Zimą skóra rąk jest narażona na podrażnienia. Jak o nią dbać?
Zima to trudny czas dla skóry rąk, ponieważ zawiera ona mniej gruczołów łojowych niż na przykład skóra twarzy, szybciej się przesusza i jest szczególnie narażona na podrażnienia. Nie służą jej zarówno mróz, wiatr, jak i zmiany temperatury oraz suche powietrze w ogrzewanych pomieszczeniach. Podczas wyjść na zewnątrz dłonie należy chronić, nosząc rękawiczki. Ważna jest ich systematyczna pielęgnacja.
Dermatolodzy podkreślają, że w tym czasie nie trzeba się bać używania kremów nawilżających, ponieważ zawarta w nich woda po kilku minutach wyparowuje i nie podrażnia skóry w kontakcie z mroźnym powietrzem.
– Krem na zimę powinien zawierać składniki o działaniu kojącym, nawilżającym i ochraniającym przed uszkodzeniami. Wynika to z tego, że niekorzystne warunki zewnętrzne mogą uszkadzać barierę hydrolipidową. Najlepsze składniki kojące to olej jojoba, olej makadamia, alantoina. Wśród składników o działaniu nawilżającym należy pamiętać np. o kwasie hialuronowym. Natomiast działanie regenerujące na skórę mają witamina C oraz witamina E, które są antyoksydantami – tłumaczy dr Agnieszka Czubak, dermatolog z Centrum Medycznego Falck.
Od czasu do czasu warto też smarować ręce np. olejem ze słodkich migdałów lub olejem kokosowym, które mają działanie odżywcze i regenerujące. Zimą można również wykonać peeling skóry rąk, jednak nie może to być zbyt „agresywny” zabieg, który mógłby uszkodzić naskórek.
– Jak najbardziej wskazane są delikatne peelingi o działaniu enzymatycznym. Jeżeli czujemy dyskomfort w obrębie skóry rąk możemy zgłosić się do gabinetu kosmetycznego czy medycyny estetycznej, gdzie uzyskamy na pewno profesjonalną poradę na temat możliwości wykonania takiego peelingu – wyjaśnia dr Agnieszka Czubak.
Szybką regenerację i utrzymanie skóry rąk w dobrej kondycji gwarantuje również zbilansowana dieta, która powinna uwzględniać dużą zawartość witamin C, E i A. Opóźniają one bowiem procesy starzenia skóry, łagodzą podrażnienia i poprawiają wygląd skóry. W tym czasie warto regularnie spożywać zielone warzywa, np. szpinak, brokuły, jarmuż czy brukselkę, cytrusy, kiszonki, paprykę, oleje roślinne, orzechy, jaja i pełnoziarniste produkty zbożowe. Dodatkowo ważne jest nawodnienie organizmu.