Cukier może być ukryty w parówkach, wędlinach i keczupie
15.09.2015 13:38, aktual.: 28.11.2015 11:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie należy całkowicie eliminować cukru z diety - przekonują eksperci. Bez szkody dla zdrowia i sylwetki można spożywać zwłaszcza cukier naturalnie obecny w owocach i warzywach.
Nie należy całkowicie eliminować cukru z diety - przekonują eksperci. Bez szkody dla zdrowia i sylwetki można spożywać zwłaszcza cukier naturalnie obecny w owocach i warzywach. Kontrolować trzeba natomiast ilość spożywanego cukru dodanego, który jest obecny w takich produktach jak parówki, wędliny czy keczup. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ilość cukru dodanego w codziennej diecie nie powinna przekraczać 12 łyżeczek.
Opinie naukowców w kwestii obecności cukru w codziennej diecie są podzielone. Zdaniem niektórych cukier jest toksyną odpowiedzialną za nadwagę i otyłość. Większość ekspertów uważa jednak jako naturalnego źródła energii dla organizmu, nie powinno się go całkowicie eliminować z diety. Należy go jednak spożywać z umiarem. Produkty, które naturalnie zawierają cukry, a więc m.in. owoce i warzywa, powinny być obecne w diecie, ponieważ dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin i błonnika pokarmowego. Uwagę należy natomiast zwracać na ilość cukrów spożywanych z innymi produktami, zawierającymi cukry dodane w procesie technologicznym. WHO zaleca, żeby ilość cukrów dodanych nie przekraczała 10 proc. całkowitego zapotrzebowania energetycznego.
- Dla przeciętnego człowieka o dziennym zapotrzebowaniu energetycznym na poziomie ok. 2 tys. kalorii, odpowiednie będzie ok. 10-12 łyżeczek cukru. Najlepiej gdyby był różnego pochodzenia, żeby to były cukry naturalne, nie tylko te dodane - mówi Ewa Kurowska, dietetyk programu Zarządzanie Kaloriami.
Cukier dodawany do żywności najczęściej ma nie tylko zwiększyć jej słodkość, lecz także przedłużyć termin przydatności do spożycia, nadać produktom odpowiedni kolor lub teksturę. Producenci żywności coraz częściej obniżają zawartość cukru w produktach, zastępując go m.in. stewią. Bardzo ważne jest dokładne czytanie etykiet.
W codziennej diecie głównymi źródłami węglowodanów, w tym cukrów, powinny być takie produkty, jak warzywa, owoce, kasze, ryż i makaron. Osoby, które na co dzień dbają o dietę, nie muszą się obawiać jednorazowych szaleństw. Ich organizm bez problemu poradzi sobie z przetworzeniem wysokokalorycznego deseru i nie odbije się to niekorzystnie na sylwetce i wadze.