Chcesz schudnąć? Nie przestawaj jeść czekolady
Brytyjscy naukowcy dowiedli, że diety skupione wokół eliminacji konkretnej grupy pokarmów nie służą nam tak dobrze, jak by się mogło wydawać. Aby tego dowieść, zbadali grupę odchudzających się osób pod kątem spożywania przez nich czekolady, uchodzącej za wroga numer jeden pragnących zrzucić zbędne kilogramy.
Brytyjscy naukowcy dowiedli, że diety skupione wokół eliminacji konkretnej grupy pokarmów nie służą nam tak dobrze, jak by się mogło wydawać. Aby tego dowieść, zbadali grupę odchudzających się osób pod kątem spożywania przez nich czekolady, uchodzącej za wroga numer jeden pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Rezultaty ich obserwacji były zaskakujące.
Wykreślenie słodyczy z jadłospisu to pierwsze, co nam przychodzi do głowy, gdy przechodzimy na dietę, a jednak okazuje się, że może przynieść odwrotny do zamierzonego przez nas skutek. Tak przynajmniej wynika z ankiety, przeprowadzonej przez brytyjskich dietetyków, której wyniki zostały zaprezentowane na portalu YouGov. 86 proc. odchudzających się osób, które od czasu do czasu raczyły się czekoladą, osiągnęły swój cel. Co więcej 91. proc. spośród 2 100 ankietowanych, którzy jedli taką samą ilość czekolady zarówno przed, jak i w trakcie diety, pozbyły się największej ilości kilogramów niechcianego tłuszczyku.
Janet Aylott, pomysłodawczyni badania, wyjaśniła, że diety oparte na rezygnacji z całej grupy produktów żywnościowych, mają najmniejsze szanse na powodzenie. W tym określonym przypadku, nieobecność czekolady w menu, wprowadza czynnik stresu i zmniejsza morale. A żadna dieta nie powiedzie się bez pozytywnego podejścia.
Wcześniejsze badania pokazały, że ludzie, którzy dla smukłej sylwetki obchodzili szerokim łukiem czekoladę, wino oraz ciastka, miały tendencję do rekompensowania sobie tego wyrzeczenia innymi pokarmami, w rezultacie wracają do punktu wyjścia w codziennym balansie ilości dozwolonych kalorii. Aż 65 proc. z nich przytyło, zamiast schudnąć.
Pocieszające dla miłośników czekolady są również badania prowadzone na przestrzeni 65 lat przez zespół badaczy z Uniwersytetu Harvarda. Dowiedli oni, że osoby, które jadły niewielką ilość czekolady trzy razy w miesiącu, żyły dłużej niż te osoby, które czekolady nie spożywały w ogóle. Według nich kluczową rolę odgrywają zawarte w ziarnie kakaowca polifenole, czyli przeciwutleniacze, zapobiegające starzeniu się komórek.
Na podst. Dailymail.co.uk (mtr/sr), kobieta.wp.pl
* Zobacz także:*
Gorzka czekolada redukuje tkankę tłuszczową?