8 przekąsek, które możemy przegryzać w pracy bez strachu, że utyjemy
Sięgaj po nie bez wyrzutów sumienia
Dobrze przygotować się zawczasu na "głodowy kryzys" i zabrać ze sobą do pracy małe drugie śniadanie.
Podstawową zasadą zachowania szczupłej sylwetki jest unikanie podjadania pomiędzy posiłkami. Czasami jednak narastające uczucie głodu może nam zepsuć cały dzień oraz obniżyć naszą aktywność i koncentrację. Dobrze więc przygotować się zawczasu na "głodowy kryzys" i zabrać ze sobą do pracy małe drugie śniadanie. Oto 8 przekąsek, po które możemy sięgać bez poczucia winy - są zdrowe, lekkie i pomagają dotrwać do przerwy obiadowej.
Migdały
Pomimo iż zawierają aż 49,93 g tłuszczu na 100 g, są uważane za sprzymierzeńców osób na diecie odchudzającej. Dlaczego tak jest? Po pierwsze, zawarta w tych orzechach witamina E obniża poziom złego cholesterolu (dlatego spożywanie migdałów zaleca się także osobom cierpiącym na choroby układu krążenia). Po drugie, nienasycone kwasy tłuszczowe, w które obfitują migdały, nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Błonnik z kolei przyspiesza przemianę materii i powoduje uczucie sytości.
Anna Loska/mtr, WP Kobieta