Blisko ludziCo jeść, żeby pokonać stany lękowe

Co jeść, żeby pokonać stany lękowe

Co jeść, żeby pokonać stany lękowe

Zaburzenia lękowe są jednym z najpowszechniejszych problemów psychicznych współczesności - szacuje się, że mogą dotyczyć co dziesiątego człowieka. Uporanie się ze stanami niepokoju czy atakami paniki wymaga często pomocy specjalisty i zmiany stylu życia, ale warto również zmodyfikować dietę, wprowadzając do niej produkty zmniejszające stres i poprawiające samopoczucie.

Zaburzenia lękowe są jednym z najpowszechniejszych problemów psychicznych współczesności - szacuje się, że mogą dotyczyć co dziesiątego człowieka. Uporanie się ze stanami niepokoju czy atakami paniki wymaga często pomocy specjalisty i zmiany stylu życia, ale warto również zmodyfikować dietę, wprowadzając do niej produkty zmniejszające stres i poprawiające samopoczucie.

Produkty pełnoziarniste

Kobiety zmagające się ze stanami lękowymi powinny wprowadzić do jadłospisu pieczywo, makarony czy płatki wytwarzane z ziaren niepozbawionych zewnętrznej osłonki - otrębów i zarodków. Takie produkty bogate są m.in. w tryptofan, aminokwas wykorzystywany przez organizm do produkcji serotoniny - hormonu, który pozwala na "wyciszenie" układu nerwowego.

Pełnoziarniste przysmaki zawierają również dużo magnezu - niedobór tego pierwiastka bywa jedną z przyczyn pogorszenia samopoczucia.

(raf)/(mtr), kobieta.wp.pl

1 / 7

Awokado

Obraz
© 123RF.COM

Jak wynika z najnowszych badań, ok. 30 proc. wszystkich pacjentów z zaburzeniami psychicznymi i depresjami ma obniżony poziom kwasu foliowego we krwi. Dlatego w ich jadłospisie nie powinno zabraknąć awokado - jednego z najbogatszych naturalnych źródeł tego organicznego związku chemicznego, bez udziału którego organizm nie wyprodukuje hormonów szczęścia - serotoniny i noradrenaliny.

W owocu z Ameryki Południowej znajdziemy też bardzo dużo potasu, dotleniającego mózg, poprawiającego koncentrację oraz procesy myślowe. Podobne działa tyrozyna - aminokwas dostarczany do organizmu dzięki pełnowartościowemu i łatwo przyswajalnemu białku, którego awokado zawiera więcej niż krowie mleko.

2 / 7

Migdały

Obraz
© 123RF.COM

Smaczna, a przede wszystkim bardzo zdrowa przekąska, której zalety na pewno docenią kobiety cierpiące na stany lękowe. Migdały są bowiem bardzo bogatym źródłem wielu cennych składników, zwłaszcza witaminy E - jednego z najsilniejszych antyoksydantów i witaminy B2, która odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Na właściwą pracę mózgu, a w efekcie ograniczanie lęków czy nerwic, wpływają też potas, cynk i żelazo - pierwiastki, których również nie brakuje w migdałach.

3 / 7

Ciemna czekolada

Obraz
© 123RF.COM

Ten przysmak jest ceniony od wieków. Jego pozytywny wpływ na organizm odczuwają także osoby zmagające się ze stanami lękowymi. Czekolada (zwłaszcza gorzka, o dużej zawartości miazgi kakaowej) nie tylko poprawia nastrój, ale również potrafi skutecznie zwiększyć naszą energię życiową. To przede wszystkim zasługa alkaloidów: teobrominy i kofeiny. Dzięki dużej zawartości innego związku - pirazyny, przysmak pozytywnie wpływa na koncentrację oraz sprawność intelektualną. Czekolada zmniejsza także poziom kortyzolu - hormonu stresu, który nasila stany lękowe.

4 / 7

Banan

Obraz
© 123RF.COM

Świetna przekąska dla osób znerwicowanych. Banan to prawdziwa skarbnica wielu cennych substancji, które przyczyniają się do poprawy nastroju. Dużą rolę odgrywa zwłaszcza witamina B6 oraz magnez i potas - minerały łagodzące stres i rozluźniające mięśnie. Owoce, szczególnie lekko niedojrzałe, obfitują również w tryptofan potrzebny do produkcji hormonu szczęścia - serotoniny. Z kolei dojrzałe banany zawierają sporo naturalnej dopaminy, której niedobór w organizmie skutkuje stanami depresyjnymi.

5 / 7

Miód lipowy

Obraz
© 123RF.COM

Obłędnie pachnące kwiaty lipy od dawna uchodzą za bardzo skuteczny środek uspokajający skołatane nerwy. Docenimy to wprowadzając do jadłospisu aromatyczny miód o jasnożółtym, a czasem bursztynowym kolorze i dość pikantnym smaku.

Dzięki swojemu składowi miód lipowy działa relaksująco, pobudzając czynności niektórych narządów wewnętrznych i zmniejszając napięcie mięśni gładkich. Wykazuje właściwości antystresowe i pomaga w zmęczeniu spowodowanym długotrwałym wysiłkiem umysłowym. Poza tym smakołyk wyróżnia się wysoką aktywnością antybiotyczną. Jest niezastąpiony w leczeniu przeziębień, grypy czy chorób górnych dróg oddechowych.

6 / 7

Korzeń maca

Obraz
© 123RF.COM

Roślinę uprawianą od ponad 2 tys. lat na stromych zboczach Andów często nazywa się "skarbem Inków", ponieważ badania naukowe udowodniły jej dobroczynne właściwości lecznicze. Dzięki zawartości cennych składników (m.in. żelaza i magnezu) korzeń maca skutecznie poprawia samopoczucie i działa przeciwdepresyjnie. Dodaje energii życiowej, poprawia sprawność umysłu i zwiększa tolerancję na stres. Bywa też określany "ziołową viagrą", ponieważ podnosi libido i płodność.

Korzeń macy może być wykorzystany jako warzywo, znajduje też zastosowanie w ziołolecznictwie - w sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy macę w postaci sproszkowanej lub żelatynizowaną, która łatwiej rozpuszcza się w wodzie, przez co organizm ją lepiej przyswaja.

7 / 7

Soczewica

Obraz
© 123RF.COM

Jedna z najzdrowszych, ale jednocześnie najmniej popularna roślina strączkowa w naszej kuchni. Soczewica zawiera bardzo dużą dawkę cennego biologicznie i łatwo przyswajalnego białka, które zapewnia solidny zastrzyk energii dla kobiet skarżących się na stany depresyjno-lękowe. W nasionach znajdziemy też sporo kwasu foliowego, witamin z grupy B (m.in. poprawiają samopoczucie i zwiększają odporność na stres), a także wartościowych substancji mineralnych, zwłaszcza fosforu i żelaza.

Soczewicę możemy spożywać także w postaci kiełków, polecanych zwłaszcza kobietom w ciąży, ze względu na bardzo dużą zawartość kwasu foliowego.

(raf)/(mtr), kobieta.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (12)