Spróbuj, zanim ugotujesz. Uchronisz się przed poważnym zatruciem
Jesień to czas, w którym dynia króluje na naszych stołach. Warto zachować szczególną ostrożność, ponieważ nie każda nadaje się do spożycia. Gorzki smak może wskazywać na obecność substancji powodującej poważne zatrucie.
12.09.2024 | aktual.: 12.09.2024 15:12
Zaczyna się sezon na dynie, a to oznacza, że możemy cieszyć się nią w różnych formach – od zup kremów po ciasteczka. Choć w miąższu znajduje się mnóstwo cennych substancji odżywczych, trzeba na nią uważać. Niektóre dynie zawierają kukurbitacynę, a jej spożycie grozi "zespołem toksycznego kabaczka".
Skarbnica witamin i substancji odżywczych
Dynia to skarbnica cennych witamin i minerałów, takich jak witamina A, C i E, wapń magnez, selen, potas i cynk. Miąższ jest bogaty w błonnik pokarmowy, białko, fitosterole, a pestki w nienasycone kwasy tłuszczowe, wspierające prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowego. Spożywana regularnie usprawnia pracę jelit i łagodzi problemy żołądkowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mogą jeść ją zarówno dzieci, jak i dorośli czy seniorzy, a także osoby na diecie odchudzającej. 100 g to zaledwie 34 kcal. Dynię można wykorzystać do przygotowania dietetycznych placków, ciast, aromatycznej zupy krem, muffinek czy wytrawnych przetworów.
Takiej dyni unikaj. Narażasz się na kłopoty
W sklepach można znaleźć kilkanaście różnych rodzajów dyni. Największą popularnością cieszy się dynia piżmowa i hokkaido o delikatnym i kremowym wnętrzu. Warto też zwrócić uwagę na dynię makaronową. Jak sama nazwa wskazuje, posiada miąższ, który w konsystencji przypomina makaron.
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że nie każda dynia nadaje się do spożycia. Przed gotowaniem należy jej spróbować. Te o gorzkim miąższu mogą zawierać szkodliwą kukurbitacynę, substancję wywołującą "zespół toksycznego kabaczka". Objawy takiego zatrucia to m.in. biegunka, bóle brzucha, wymioty i w skrajnych przypadkach odwodnienie organizmu. Mogą utrzymywać się do trzech dni. Jeśli nie ustąpią, należy niezwłocznie udać się do lekarza.
Czytaj także: Nigdy nie trzymaj tak jabłek. Zgniją ani się obejrzysz
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.