Bałkańskie klimaty - rakija i musaka

Bułgarzy to naród bardzo towarzyski. Wspólne przygotowywanie posiłków, biesiady do późnych godzin nocnych i częstowanie zaproszonych gości rakiją, to ważne rytuały w życiu mieszkańców.

Bałkańskie klimaty - rakija i musaka
SKOMENTUJ

Bułgarzy to naród bardzo towarzyski. Wspólne przygotowywanie posiłków, biesiady do późnych godzin nocnych i częstowanie zaproszonych gości rakiją, to ważne rytuały w życiu mieszkańców. Bogactwo potraw z różnych zakątków świata zadziwia – na bułgarskim stole znajdziemy bowiem zarówno tradycyjną, rodzimą sałatkę szopską, popularną w Grecji musakę, jak i chorwacką potrawkę z ośmiornicy.

Kuchnia bułgarska swój obecny kształt zawdzięcza wpływom m.in. tureckim, greckim i niemieckim, dlatego trudno połapać się, co tak naprawdę jest „od zawsze” bułgarskie, a jakie nawyki żywieniowe i rarytasy są charakterystyczne dla kuchni narodów, które przez wieki najeżdżały na ziemie Półwyspu Bałkańskiego. Dzisiejsza kuchnia bułgarska obfituje w dania mięsne, z czosnkiem, cebulą i pomidorami – niezastąpionym i powszechnie stosowanym warzywem, z którego Bułgarzy potrafią zrobić prawdziwe, kulinarne arcydzieła. Na stole nie może również zabraknąć gęstych i tłustych sosów jogurtowych (np. ajrjan – doskonały do banicy i bakławy), zapiekanek warzywno-mięsnych i chłodników, takich jak tarator z jogurtu, ogórków, śmietany i kopru. Przed daniem głównym serwuje się gęste, aromatyczne zupy nazywane czorbami. Do najbardziej popularnych należą czorba z pomidora, z owocami morza oraz czorba ziemniaczana z boczkiem. Tradycja gotowania czorb sięga jeszcze czasów starobułgarskich – sporządza się je, wrzucając do
garnka wszystkie składniki, dodając dużą ilość ostrej, czerwonej papryki i gotując na ogniu do momentu, aż składniki zmiękną.

Kuchenne rytuały mają swój porządek

W Bułgarii posiłki trwają długo, a wszystkie potrawy serwowane są według określonego porządku. Jest to charakterystyczne dla wielu narodów bałkańskich - w Grecji posiłek zaczyna się od wzniesienia przez gospodynię salaterek z tradycyjną sałatką grecką, skomponowaną z sałaty, fety, pomidorów i oliwek, a następnie serwuje się konkretne dania mięsne, natomiast zwiedzając centrum chorwackiej Dalmacji, zdziwimy się, jak wiele osób w środku dnia spożywa całkiem treściwy lunch na mieście, celebrując każdy kęs i nie spiesząc się z powrotem do biura.

Polecamy przepisy:
W Bułgarii natomiast, wstępem do posiłku jest podanie sałatki szopskiej – chyba jedynej potrawy, która w Polsce bezsprzecznie kojarzy się z Bułgarią. Jeden z internautów tak opisał jej wygląd – „to wielka góra warzywna, ze śniegiem serowym na szczycie i zdobywczynią szczytu w postaci oliwki”. Sałatka pod względem składników przypomina sałatkę grecką, jednak jest od niej bardziej wytrawna, głównie ze względu na dodatek bardzo słonego sera sirene. Sirene to ser typu feta, bardzo w Bułgarii popularny – posypuje się nim frytki, dodaje do banicy oraz potrawy sirene po trakijski z sera, pomidorów, papryki, szynki zapiekanej z dodatkiem czubricy (bułgarskiego odpowiednika cząbru) w żaroodpornym naczyniu.

Co jeszcze na stół?

Na stół, wraz z sałatką, podaje się bułeczki pszenno – kukurydziane, kebabczety (pikantne kiełbaski) i łukanki (kiełbaski z dodatkiem mięsa oślego) oraz różnego rodzaju sosy z dodatkiem czosnku i aromatycznych ziół. Następnie przychodzi czas na zawiesistą, treściwą zupę i dania główne, tzn. mandże (dania mięsne, przyrządzane z młodych, tłustych mięs). Sztandarowym daniem głównym jest musaka - zapiekanka z mięsa wieprzowego lub mięsa z rusztu nazywanego skarą, duszona wraz z warzywami (podstawą są tu bakłażany) w niewielkiej ilości wody. Pomiędzy warstwy mięsa i warzyw wkłada się ryż i całość zapieka w piekarniku pod serową pierzynką. Aby powstała gruba pierzynka, całość warto polać ubitą pianą z jajek.

Polecamy przepisy:
Bułgarskie trunki

Pierwszy kieliszek rakiji – mocnego alkoholu ziołowego, produkowanego również m.in. w Chorwacji i Serbii, podaje się już w momencie podania sałatki szopskiej. Jest to napój wysokoprocentowy, bo zawiera około 40 –50% alkoholu, najczęściej otrzymywany z różnych owoców - z moreli, śliwek oraz winogron. Najbardziej aromatyczne i najmocniejsze są rakije sporządzane w domu (każdy szanujący się Bułgar wytwarza podobno 100 litrów tego trunku rocznie) – są one jednak dostępne tylko w Bułgarii, na lokalnych bazarach. Żeby rakija miała lepszy aromat i wspaniały, owocowy smak oraz złocisty kolor, zostawia się ją na leżakowanie w dębowych beczkach. Kiedy przychodzi jesień i zima, w karczmach serwowana jest rakija grzana, z dodatkiem miodu. Znanym trunkiem jest również kumys – napój fermentowany z mleka kobyły lub oślicy oraz mastika - mocny alkohol anyżkowy, o charakterystycznym, mętnym wyglądzie, podawany z lodem. Jednym z najpopularniejszych win bułgarskich jest Pelin, wytwarzany z piołunu, natomiast
najpopularniejszym likierem zdaje się być miętowa Mentowka

Bułgarska uczta kończy się deserem – do najpopularniejszych ciast zalicza się bakławę, trigunę i kadaif (cienkie niteczki z ciasta, polane słodkim syropem).

Polecamy przepisy:

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Z Anną Jantar zginęła żona aktora z "Na Wspólnej". Tak wspomina ten dzień
Z Anną Jantar zginęła żona aktora z "Na Wspólnej". Tak wspomina ten dzień
Wielu robi to źle. Gdzie wyrzucić butelkę po oleju?
Wielu robi to źle. Gdzie wyrzucić butelkę po oleju?
Pokazała nowe paznokcie. Ten manicure to modna klasyka
Pokazała nowe paznokcie. Ten manicure to modna klasyka
Umieść na balkonie. Gołębie się nie zbliżą
Umieść na balkonie. Gołębie się nie zbliżą
Zasadź w ogrodzie. Nie straszne mu nawet najtrudniejsze warunki
Zasadź w ogrodzie. Nie straszne mu nawet najtrudniejsze warunki
Wiosna tuż za rogiem. Do łask wracają kwieciste sukienki
Wiosna tuż za rogiem. Do łask wracają kwieciste sukienki
Body z prześwitami to petarda. Wieniawa przeszła samą siebie
Body z prześwitami to petarda. Wieniawa przeszła samą siebie
Wsyp do odpływu. W mig zapomnisz o zatkanym zlewie
Wsyp do odpływu. W mig zapomnisz o zatkanym zlewie
Była gwiazdą "Big Brothera". Zdradziła, czym się teraz zajmuje
Była gwiazdą "Big Brothera". Zdradziła, czym się teraz zajmuje
Dodaj dwie łyżeczki do żurku. Goście poproszą o dokładkę
Dodaj dwie łyżeczki do żurku. Goście poproszą o dokładkę
O tym gwałcie do dziś jest głośno. W średniowieczu to był wstrząs
O tym gwałcie do dziś jest głośno. W średniowieczu to był wstrząs
Każdy powinien mieć w domu. Policjantka radzi na wypadek ewakuacji
Każdy powinien mieć w domu. Policjantka radzi na wypadek ewakuacji