Zimą skóra rąk jest narażona na podrażnienia. Jak o nią dbać?

Zima to trudny czas dla skóry rąk, ponieważ zawiera ona mniej gruczołów łojowych niż na przykład skóra twarzy, szybciej się przesusza i jest szczególnie narażona na podrażnienia. Nie służą jej zarówno mróz, wiatr, jak i zmiany temperatury oraz suche powietrze w ogrzewanych pomieszczeniach. Podczas wyjść na zewnątrz dłonie należy chronić, nosząc rękawiczki. Ważna jest ich systematyczna pielęgnacja.

Dermatolodzy podkreślają, że w tym czasie nie trzeba się bać używania kremów nawilżających, ponieważ zawarta w nich woda po kilku minutach wyparowuje i nie podrażnia skóry w kontakcie z mroźnym powietrzem.

Krem na zimę powinien zawierać składniki o działaniu kojącym, nawilżającym i ochraniającym przed uszkodzeniami. Wynika to z tego, że niekorzystne warunki zewnętrzne mogą uszkadzać barierę hydrolipidową. Najlepsze składniki kojące to olej jojoba, olej makadamia, alantoina. Wśród składników o działaniu nawilżającym należy pamiętać np. o kwasie hialuronowym. Natomiast działanie regenerujące na skórę mają witamina C oraz witamina E, które są antyoksydantami – tłumaczy dr Agnieszka Czubak, dermatolog z Centrum Medycznego Falck.

Od czasu do czasu warto też smarować ręce np. olejem ze słodkich migdałów lub olejem kokosowym, które mają działanie odżywcze i regenerujące. Zimą można również wykonać peeling skóry rąk, jednak nie może to być zbyt „agresywny” zabieg, który mógłby uszkodzić naskórek.

– Jak najbardziej wskazane są delikatne peelingi o działaniu enzymatycznym. Jeżeli czujemy dyskomfort w obrębie skóry rąk możemy zgłosić się do gabinetu kosmetycznego czy medycyny estetycznej, gdzie uzyskamy na pewno profesjonalną poradę na temat możliwości wykonania takiego peelingu – wyjaśnia dr Agnieszka Czubak.

Szybką regenerację i utrzymanie skóry rąk w dobrej kondycji gwarantuje również zbilansowana dieta, która powinna uwzględniać dużą zawartość witamin C, E i A. Opóźniają one bowiem procesy starzenia skóry, łagodzą podrażnienia i poprawiają wygląd skóry. W tym czasie warto regularnie spożywać zielone warzywa, np. szpinak, brokuły, jarmuż czy brukselkę, cytrusy, kiszonki, paprykę, oleje roślinne, orzechy, jaja i pełnoziarniste produkty zbożowe. Dodatkowo ważne jest nawodnienie organizmu.

Źródło artykułu: Newseria

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś mieszkała na dworcu. Dziś jej życie wygląda zupełnie inaczej
Kiedyś mieszkała na dworcu. Dziś jej życie wygląda zupełnie inaczej
Piękne imię wymiera. Nosi je zaledwie pięć Polek
Piękne imię wymiera. Nosi je zaledwie pięć Polek
Schowaj to za kaloryferem. Zdziwisz się, jak spadną rachunki
Schowaj to za kaloryferem. Zdziwisz się, jak spadną rachunki
Gra z mężem w "M jak miłość". Nie każdy wie, że są parą
Gra z mężem w "M jak miłość". Nie każdy wie, że są parą
Głośno o ich ślubie. "Po piętnastu latach taki spontan"
Głośno o ich ślubie. "Po piętnastu latach taki spontan"
Skomentowała rosyjskie drony w Polsce. Zaapelowała w sieci
Skomentowała rosyjskie drony w Polsce. Zaapelowała w sieci
List zawisł na klatce. "Bardzo was wszystkich przepraszam"
List zawisł na klatce. "Bardzo was wszystkich przepraszam"
Wskoczyła w "wystrzępioną" spódnicę. Zadała szyku na koncercie
Wskoczyła w "wystrzępioną" spódnicę. Zadała szyku na koncercie
Od dwóch lat jest sama. "Dla mnie już nie istnieje słowo związek"
Od dwóch lat jest sama. "Dla mnie już nie istnieje słowo związek"
Zakochała się na planie. Dziś żyje u boku 75-letniego reżysera
Zakochała się na planie. Dziś żyje u boku 75-letniego reżysera
Tak wyszła na ulicę. Kozaki to wisienka na torcie
Tak wyszła na ulicę. Kozaki to wisienka na torcie
"Jestem niedocenioną artystką". Żali się na polski show biznes
"Jestem niedocenioną artystką". Żali się na polski show biznes