Co zrobić, aby nie stać przy garach?

Krojenie, doprawianie, mieszanie... wszystkie te czynności zmierzają do jednego i tego samego celu. Smacznego posiłku. Czy muszą one jednak zajmować aż tyle czasu?

Obraz
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Krojenie, doprawianie, mieszanie... wszystkie te czynności zmierzają do jednego i tego samego celu. Smacznego posiłku. Czy muszą one jednak zajmować aż tyle czasu?

Nie każda z nas, która potrafi gotować, musi to lubić. A tym bardziej, nie musimy lubić godzin spędzonych nad kuchennym blatem, między garnkami, czy na doglądaniu piekarnika. Nie każda z nas niczym Kuroń czy Makłowicz musi czerpać wielogodzinną radość z mieszania bulionu czy smakowania pieczeni. Wiele kobiet chce po prostu szybko i sprawnie przygotować smaczny posiłek dla całej rodziny, tak, aby po skończonym gotowaniu, mieć jeszcze siły i czas dla siebie.

Kupuj w plasterkach

Czy zastanawiałaś się, ile czasu możesz zaoszczędzić dziennie, unikając samodzielnego krojenia produktów? Już przy przygotowaniu samego śniadania zyskujesz kilkanaście minut, kiedy zamiast sama zmagać się z pokrojeniem chleba, wędlin czy sera, wyjmujesz z lodówki już pokrojone smakołyki. Tym bardziej, że niemal w każdym sklepie można kupić sery, wędliny i pieczywo w plastrach i kromkach, bez żadnych dodatkowych opłat.

Kolejne cenne minuty możesz zaoszczędzić podczas przygotowywania obiadu, gdy zamiast pracochłonnie myć, obierać i kroić w drobną kosteczką włoszczyznę, możesz skorzystać z gotowych mrożonek wielowarzywnych. Warzywa w takich mrożonkach są zwykle równie świeże i zdrowe, zaś jeśli nie chcemy wykorzystać całej paczki, resztę możemy wrzucić ponownie do zamrażarki. Pozwól technice gotować za Ciebie

W nowoczesnej kuchni nie powinno zabraknąć urządzeń, które nie tylko ułatwią Ci życie, ale i przejmą za Ciebie część obowiązków kulinarnych. W takim sprzęcie obiad gotuje, podgrzewa lub piecze się praktycznie sam, a Ty w tym czasie możesz poświęcić swój czas i uwagę na inne sprawy. Do takich przyjaznych cudów techniki należą oczywiście popularna już kuchenka mikrofalowa czy pospolity piekarnik. Do listy tej warto dopisać jeszcze urządzenie do gotowania na parze, w którym cały posiłek „robi się” w tym samym czasie i zajmuje znacznie mniej czasu niż przy wykorzystaniu tradycyjnych garnków. Równie „oszczędne” czasowo są frytkownice do przyrządzania potraw na głębokim oleju, grille elektryczne i oczywiście wszelkie miksery i blendery, które kroją, szatkują i miksują wszelkie składniki naszych dań, pozwalając nam odetchnąć od tradycyjnego krojenia.

Wybieraj „szybkie” dania

Wprowadź do domowego menu potrawy, które są smaczne, pożywne i zdrowe, a ich przygotowanie jest bardzo oszczędne czasowo. Najłatwiej i najszybciej bowiem upichcić wszelkie dania zapiekane w piekarniku lub tzw. dania jednogarnkowe. Idea tych potraw jest podobna. W jedno naczynie wrzucamy lub układamy w nim różne produkty, zalewamy zwykle jakimś sosem i czekamy kilka chwil aż będzie gotowe. Czasem wystarczy je kilkoma ruchami pomieszać, aby nadto nie przywarło do dna garnka. Jednak z pewnością dania te nie wymagają precyzyjnych i czasochłonnych czynności kulinarnych – przecedzania, duszenia, panierowania, podsmażania i obracania. Dania tego typu wymagają również zwykle nieco mniej „uciążliwych” dodatków. Składniki nie muszą być równo pokrojone, doskonale sprawdzają się w nich warzywa z puszek, które wystarczy po prostu otworzyć i wrzucić do garnka. I dodatkowy zysk. Po tak mało wymagających i szybkich daniach, jest zwykle znacznie mniej sprzątania i zmywania.

Gotuj na zapas

Jeśli już zdecydujesz się raz na jakiś czas przyrządzić bardziej pracochłonne potrawy (np. pierogi, bigos, pieczone mięso), zrób nieco większą ilość danej potrawy i zapas wrzuć do zamrażarki. Gotowanie na jeden dzień nie ma dzisiaj sensu, bo oznacza, że każdego dnia czeka Cię ta sama kuchenna robota. Tymczasem, jeśli zdecydujesz się w jakiś weekend „posiedzieć” nieco dłużej między garnkami i zrobisz zapasy, to w efekcie oszczędzisz sporo czasu i energii. W ten sposób możesz przygotować dania obiadowe lub przekąski na kolację na kilka posiłków na przyszłość. „Na przyszłość” możesz upichcić obiad na przykład w postaci wspomnianych pierogów, smażonych kotletów, leczo, gulaszu, gołąbków, warzyw faszerowanych, a nawet zupy itp. Praktycznie wszystkie gotowane dania można zamrozić i wyjąć z zamrażarki w dniu, w którym nie mamy czasu na dłuższe pichcenie. Przygotowanie takiego obiadu „z zapasów” zamiast długich godzin, zajmie nam zaledwie kilkanaście do kilkudziesięciu minut potrzebnych na rozmrożenie, podgrzanie i
podanie na stół. Rzec by można, istny fast food!

Nie gardź garmażem

Nie musisz się wstydzić i bić w piersi jako najgorsza gospodyni, jeśli raz na jakiś czas skorzystasz z gotowego garmażu. W wielu delikatesach można kupić gotowe dania lub produkty, takie jak łazanki, kotlety, placki, naleśniki czy krokiety, które w domu wystarczy podgrzać. Jeśli Twoja duma kucharki nie pozwala korzystać Ci z aż takich udogodnień, możesz ułatwić sobie życie i przyspieszyć pracę w kuchni, kupując produkty choć częściowo przygotowane do podania.

Kupuj przyprawione porcje mięsa w zalewie, co pozwoli Ci zaoszczędzić mnóstwo czasu na domowe doprawianie kotletów czy steków. Do zapiekanek i dań włoskich wybieraj gotowe pierożki tortellini ze smakowitym farszem, które w domu wystarczy wrzucić do wrzątku na kilka minut i są gotowe. Skuś się czasem na zakup gotowego sosu w słoiku. Takie cudo wylewasz tylko na podsmażone kawałki kurczaka, indyka czy wołowiny, mieszasz i smakowite, dobrze przyprawione danie gotowe. I wreszcie, zamiast mozolnie kroić warzywa, spróbuj kupić świeże bukiety surówek dostępne w wielu sklepach w rozmaitych smakach. Kupując je na wagę, wybierasz dla siebie dokładnie taką porcję, jaką zjesz – nic się nie zmarnuje i nie zepsuje.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Tak ratują związek. Waniliowy seks buduje intymność na nowo
Tak ratują związek. Waniliowy seks buduje intymność na nowo
Maciej Radel zdobył serca widzów w "BrzydUli". Tak wygląda dziś
Maciej Radel zdobył serca widzów w "BrzydUli". Tak wygląda dziś
Littlefeather nie przyjęła Oscara. Zapłaciła za to wysoką cenę
Littlefeather nie przyjęła Oscara. Zapłaciła za to wysoką cenę
Radosław Majdan szczerze mówi, dlaczego nie ochrzcili syna. "Dla mnie jest oczywiste"
Radosław Majdan szczerze mówi, dlaczego nie ochrzcili syna. "Dla mnie jest oczywiste"
Roksana Węgiel już dwa lata żyje z diagnozą. "Dzisiaj w pełni akceptuję"
Roksana Węgiel już dwa lata żyje z diagnozą. "Dzisiaj w pełni akceptuję"
Pozostaw na całą noc w muszli. Już zawsze będziesz tak robić
Pozostaw na całą noc w muszli. Już zawsze będziesz tak robić
Drzewo, którego nie wolno sadzić. Kary są ogromne
Drzewo, którego nie wolno sadzić. Kary są ogromne
Karol III był łamaczem serc. Tak nazywano jego kochanki
Karol III był łamaczem serc. Tak nazywano jego kochanki
Bosacka sprawdziła skład szynki. Trudno uwierzyć, co jest na pierwszym miejscu
Bosacka sprawdziła skład szynki. Trudno uwierzyć, co jest na pierwszym miejscu
Zdobywała medale w "Złotkach". Tak dziś wygląda Katarzyna Skowrońska
Zdobywała medale w "Złotkach". Tak dziś wygląda Katarzyna Skowrońska
Prowadzi sklep. Ktoś się pod nią podszył. "Zwroty wciąż spływają"
Prowadzi sklep. Ktoś się pod nią podszył. "Zwroty wciąż spływają"
Agata Kulesza była ofiarą przemocy. "Dostał wysoki wyrok"
Agata Kulesza była ofiarą przemocy. "Dostał wysoki wyrok"