Blisko ludziAnna Lewandowska wyeliminowała z diety pszenicę. Wyjaśnia, skąd ta decyzja

Anna Lewandowska wyeliminowała z diety pszenicę. Wyjaśnia, skąd ta decyzja

Anna Lewandowska mówi o korzyściach z niejedzenia pszenicy
Anna Lewandowska mówi o korzyściach z niejedzenia pszenicy
Źródło zdjęć: © Instagram | Anna Lewandowska
13.08.2022 16:10

Na blogu jednej z najpopularniejszych polskich trenerek pojawił się wpis dotyczący pszenicy w diecie. Anna Lewandowska przyznała, że eliminacja tego składnika z jadłospisu poprawiła m.in. jej samopoczucie. Z jakich powodów influencerka radzi, aby podobnego wyzwania podjęły się jej fanki?

Anna Lewandowska z pomocą mediów społecznościowych oraz bloga przekazuje liczne treści dotyczące zdrowego odżywiania i potrzeby obecności aktywności fizycznej w naszym życiu codziennym. Niedawno trenerka poruszyła temat obecności pszenicy w diecie - okazuje się, że niekoniecznie składnik ten służy nam wszystkim. Co się może stać, kiedy wyeliminujemy go z diety?

Jest obecna w wielu produktach spożywczych. Może pogarszać samopoczucie i zdrowie

Ze wpisu, który został umieszczony na blogu Lewandowskiej, dowiemy się, że trenerka postanowiła zrezygnować z pszenicy, gdyż zawiera ona gluten. Trenerka informuje czytelników o tym, że nasze organizmy mogą mieć problemy z trawieniem pszenicy także z innych powodów. Jakość dzisiejszej pszenicy nijak się ma do tego, do czego dostęp mieliśmy kilkanaście lat temu. Teraz bardzo często ziarno jest modyfikowane i nawożone mocnymi środkami, które pogorszą nasz stan zdrowia, jeżeli znajdą się w naszym organizmie w zbyt dużej ilości.

W dalszej części wpisu Lewandowska wróciła jeszcze do samego glutenu, który może powodować wiele chorób, w tym celiakię. Jakie są objawy nietolerancji glutenu? Trenerka wymienia m.in. wzdęcia, biegunki, ból brzucha, przelewanie w jelitach, wymioty, mdłości, świąd i zmiany skórne, a także zmęczenie i wahania nastroju.

Czym zastąpić pszenicę? Oto najlepsze zamienniki według Lewandowskiej

Anna przyznała, że od kiedy wyeliminowała ten jeden składnik, czuje się zdecydowanie lepiej. Ma więcej energii do działania, a brzuch nie jest już wzdęty. Zamiast pszenicy trenerka radzi, aby sięgnąć po:

  • amarantus;
  • komosę ryżową, czyli quinoę;
  • kaszę jaglaną;
  • ryż.

Również kiedy jest nam potrzebna mąka, mamy do wyboru wiele różnych opcji, oprócz tej najbardziej znanej pszenicznej. Z łatwością możemy ją zastąpić mąką ryżową, jaglaną, gryczaną, migdałową, owsianą, kokosową albo kukurydzianą.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta