Co to jest cysteina? Źródła, właściwości i zastosowanie l‑cysteiny
Cysteina, nazywana także l-cysteiną, należy do grupy aminokwasów endogennych, czyli samodzielnie wytwarzanych przez nasz organizm. Cysteina pełni istotne funkcje w ludzkim organizmie, dlatego zarówno jej niedobór, jak i nadmiar mogą spowodować znaczne szkody. Jakie są właściwości cysteiny i w jakich produktach jest jej najwięcej?
22.11.2018 15:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cysteina (l-cysteina) - podstawowe informacje
Z chemicznego punktu widzenia cysteina to kwas α-amino-β-tiolopropionowy, który jest związkiem należącym do grupy 22 podstawowych rozgałęzionych aminokwasów. L-cysteina powstaje z metioniny i seryny w obecności kwasu foliowego, witaminy B6 i witaminy B12. Dlatego ważne jest spożywanie produktów bogatych w te składniki mineralne. Czasami wymienia się ją jako aminokwas warunkowo niezbędny, ponieważ zdarza się, że w organizmie nie są wytwarzane wystarczające ilości cysteiny.
Właściwości cysteiny
Cysteina jest aminokwasem reaktywnym, dlatego bierze udział w procesach detoksykacyjnych i regeneracyjnych ludzkiego organizmu. L-cysteina posiada zdolność zwalczania wolnych rodników i stresu oksydacyjnego. Chroni więc komórki przed uszkodzeniami, spowalnia procesy starzenia się, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji starczej, reumatoidalnego zapalenia stawów czy miażdżycy.
L-cysteina wspomaga pracę układu odpornościowego, ponieważ wpływa na aktywność białych krwinek. Cysteina jest także wsparciem w leczeniu męskiej niepłodności, gdyż zwiększa ruchliwość plemników.
Ponadto cysteina posiada zdolność regulowania poziomu glukozy we krwi. Cysteina znana jest także jako jeden z budulców keratyny, dlatego korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto l-cysteina jest stosowana w leczeniu zaburzeń psychicznych, chorób układu oddechowego oraz w zwalczaniu osteoporozy.
Niedobór l-cysteiny
Cysteina występuje w strukturach białkowych, dlatego skutki jej niedoboru będą się objawiały zaburzeniami wytrzymałości tych struktur. Mowa tu o włosach, skórze i paznokciach. Efektem niedoboru cysteiny są zatem łamliwe paznokcie, rozdwajające się końcówki włosów i rogowaciejąca skóra. Długotrwały niedobór l-cysteiny może doprowadzić do miażdżycy, chorób zwyrodnieniowych, a także nowotoworów.
Nadmiar l-cysteiny
Nadmiar l-cysteiny nie jest częstym i powszechnym przypadkiem. Nadmiar tego związku jest zazwyczaj spowodowany złą suplementacją l-cysteiny. Nadmiar ten wiąże się ze wzrostem poziomu homocysteiny we krwi, która zwiększa ryzyko chorób serca, udaru i zawału. Objawami nadmiaru cysteiny w organizmie są bóle głowy, nudności, wysypka, a także biegunka.
W czym znajduje się cysteina?
Dobowa suplementacja cysteiną powinna mieścić się w przedziale od 50 do 500 mg. Cysteinę można przyjmować wraz z suplementami, najlepiej w połączeniu z kwasem askorbinowym, czyli witaminą C. Cysteina znajduje się także w pożywieniu, które codziennie dostarczamy swojemu organizmowi.
Produktami bogatymi w l-cysteinę są np.:
- mięso wołowe i drobiowe,
- łosoś,
- parmezan,
- jaja kurze,
- pistacje,
- migdały,
- orzechy włoskie,
- soja,
- fasola,
- soczewica,
- spirulina,
- nasiona słonecznika.