Zasyp i zostaw na noc. Przypalony garnek będzie jak nowy

Zasyp i zostaw na noc. Przypalony garnek będzie jak nowy

Tak w kilka minut wyczyścisz przypalony garnek
Tak w kilka minut wyczyścisz przypalony garnek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac. JBR
25.07.2023 18:41, aktualizacja: 25.07.2023 20:58

Zmagania z osadem, który tworzy się na dnie naczyń podczas smażenia, pieczenia czy gotowania, mogą być prawdziwym utrapieniem. Warto wtedy sięgnąć po domowe sposoby. Podpowiadamy, jak szybko i bez zbędnego szorowania poradzić sobie z przypalonym garnkiem.

Nasze babcie były prawdziwymi mistrzyniami w radzeniu sobie z takimi problemami, jak przypalone garnki. Zgodnie z informacjami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie, w każdej kuchni znajduje się pewien niezawodny środek, który sprawi, że naczynia będą wyglądać jak nowe. Co ważne, szczególnie w czasach inflacji — koszt takiego rozwiązania jest niewielki.

Domowy sposób na przypalony garnek

Ta metoda na wyczyszczenie garnków jest stosowana przez gospodynie domowe od wielu lat. Jak się okazuje, niezawodnym środkiem do walki z nawet najbardziej uporczywymi przypaleniami jest... zwykła sól kuchenna!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli zapytamy o to naszą mamę czy babcię, szybko dowiemy się, że to właśnie ta przyprawa rewelacyjnie poradzi sobie z tak trudnymi zabrudzeniami, jak właśnie przypalenie. Jak zatem skutecznie oczyścić wnętrze naczynia?

Wystarczy wsypać kilka łyżek soli do garnka, następnie zalać go wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia roztwór, który powstał przez ostatnie godziny, należy zagotować, a później dokładnie umyć wnętrze garnka.

"Kuchenna bohaterka". Do czego jeszcze może się przydać sól?

Sól to nie tylko skuteczny środek do czyszczenia przypalonych garnków, ale także sposób na wiele innych uciążliwych zabrudzeń. Doskonale poradzi sobie m.in. z osadem, który powstał na łyżeczkach przez herbatę lub kawę. Wystarczy odrobina soli i wody, aby nieestetyczny brud zniknął bez śladu.

Ta przyprawa równie sprawnie poradzi sobie z czyszczeniem drewnianych desek do krojenia. Wystarczy przygotować garść soli kuchennej oraz połówkę cytryny. Zabrudzone i odbarwione miejsca polewamy sokiem z cytryny, a następnie posypujemy je solą. Następnie za pomocą kulistych ruchów rozprowadzamy powstałą substancję na desce, a resztki zaschniętego jedzenia oraz odbarwienia powstałe przy krojeniu warzyw, owoców czy innych produktów znikną.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl