Spróbuj, zanim ugotujesz. Uchronisz się przed poważnym zatruciem

Jesień to czas, w którym dynia króluje na naszych stołach. Warto zachować szczególną ostrożność, ponieważ nie każda nadaje się do spożycia. Gorzki smak może wskazywać na obecność substancji powodującej poważne zatrucie.

Spożycie dyni może grozić "zespołem toksycznego kabaczka"Spożycie dyni może grozić "zespołem toksycznego kabaczka"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zaczyna się sezon na dynie, a to oznacza, że możemy cieszyć się nią w różnych formach – od zup kremów po ciasteczka. Choć w miąższu znajduje się mnóstwo cennych substancji odżywczych, trzeba na nią uważać. Niektóre dynie zawierają kukurbitacynę, a jej spożycie grozi "zespołem toksycznego kabaczka".

Skarbnica witamin i substancji odżywczych

Dynia to skarbnica cennych witamin i minerałów, takich jak witamina A, C i E, wapń magnez, selen, potas i cynk. Miąższ jest bogaty w błonnik pokarmowy, białko, fitosterole, a pestki w nienasycone kwasy tłuszczowe, wspierające prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowego. Spożywana regularnie usprawnia pracę jelit i łagodzi problemy żołądkowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad

Mogą jeść ją zarówno dzieci, jak i dorośli czy seniorzy, a także osoby na diecie odchudzającej. 100 g to zaledwie 34 kcal. Dynię można wykorzystać do przygotowania dietetycznych placków, ciast, aromatycznej zupy krem, muffinek czy wytrawnych przetworów.

Takiej dyni unikaj. Narażasz się na kłopoty

W sklepach można znaleźć kilkanaście różnych rodzajów dyni. Największą popularnością cieszy się dynia piżmowa i hokkaido o delikatnym i kremowym wnętrzu. Warto też zwrócić uwagę na dynię makaronową. Jak sama nazwa wskazuje, posiada miąższ, który w konsystencji przypomina makaron.

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że nie każda dynia nadaje się do spożycia. Przed gotowaniem należy jej spróbować. Te o gorzkim miąższu mogą zawierać szkodliwą kukurbitacynę, substancję wywołującą "zespół toksycznego kabaczka". Objawy takiego zatrucia to m.in. biegunka, bóle brzucha, wymioty i w skrajnych przypadkach odwodnienie organizmu. Mogą utrzymywać się do trzech dni. Jeśli nie ustąpią, należy niezwłocznie udać się do lekarza.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Materiały WP
Materiały WP © Materiały własne
Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Jej mąż walczy z nowotworem. Szydłowska również trafiła do specjalisty
Jej mąż walczy z nowotworem. Szydłowska również trafiła do specjalisty
Dzieli ich 38 lat. Mało kto wie, z kim jest związany
Dzieli ich 38 lat. Mało kto wie, z kim jest związany
Porównał to do narkotyków. Psycholog nie ma wątpliwości
Porównał to do narkotyków. Psycholog nie ma wątpliwości
Pokazali zdjęcie ze szpitala. "Jutro wypis"
Pokazali zdjęcie ze szpitala. "Jutro wypis"
"Rozwaliło mi wczoraj głowę". Komentuje zachowanie prezydenta miasta
"Rozwaliło mi wczoraj głowę". Komentuje zachowanie prezydenta miasta
"Jestem darmozjadem". Taką emeryturę dostanie po 30 latach
"Jestem darmozjadem". Taką emeryturę dostanie po 30 latach
Kosztują tylko 70 zł. Kobiety oszalały na punkcie tych jeansów
Kosztują tylko 70 zł. Kobiety oszalały na punkcie tych jeansów
Weź na cmentarz i wetrzyj w nagrobek. Po chwili będzie jak nowy
Weź na cmentarz i wetrzyj w nagrobek. Po chwili będzie jak nowy
Jest przeciwniczką rozwodów. Tak mówi o rozstaniu z mężem
Jest przeciwniczką rozwodów. Tak mówi o rozstaniu z mężem
Ukrywała rozwód przez 2 lata. "Na pewno nie wezmę już ślubu"
Ukrywała rozwód przez 2 lata. "Na pewno nie wezmę już ślubu"
Rozstanie po latach? Psychoterapeutka mówi, kiedy jest najtrudniej
Rozstanie po latach? Psychoterapeutka mówi, kiedy jest najtrudniej
Mogą wyprzeć chryzantemy. Na grobie przetrwają całą zimę
Mogą wyprzeć chryzantemy. Na grobie przetrwają całą zimę