"Zespół toksycznego kabaczka". Można całkowicie wyłysieć i nawet umrzeć

Sezon na dynie rozpoczyna się wraz z nadejściem jesieni. Polacy pokochali ten smak i pożywne zupy kremy, placki czy ciasta. Okazuje się jednak, że dynia nie zawsze nadaje się do jedzenia. Oto jak uniknąć poważnych i nieprzyjemnych skutków zdrowotnych.

Gorzka dynia jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia
Gorzka dynia jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

03.10.2023 | aktual.: 03.10.2023 20:00

Dynie cieszą się ogromną popularnością jesienią. Spopularyzowało je oczywiście Halloween, którego symbolem są lampiony zrobione z wydrążonej dyni z wyciętymi oczami i ustami. Jednak dynia to nie tylko śmieszno-straszna ozdoba z okazji święta duchów, ale przede wszystkim wspaniała podstawa do wielu dań i deserów.

Dynie - walory zdrowotne

Dynie mają walory prozdrowotne. Zawierają wiele składników odżywczych, witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są bardzo bogatym źródłem beta-karotenu (witaminy A), który korzystnie wpływa m.in. na funkcjonowanie narządu wzroku. Oprócz tego zawierają też witaminy C i E, a więc świetnie wpływają na wygląd skóry, poprawiają jej koloryt, pomagają w walce z łojotokiem, a także opóźniają procesy starzenia.

Nic dziwnego, że dynia jest w składzie wielu kosmetyków. Zawiera także dużo błonnika, kwasu foliowego i potasu. Co ważne, nie traci swoich właściwości pod wpływem temperatury.

Dynia cieszy się popularnością nie tylko z powodów zdrowotnych, ale także ze względu na swój pyszny smak. Możemy ją wykorzystać do wielu potraw. Podstawowym i bardzo popularnym przykładem jest zupa krem, którą przygotowujemy z upieczonej lub ugotowanej dyni. Świetnie sprawdzi się również w słodkich wypiekach – muffinkach, ciastach czy placuszkach oraz w przetworach. Jednocześnie ma bardzo mało kalorii (zaledwie 27 kcal w 100 g miąższu) i jest bardzo sycąca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy można jeść gorzką dynię?

Niestety nie każdy może cieszyć się smakiem tego jesiennego owocu, często mylnie uznawanego za warzywo. Unikać go powinny przede wszystkim osoby z problemami nerkowymi oraz z wysokim poziomem potasu w krwi, a także ci, którzy zażywają leki na bazie litu.

Nie każda dynia nadaje się też do jedzenia. Możemy to łatwo sprawdzić, próbując jej smaku. Jeśli jest gorzki, nie kontynuujmy jedzenia i natychmiast ją wyrzućmy. To znak, że dynia zawiera w sobie toksyczną kukurbitacynę. Jej spożycie grozi tzw. "zespołem toksycznego kabaczka" lub "zespołem trującej dyni".

Najczęstsze objawy to wymioty, biegunka i ból brzucha. Bywają jednak poważniejsze konsekwencje - Philippe Assouly, francuski dermatolog, opisał przykłady kobiet, które po zjedzeniu gorzkiej zupy dyniowej całkowicie wyłysiały. Znany jest także przypadek 79-latka z Niemiec, który zmarł po zjedzeniu dania z gorzkiej cukinii, również zawierającej kukurbitacynę.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)