Co jeść, żeby pokonać stany lękowe
Dietą poprawisz swoje samopoczucie
Zaburzenia lękowe są jednym z najpowszechniejszych problemów psychicznych współczesności - szacuje się, że mogą dotyczyć co dziesiątego człowieka. Uporanie się ze stanami niepokoju czy atakami paniki wymaga często pomocy specjalisty i zmiany stylu życia, ale warto również zmodyfikować dietę, wprowadzając do niej produkty zmniejszające stres i poprawiające samopoczucie.
Zaburzenia lękowe są jednym z najpowszechniejszych problemów psychicznych współczesności - szacuje się, że mogą dotyczyć co dziesiątego człowieka. Uporanie się ze stanami niepokoju czy atakami paniki wymaga często pomocy specjalisty i zmiany stylu życia, ale warto również zmodyfikować dietę, wprowadzając do niej produkty zmniejszające stres i poprawiające samopoczucie.
Produkty pełnoziarniste
Kobiety zmagające się ze stanami lękowymi powinny wprowadzić do jadłospisu pieczywo, makarony czy płatki wytwarzane z ziaren niepozbawionych zewnętrznej osłonki - otrębów i zarodków. Takie produkty bogate są m.in. w tryptofan, aminokwas wykorzystywany przez organizm do produkcji serotoniny - hormonu, który pozwala na "wyciszenie" układu nerwowego.
Pełnoziarniste przysmaki zawierają również dużo magnezu - niedobór tego pierwiastka bywa jedną z przyczyn pogorszenia samopoczucia.
(raf)/(mtr), kobieta.wp.pl