Dodają do jedzenia odchody. Tak producenci oznaczają je na opakowaniu
Lata temu przewidywano, że to może być jeden z kierunków rozwoju branży spożywczej. Teraz stało się faktem. Do żywności legalnie zaczęto dodawać proszek wytwarzany m.in. z owadzich odchodów.
Zwykle po produkty spożywcze sięgamy, bo widzieliśmy ich reklamę, spodobało nam się ich opakowanie bądź zwyczajnie mamy na nie ochotę. Warto jednak poświęcić odrobinę czasu i zapoznać się z tym, co znajduje się w ich składzie. Bywają tam rzeczy, które mogą nas mocno zaskoczyć.
Skład produktów pełen jest tajemniczych kodów, które niewiele nam mówią bez wsparcia z internetu. Choć większość dodatków nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, niektóre mogą okazać się obrzydliwe. Do produktów pochodzenia zwierzęcego, które wcześniej trafiały do produkcji żywności, dołączyła nowa kategoria. Obok żelatyny, serwatki czy tłuszczu mamy teraz składniki wytwarzane z robaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szkodniki w spiżarni. Nie tylko mole uprzykrzają ludziom życie
Konsumenci często nawet nie sprawdzają, co znajduje się w składzie ulubionego produktu. Tymczasem sproszkowane robaki bądź ich odchody są obecnie dodawane do żywności legalnie i oficjalnie, a ich obecność często ukrywana jest pod specjalnymi kodami zaczynającymi się od litery E.
W Europie oznaczenia E to standard, który wskazuje na zgodność składnika z przepisami unijnymi regulowanymi przez Europejską Agencję ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Dzięki temu każdy składnik posiada swój unikalny kod, co zapewnia ich zgodność z międzynarodowymi normami bezpieczeństwa.
Niektóre dodatki, jak szelak (E 904), to odchody larw czerwca, które żerują na różnych drzewach żywicznych. Są m.in. w słodyczach. Również koszenila (E 120), pochodząca z czerwców kaktusowych, jest wykorzystywana, by nadać atrakcyjną czerwoną barwę słodyczom i napojom.
Tam znajdziesz składniki z robaków
Interesującym składnikiem jest też kastorium, które produkowane jest z gruczołów bobrów i znajduje zastosowanie zarówno w kosmetykach, jak i perfumach, gdzie pełni rolę utrwalacza zapachu. To także popularny dodatek do lodów waniliowych i owocowych (wzbogaca ich smak i aromat). Dodatkowo warto zwrócić uwagę na takie dodatki, jak Acheta Domesticus (świerszcz domowy), Cricket powder, Tenebrio Molitor (larwy mącznika młynarka), Locusta Migratoria (szarańcza wędrowna), Alphitobius diaperinus (pleśniakowiec lśniący).
Jak wylicza dziennik.pl, składniki z robaków mogą być dodawane do batoników zbożowych, chleba, bułek, czekolad, makronów, masła orzechowego, owsianek, płatków śniadaniowych, pizzy, chipsów, krakersów, paluszków, przetworów mięsnych, jogurtów, produktów wegetariańskich, półprodukty przeznaczone do wyrobów piekarniczych. Osoby, które chcą ich unikać, powinny uważnie wczytywać się w etykiety.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.