pokazała, jak łatwe jest to zadanie. Reakcje jej obserwatorów mówią wiele. "To genialne"; "Całe życie robiłam to źle"; "To rozwiązało wszystkie moje problemy" - napisali w komentarzach.

Prosty trik na sprawne krojenie cebuli

Krojenie cebuli oczywiście należy zacząć od jej obrania. Kolejno, trzeba odwrócić ją tak, aby część przy korzeniu znajdowała się u góry. Potem ostrym nożem należy pokroić ją wokół twardej części, pozostawiając nienaruszony środek. "Dosłownie wycinasz segmenty takie, jak ma pomarańcza" - wyjaśniła Lyndsey. Ostatnim etapem będzie odwrócenie warzywa "na bok" i poszatkowanie trzymając w okolicy twardej części. Dzięki zastosowaniu tego triku cebula nie będzie się rozwarstwiać i jej krojenie nie będzie już sprawiać kłopotów.

Jak pokroić cebulę i nie zalać się łzami?

Jednym z wielu sposobów na krojenie cebuli bez płaczu jest jej wcześniejsze schłodzenie. Wystarczy, że włożymy ją do zamrażarki na około 30 minut. Jeśli będzie schłodzona dostatecznie mocno, podczas krojenia nie podrażni oczu. Równie ważne jest, by cebulę zawsze kroić ostrym nożem. Dzięki temu będziemy przecinać warstwy, nie miażdżąc ich włókien. Wówczas uwolni się mniej enzymów, które odpowiedzialne są za podrażnienie oczu. Nóż co jakiś czas watro moczyć w wodzie, aby dodatkowo neutralizować gaz.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (22)
Zobacz także