Włóż to pod sitko w zlewie. Brud i smród szybko znikną

Kuchenny zlew to miejsce, w którym często lądują różne rzeczy, w tym m.in. odpadki z jedzenia, spływające z naczyń podczas mycia. Wszystko to powoduje, że nietrudno o nieprzyjemny zapach wydobywający się z odpływu. Podpowiadamy, co zrobić, aby sobie z nim poradzić.

Z odpływu często wydobywa się nieprzyjemny zapach
Z odpływu często wydobywa się nieprzyjemny zapach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Francesco Losenno

02.08.2023 | aktual.: 02.08.2023 21:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W kuchennym zlewie systematycznie gromadzą się różne rzeczy, od resztek jedzenia, przez włosy do martwego naskórka. W połączeniu z wilgotnym środowiskiem sprzyja rozwojowi pleśni, bakterii i grzybów. Te z kolei przyczyniają się do powstawania wyjątkowo nieprzyjemnego zapachu, który mimo regularnego sprzątania i opróżniania kuchennego sitka, może zacząć wydobywać się z odpływu.

Włóż to pod sitko i zapomnij o przykrym zapachu

Jeśli mimo czyszczenia, w kuchni unosi się przykra woń, zamiast sięgać po dostępne w sklepach i drogeriach specjalistyczne, chemiczne środki, warto wykorzystać patent, który znały już nasze mamy i babcie. To nie tylko prosty, ale przede wszystkim tani sposób, który doskonale poradzi sobie z problemem brzydkiego zapachu wydobywającego się z odpływu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W tym wypadku idealnym rozwiązaniem jest cytryna. Wystarczy po sprzątaniu, położyć plasterek na odpływ i delikatnie docisnąć go metalowym sitkiem. Sok z cytryny sprawi, że przykry zapach szybko zniknie, a nad zlewem będzie się unosił cytrusowy aromat. Dodatkowo stopniowo uwalniany podczas każdego mycia kwas pozwoli dłużej zachować czystość. Należy jednak pamiętać o regularnym wymienianiu plasterków i zadbać, aby kawałki cytryny nie wpadły do odpływu.

Tak odetkasz zatkany zlew

Niestety nawet mimo regularnego mycia i stosowania cytryny, może się okazać, że zlew się zatka. W takim momencie, zamiast sięgać po żrący, chemiczny środek, warto wykorzystać produkty, które są w każdej kuchni, czyli niezastąpioną sól i sodę oczyszczoną.

Wystarczy zmieszać te dwa składniki w proporcjach 1:1, wsypać do odpływu, zalać go szklanką octu spirytusowego i odczekać ok. godzinę. Następnie należy przepłukać zlew gorącą wodą i obserwować, jak spływa do drożnego odpływu.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Komentarze (3)