Zwróć uwagę na ten szczegół. Oznacza, że mięso jest popsute

Drób to najczęściej kupowane mięso na świecie. Statystyczny Polak zjada około 30 kilogramów mięsa drobiowego rocznie. Niestety, jego jakość w marketach często pozostawia wiele do życzenia.

Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże?
Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.03.2023 | aktual.: 10.03.2023 08:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mięso z kurczaka, odpowiednio przyrządzone, jest niskokaloryczne i zawiera dużo białka. Można przygotować z niego naprawdę wiele potraw, a sama obróbka jest bardzo prosta. Wystarczy odpowiednio je przyprawić, wstawić do piekarnika, a po 30 minutach będzie gotowe. Wiele jednak zależy od jakości produktu. Jak wybrać kurczaka w markecie, aby mieć pewność, że jest świeży?

Dlaczego chętniej kupujemy mięso w markecie?

Mięso w markecie jest często znacznie tańsze od tego w sklepie mięsnym, zwłaszcza gdy jest na promocji. Różnica potrafi wynosić nawet 10 złotych, co w przypadku kupowania dużej ilości, robi dużą różnicę.

Mimo to warto sprawdzić, jakiej jakości jest mięso. Jak to zrobić? Po pierwsze, zobacz, jaki jest termin przydatności do spożycia. Im krótszy, tym krócej mięso jest już na sklepowej półce, a co za tym idzie, jest bardziej świeże. Po drugie, warto zerknąć na papier, na którym to leży mięso. Jeśli jest stosunkowo suchy, oznacza to, że mięso jest świeże. Jeśli jest już przesiąknięty i ma lekko różowe zabarwienie, oznacza to, że nie jest to towar pierwszej świeżości. Jednak nie jest to regułą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże?

Najważniejszym wyznacznikiem tego, czy mięso jest świeże, jest jego opakowanie. Dokładniej, chodzi o folię zabezpieczającą. Jeśli folia jest płaska i można swobodnie naciskać na mięso palcem, oznacza to, że jest ono świeże. Jeśli jednak folia jest wypukła lub wręcz "napuchnięta", oznacza to, że w opakowaniu zaczynają gromadzić się gazy, za które odpowiadają mnożące się w mięsie bakterie. Nie oznacza to nic dobrego. Jest to też wskazówka dla kupującego, że mięso nie było przechowywane w odpowiednich warunkach atmosferycznych.

"Nabrzmiałe" opakowanie z mięsem lepiej odłożyć na półkę. To reguła, która dotyczy każdego rodzaju mięsa, w tym także ryb i przetworów mięsnych, takich jak wędliny.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Komentarze (24)