Czosnek i cebula – zdrowy duet ze spiżarni
Nieświeży oddech po spożyciu czosnku oraz łzy spływające podczas krojenia cebuli mogą zniechęcić do umieszczenia tych warzyw w naszej diecie. Warto jednak przymknąć oko na te niedogodności.
05.01.2010 | aktual.: 23.03.2013 18:31
Nieświeży oddech po spożyciu czosnku oraz łzy spływające po policzkach podczas krojenia cebuli mogą skutecznie zniechęcić do umieszczenia tych warzyw w naszej diecie. Warto jednak przymknąć oko na te niedogodności, gdyż czosnek i cebula to jedne z najcenniejszych roślin leczniczych – dbają między innymi o nasz układ krążenia, odporność i drogi moczowe.
Witaminy i minerały
Czosnek i cebula, należące do rodziny liliowatych, są źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, a także znacznej ilości soli mineralnych – siarki, fosforu, miedzi, magnezu, cynku, selenu, żelaza i wapnia. W warzywach tych znajdziemy również związki o tajemniczo brzmiących nazwach – adenozynę, saponiny, fitoncydy, flawonoidy. Głównym obszarem działania adenozyny jest układ krążenia – w medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu arytmii serca.
Działanie przeciwzapalne, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze oraz pobudzanie wydzielania śluzu, żółci i soku żołądkowego to z kolei najważniejsze właściwości saponin. Fitoncydy, a wśród nich allicyna, niszczą grzyby, bakterie i wirusy, a ponadto hamują agregację płytek krwi oraz obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) i trójglicerydów. Flawonoidy cenione są głównie ze względu na właściwości antyoksydacyjne, jednak zakres ich działania jest znacznie szerszy. Z grupy tej warto wymienić kwercetynę, która obficie występuje w cebuli – uszczelnia ona naczynia krwionośne, zapobiega powstawaniu zakrzepów oraz zmniejsza stany zapalne.
Zdrowie na talerzu
Ciężko wyobrazić sobie skuteczną profilaktykę chorób układu krążenia bez czosnku i cebuli jako składników codziennego jadłospisu. Co więcej, warzywa te nie tylko przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy, ale i wykazują zdolność jej cofania. Za to niezwykłe działanie odpowiadają wspomniane substancje czynne, które walczą z podstawowymi czynnikami decydującymi o rozwoju arteriosklerozy, a więc wysokim poziomem cholesterolu LDL i trójglicerydów, zaburzeniami procesu krzepnięcia krwi oraz wysokim ciśnieniem.
Syrop z cebuli najlepszy na przeziębienie
Czosnek i cebula to również naturalny sposób na zdrowy układ pokarmowy i moczowy. Działają wiatropędnie, regulują florę bakteryjną jelit, pobudzają apetyt, wspomagają trawienie, a także są pomocne w kuracjach przeciwpasożytniczych. Ze względu na działanie moczopędne i przeciwbakteryjne warzywa zalecane są w przypadku infekcji dróg moczowych i pęcherza, natomiast z uwagi na właściwości wykrztuśne – przy zapaleniu oskrzeli. Czosnek i cebula wzmacniają odporność organizmu oraz obniżają poziom cukru we krwi. Dodatkowo badania potwierdzają bakteriobójcze działanie czosnku na Helicobacter pylori, a więc na bakterię, która odpowiada za większość przypadków choroby wrzodowej. Natomiast w odniesieniu do przeciwnowotworowych właściwości czosnku potwierdzenia takiego wciąż nie ma.
Nie dla wszystkich
Niestety nie wszyscy mogą korzystać z dobroczynnego działania czosnku i cebuli. Warzyw tych należy unikać przy nieżytach układu pokarmowego i skłonnościach do zgagi. Spożywanie czosnku i cebuli powinno być skonsultowane z lekarzem w przypadku chorób wątroby i nerek, cukrzycy, niskiego ciśnienia oraz podczas stosowania antykoagulantów. Duże ilości czosnku nie są wskazane w czasie ciąży i karmienia piersią.
Syrop z cebuli
2 średniej wielkości cebule kroimy, umieszczamy w słoiku i dosypujemy około 20 dag cukru. Odstawiamy na 3-4 godziny, po czym wydzielony sok zlewamy do naczynia. Dodajemy do niego 1-2 łyżki miodu oraz sok z połowy cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Syrop przechowujemy w lodówce i stosujemy w czasie przeziębienia i kaszlu.
Wino cebulowe
2-3 duże cebule mielimy, dodajemy 3-4 łyżki miodu i zalewamy 700 ml wytrawnego białego wina. Mieszaninę odstawiamy na tydzień, po czym filtrujemy i przelewamy do butelki.
Nalewka cebulowa
Nalewkę cebulową przygotujemy, ucierając 2 średniej wielkości cebule i zalewając je 500 ml spirytusu. Miksturę odstawiamy na 6-7 dni. Przefiltrowaną nalewkę pijemy, rozcieńczając 20-30 kropli w kieliszku wody.
Syrop z czosnku
Do 2 zmielonych główek czosnku dodajemy sok z 2 cytryn, 5-6 łyżek miodu oraz szklankę przegotowanej chłodnej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 dni. Stosujemy tak jak syrop z cebuli.
Nalewka czosnkowa
Aby wykonać nalewkę, mielimy 3-4 główki czosnku, zalewamy 400 ml wódki i odstawiamy w ciemne miejsce. Po 14 dniach filtrujemy nalewkę, którą możemy stosować samodzielnie bądź jako dodatek do napoju przygotowanego z mleka i miodu.
Syrop z cebuli najlepszy na przeziębienie