Biała czekolada – gratka dla miłośników delikatnego smaku
Biała czekolada ma wielu fanów, zarówno wśród dorosłych, jak i wśród dzieci. Charakteryzuje się delikatnością i bardzo słodkim smakiem, może być spożywana w różnych postaciach. Oto, co warto wiedzieć na temat białej czekolady.
Biała czekolada – skład
Główną cechą odróżniającą białą czekoladę od pozostałych typów jest zawartość proszku kakaowego. W białej czekoladzie nie ma go wcale. W zamian za to jednym z głównych składników jest tłuszcz kakaowy, który nadaje czekoladzie kolor kości słoniowej. Pozostałymi składnikami, które znajdziemy w tym typie, jest cukier, mleko w proszku oraz przeróżne aromaty.
Biała czekolada – pomimo delikatnego, słodkiego smaku, który pozytywnie działa na nastrój – nie należy do najzdrowszych słodyczy ze względu na wysoką kaloryczność (jedna kostka białej czekolady to 28 kcal, a cała tabliczka o wadze 100 g zawiera ok. 560 kcal). Najlepsze wyroby to te, w których jest prawdziwy tłuszcz kakaowy, a jego zawartość wynosi ok. 30 proc. Oczywiście na rynku znajdują się również produkty wytworzone na bazie tańszego zamiennika, np. utwardzonego tłuszczu roślinnego. Jeśli tabliczka ma biały kolor, a nie kremowy, lekko żółtawy, wówczas jest wyrobem "sztucznym", którego należałoby unikać. Warto też zawsze czytać skład na etykiecie. Im jest on krótszy, tym lepiej.
Biała czekolada – zastosowanie
Biała czekolada, podobnie jak pozostałe rodzaje, jest szeroko stosowana w cukiernictwie i może być spożywana w przeróżnych postaciach. Najpopularniejsze są oczywiście tabliczki, dostępne niemal w każdym sklepie spożywczym, które mogą być wzbogacane dodatkami, np. orzechami albo migdałami. Biała czekolada jest składnikiem wielu wyrobów cukierniczych oraz dekoracji, np. posypek do tortu, polewy czy figurek. Ten typ możemy również spożywać w postaci płynnej.