GotowaniePrzepisyWykwintne czekolady z przyprawami i ziołami. Idealne na poczęstunek dla gości

Wykwintne czekolady z przyprawami i ziołami. Idealne na poczęstunek dla gości

Jeśli chcesz podać niebanalny deser do kawy lub herbaty, możesz wybrać czekoladę z dodatkiem aromatycznych przypraw, ziół lub kwiatów. Zobacz, jakie wyroby znajdziesz w sklepach.

Wykwintne czekolady z przyprawami i ziołami. Idealne na poczęstunek dla gości
Źródło zdjęć: © iStock.com | Zakharova_Natalia
Sylwia Ścibak

18.10.2018 | aktual.: 19.10.2018 10:51

Czekolada z imbirem, trawą cytrynową i pieprzem syczuańskim

Imbir to bardzo popularna przyprawa, która dotarła do nas ze Wschodu. Ma mocny, lekko kwaśny smak z gorzką nutką i doskonale komponuje się zarówno z wytrawnymi potrawami, jak i z deserami. Imbir zyskał przychylność ze względu na swoje lecznicze właściwości. Świetnie działa na układ trawienny, łagodzi stany zapalne, zwalcza bakterie i grzyby, a także zwiększa wydajność umysłową. Często dodawany jest do herbaty wraz z plasterkiem cytryny oraz łyżeczką miodu.

Trawa cytrynowa, zwana również palczatką cytrynową, to roślina, która – podobnie jak imbir – charakteryzuje się lekko kwaśnym smakiem. Świetnie nadaje się do potraw kuchni Wschodu, w których znaleźć można np. owoce morza czy mleko kokosowe.

Pieprz syczuański – mimo że nie jest pieprzem z prawdziwego zdarzenia, tylko zewnętrzną warstwą zasuszonych jagód żółtodrzewu pieprzowego – również wyróżnia się cytrusowym, mocnym smakiem. Przyprawa ta jest bardzo charakterystycznym dodatkiem do potraw kuchni chińskiej.

Czekolada z solą morską, chili i cynamonem

Słodki smak czekolady świetnie współgra także z ostrymi, wyrazistymi nutami. Ciekawym, z pozoru nieharmonijnym połączeniem jest czekolada mleczna z solą morską. W wybranej przez nas tabliczce znajduje się sól z Guerande o szarawym kolorze, która wyróżnia się mocnym smakiem.

Egzotyczny cynamon i ostre chili zadomowiły się już na dobre w naszej kuchni. Obie te przyprawy nadają się zarówno do wytrawnych dań, jak i do deserów. Cynamon najczęściej gości w bożonarodzeniowych ciastach. Ma korzenny, charakterystyczny smak, który harmonizuje np. z pieprzem, gałką muszkatołową czy szafranem. Chlili jest zaś bardzo ostrą rośliną, która idealnie nadaje się do sosów, zup i pikantnych potraw z drobiem.

Czekolada z lawendą, fiołkiem i miętą

Kwiaty i zioła nie tylko pięknie pachną, ale też świetnie smakują. Dlatego ich aromaty można znaleźć także w czekoladzie. Lawenda znana jest chyba każdemu. Ma drobne, fioletowe płatki, których zapach świetnie uspokaja i działa korzystnie na urodę. Fiołki występują w przeróżnych gatunkach. Służą głównie jako rośliny ozdobne i lecznicze, ale niektóre odmiany, np. te występujące w Tuluzie, znalazły szerokie zastosowanie w cukiernictwie.

Mięty zaś chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Jej orzeźwiający smak i zapach doskonale nadaje się do letnich napojów oraz wszelkich deserów.

Komentarze (5)