8 substancji, które pomogą ci utrzymać szczupłą figurę
Czy znasz dobroczynny wpływ substancji odżywczych, które są sprzymierzeńcem w odchudzaniu? Pamiętaj, że produkty, które je zawierają, pomogą ci nie tylko pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, ale także cieszyć się szczupłą sylwetką przez dłuższy czas. Co należy obowiązkowo włączyć do naszej diety, aby uzyskać satysfakcjonujące efekty?
Czy znasz dobroczynny wpływ substancji odżywczych, które są sprzymierzeńcem w odchudzaniu? Pamiętaj, że produkty, które je zawierają, pomogą ci nie tylko pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, ale także cieszyć się szczupłą sylwetką przez dłuższy czas. Co należy obowiązkowo włączyć do naszej diety, aby uzyskać satysfakcjonujące efekty?
Białka
Bogatym źródłem białka są następujące produkty: chuda wołowina, cielęcina, drób, nabiał, pełnoziarniste pieczywo, kasze, makarony, ryż, warzywa strączkowe oraz soja. Aminokwasy, które tworzą białko, przyspieszają metabolizm. Proces trawienia białka pobudza także organizm do uwolnienia CKK (cholecystokinina) – hormonu sytości. Biała dostarczają organizmowi więcej energii potrzebnej do spalania tłuszczu, dlatego powinny być obecne w naszej diecie przez cały tydzień. Możemy sięgać po ulubione przekąski zawierające białko, np. twaróg, jogurt, kurczak itd. ďż˝żďż˝
Tekst Monika Stypułkowska (ms/ags), na podst. shape.com
Błonnik
Błonnik, czyli włókno pokarmowe, stymuluje proces trawienia, obniża poziom cholesterolu we krwi, oczyszcza organizm z toksyn i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Poza tym reguluje poziom hormonów uwalnianych podczas trawienia, które są odpowiedzialne za uczucie głodu i sytości. Dzięki temu, że pęcznieje i wypełnia układ pokarmowy, zmniejsza łaknienie. Pokarm zawierający błonnik pozostaje w żołądku przez dłuższy czas, dlatego warto włączyć go do codziennej diety. Produkty bogate w cenny błonnik to: pieczywo pełnoziarniste, otręby, kasze, owoce i warzywa: kapusta, brokuły, kalarepa, zielony groszek, porzeczki, agrest, jeżyny, jabłka. Warto wiedzieć, że większe ilości błonnika znajdziemy w produktach surowych, niż przetworzonych.
Kofeina
Kofeina jest jedną z silnych substancji odchudzających - pomaga zamieniać tłuszcz na energię. Przyspiesza przemianę materii, zwiększa zapotrzebowanie na tlen oraz stymuluje proces spalania tkanki tłuszczowej. Dobrym wspomagaczem redukowania tłuszczu jest nie tylko zielona czy czarna herbata, ale także kawa. Warto dodać, że kofeina wchodzi w skład większości preparatów antycellulitowych.
Keton malinowy
Keton malinowy to substancja, która występuje w owocach maliny. Wstępne badania naukowców pokazują, że jest skuteczny walce ze zbędnymi kilogramami. Keton malinowy przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i hamuje przyrost masy ciała. Można nie tylko spożywać maliny, pić soki z tego owocu, ale także poszukać suplementów diety zawierających keton malinowy.
EGCG
EGCG - galusan epigallokatechiny - jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który znajdziemy między innymi w zielonej herbacie. EGCG wspomaga proces termogenezy oraz hamując enzym, który rozkłada norepinofrynę, przyspiesza przemianę materii i dzięki temu efektywnie spala tłuszcz. Niektóre badania potwierdzają, że EGCG może zatrzymać również proces powstawania nowych komórek tłuszczowych. Największe rezultaty odchudzania daje EGCG w połączeniu z kofeiną, gdyż w naturalnej postaci występuje w zielonej herbacie.
Kwas octowy
Kwas octowy uaktywnia działanie genów wspomagających walkę z nadmiarem tłuszczu. Badania prowadzone we Włoszech wykazały, że jeśli dodamy jedną łyżkę octu do posiłku (np. jako sos sałatkowy), to możemy zaobserwować 30 proc. spadek poziomu cukru we krwi. A kontrolowanie poziomu cukru we krwi jest niezbędnym procesem utraty wagi i utrzymania prawidłowej masy ciała. Dlatego ocet stosowany w odpowiedniej ilości w marynatach czy sosach do sałatek pomaga w utracie zbędnych kilogramów.
Jednonienasycone kwasy tłuszcze
Według najnowszych badań jednonienasycone kwasy tłuszcze (MUFA) utrudniają gromadzenie się tkanki tłuszczowej w okolicach talii. Poza tym nie tylko doskonale walczą z „oponką”, ale także chronią przed przewlekłymi chorobami. Ich bogatym źródłem są: awokado, orzechy, oliwa z oliwek, oleje, oliwki i gorzka czekolada. Podane produkty żywnościowe zawierają także inne cenne właściwości, takie jak: przeciwutleniacze (oliwa z oliwek), błonnik (awokado) oraz witaminy z grupy B (orzechy). Spożywanie jednej porcji dziennie któregoś z tych produktów, pomoże ci osiągnąć efekt płaskiego brzucha. Dlatego warto włączyć je do codziennej diety odchudzającej.
Kwas dokozaheksaenowy (DHA)
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym (omega-3), które znajdziemy między innymi w rybach (np. łosoś, makrela). Badania opublikowane w Journal of Nutritionpotwierdzają, że DHA umożliwia redukcję tkanki tłuszczowej (hamuje proces powstawania i rozrostu komórek tłuszczowych). Kwasy omega-3 nie tylko ułatwiają odchudzanie, ale wspomagają także pracę serca i układu krążenia: obniżają poziom "złego cholesterolu" (LDH) i poziom trójglicerydów we krwi. Najlepszym źródłem cennego DHA są ryby, ale występuje także np. w nasionach lnu. ďż˝żďż˝
Tekst Monika Stypułkowska (ms/ags), na podst. shape.com