Wsyp łyżeczkę do doniczki. Choinka przetrwa do wiosny
Idealna choinka na święta powinna wytrzymać nieco dłużej niż tylko do Wigilii. Możemy jej w tym pomóc, stosując jeden sprytny środek. Dzięki niemu drzewko nie zgubi igieł, a świąteczna magia zostanie z nami na dłużej.
Coraz częściej pojawiają się głosy, aby inwestować w choinki posadzone w donicach, ponieważ mają one zdrowy i zabezpieczony system korzeniowy. Takie drzewko posłuży nam przez dłużej niż jeden sezon, po świętach możemy je też posadzić w ogrodzie, na skwerze czy w lesie. To rozwiązanie o wiele bardziej ekologiczne. Mimo to wiele osób nadal wybiera do domu cięte drzewko. Jak sprawić, aby taka choinka przetrwała dłużej, nie zbrązowiała i nie straciła zbyt szybko igieł? Oto sprawdzony przepis na sukces.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Świerk, sosna czy jodła. Jaką choinkę wybrać na Boże Narodzenie?
Przedłuż żywotność ciętej choinki. Oto kilka sposobów
Najważniejsze, aby już w momencie zakupu wybrać zdrowy egzemplarz. W tym celu najlepiej udać się do sprawdzonego dostawcy, który pozyskuje drzewka ze specjalnych plantacji, a nie po prostu wziąć choinkę z pierwszego lepszego marketu – ich jakość będzie znacznie gorsza. Zdrowa roślina powinna mieć błyszczące, zielone i dobrze trzymające się gałęzi igły. Brązowe igły charakteryzują chory egzemplarz.
Warto również zwrócić uwagę na miejsce cięcia. Świeże, jasnobrązowe, z żywicą oznacza, że drzewko zostało dopiero niedawno ścięte, a więc wytrzyma znacznie dłużej. Twarda, zaschnięta żywica sugeruje, że choinka została pozyskana już jakiś czas temu, zdążyła przemarznąć i o wiele szybciej zmarnieje.
Dodaj jedną łyżeczkę do wody. Zadziała jak najlepszy nawóz
Po przyniesieniu choinki do domu warto dodatkowo przyciąć pień i go odkorować, po czym szybko wstawić do stojaka z wodą. Aby dłużej się nią cieszyć, stawiamy ją daleko od źródła ciepła i regularnie podlewamy. Najlepszy domowy patent na pielęgnację ściętego drzewka jest równocześnie niezwykle prosty. Wystarczy dodać do wody przeznaczonej do podlewania bardzo dobrze znane składniki, które każdy trzyma w kuchni. Zanim podlejemy drzewko, dodajmy do wody pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli.
Z połączenia tych składników powstanie doskonała odżywka, która wzmocni ścięte drzewko. Dłużej zachowa ładny, zdrowy kolor, a igły zaczną się osypywać znacznie później. Domowy nawóz sprawi, że magia świąt zostanie z nami na dłużej, gdy będziemy cieszyć się niezwykłym aromatem żywej choinki.
Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!