Rozsyp pod dynią. Urośnie dorodna i smaczna

Dynia to jeden z najpopularniejszych owoców uprawianych w Polsce. Ze względu na swoje walory smakowe, jak i atrakcyjny wygląd, cieszy się sporą popularnością. Co zrobić, by szybko dojrzała i wyrosła?

Jesień to czas zbiorów dyni
Jesień to czas zbiorów dyni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MICHAL MAGIERA

17.09.2024 | aktual.: 17.09.2024 16:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Najpopularniejsze odmiany to dynia zwyczajna (cucurbita pepo), dynia olbrzymia (cucurbita maxima) oraz dynia piżmowa (cucurbita moschata). Aby skutecznie ją uprawiać, należy zacząć od wyboru odpowiednich nasion, które powinny być zdrowe i nieuszkodzone, co gwarantuje lepszy plon.

Zanim przystąpisz do siewu, musisz przygotować odpowiednie podłoże. Dynie preferują gleby lekkie, przepuszczalne i bogate w składniki odżywcze. Grunt powinien być dobrze nawodniony, ale bez nadmiernej wilgoci, która mogłaby prowadzić do gnicia korzeni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Siew i pielęgnacja dyni

Siew dyni najlepiej przeprowadzić w połowie maja, gdy ziemia jest już dostatecznie ciepła. Nasiona umieszczamy w dołkach o głębokości około 2-3 cm, zachowując odstęp około 1-1,5 metra między kolejnymi sadzonkami. Dynie potrzebują dużo przestrzeni do wzrostu.

W początkowej fazie ważne jest regularne podlewanie roślin. Unikaj jednak przelewania, które może prowadzić do chorób korzeni. Dynie są roślinami ciepłolubnymi, więc warto zadbać o ich ochronę przed przymrozkami, zwłaszcza na początku sezonu.

Jakimi nawozami wzmacniać dynie?

Dynie należy podsypać nawozem potasowo-fosforowym. Jak twierdzą znawcy, przyspieszy to dojrzewanie, ich skórka stanie się grubsza i stwardnieje, owoc będzie można również dłużej magazynować.

Dynia nabierze dzięki temu mocno pomarańczowego lub zielonego koloru, a miąższ stanie się smaczny i soczysty - a właśnie taki stanowi najlepsze źródło cukru i substancji pokarmowych. Podczas nawożenia warto skubnąć czubek centralnego pędu.

Dynie przechowuj w temperaturze od 15 do 20 st. C. przy wilgotności maksymalnie 70 proc.

Przypomnijmy, że owoc ten jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, potasu i wapnia. Dzięki tryptofanowi pozytywnie działa na nasze samopoczucie – tryptofan jest niezbędny do wytwarzania serotoniny, z kolei serotonina wpływa na wytwarzanie w naszym organizmie melatoniny, która jest odpowiedzialna za sen.

Pestki dyni korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Znajdująca się w niej luteina wspomaga procesy związane z widzeniem.

Wszechmocne
Wszechmocne© WP

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)