Spróbuj, zanim ugotujesz. Uchronisz się przed poważnym zatruciem

Spożycie dyni może grozić "zespołem toksycznego kabaczka"
Spożycie dyni może grozić "zespołem toksycznego kabaczka"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.09.2024 14:03, aktual.: 12.09.2024 15:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jesień to czas, w którym dynia króluje na naszych stołach. Warto zachować szczególną ostrożność, ponieważ nie każda nadaje się do spożycia. Gorzki smak może wskazywać na obecność substancji powodującej poważne zatrucie.

Zaczyna się sezon na dynie, a to oznacza, że możemy cieszyć się nią w różnych formach – od zup kremów po ciasteczka. Choć w miąższu znajduje się mnóstwo cennych substancji odżywczych, trzeba na nią uważać. Niektóre dynie zawierają kukurbitacynę, a jej spożycie grozi "zespołem toksycznego kabaczka".

Skarbnica witamin i substancji odżywczych

Dynia to skarbnica cennych witamin i minerałów, takich jak witamina A, C i E, wapń magnez, selen, potas i cynk. Miąższ jest bogaty w błonnik pokarmowy, białko, fitosterole, a pestki w nienasycone kwasy tłuszczowe, wspierające prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowego. Spożywana regularnie usprawnia pracę jelit i łagodzi problemy żołądkowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mogą jeść ją zarówno dzieci, jak i dorośli czy seniorzy, a także osoby na diecie odchudzającej. 100 g to zaledwie 34 kcal. Dynię można wykorzystać do przygotowania dietetycznych placków, ciast, aromatycznej zupy krem, muffinek czy wytrawnych przetworów.

Takiej dyni unikaj. Narażasz się na kłopoty

W sklepach można znaleźć kilkanaście różnych rodzajów dyni. Największą popularnością cieszy się dynia piżmowa i hokkaido o delikatnym i kremowym wnętrzu. Warto też zwrócić uwagę na dynię makaronową. Jak sama nazwa wskazuje, posiada miąższ, który w konsystencji przypomina makaron.

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że nie każda dynia nadaje się do spożycia. Przed gotowaniem należy jej spróbować. Te o gorzkim miąższu mogą zawierać szkodliwą kukurbitacynę, substancję wywołującą "zespół toksycznego kabaczka". Objawy takiego zatrucia to m.in. biegunka, bóle brzucha, wymioty i w skrajnych przypadkach odwodnienie organizmu. Mogą utrzymywać się do trzech dni. Jeśli nie ustąpią, należy niezwłocznie udać się do lekarza.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Materiały WP
Materiały WP© Materiały własne
Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (1)