FitnessCzosnek i cebula – zdrowy duet ze spiżarni

Czosnek i cebula – zdrowy duet ze spiżarni

Nieświeży oddech po spożyciu czosnku oraz łzy spływające podczas krojenia cebuli mogą zniechęcić do umieszczenia tych warzyw w naszej diecie. Warto jednak przymknąć oko na te niedogodności.

Czosnek i cebula – zdrowy duet ze spiżarni
Źródło zdjęć: © sxc.hu

05.01.2010 | aktual.: 23.03.2013 18:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nieświeży oddech po spożyciu czosnku oraz łzy spływające po policzkach podczas krojenia cebuli mogą skutecznie zniechęcić do umieszczenia tych warzyw w naszej diecie. Warto jednak przymknąć oko na te niedogodności, gdyż czosnek i cebula to jedne z najcenniejszych roślin leczniczych – dbają między innymi o nasz układ krążenia, odporność i drogi moczowe.

Witaminy i minerały

Czosnek i cebula, należące do rodziny liliowatych, są źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, a także znacznej ilości soli mineralnych – siarki, fosforu, miedzi, magnezu, cynku, selenu, żelaza i wapnia. W warzywach tych znajdziemy również związki o tajemniczo brzmiących nazwach – adenozynę, saponiny, fitoncydy, flawonoidy. Głównym obszarem działania adenozyny jest układ krążenia – w medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu arytmii serca.

Działanie przeciwzapalne, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze oraz pobudzanie wydzielania śluzu, żółci i soku żołądkowego to z kolei najważniejsze właściwości saponin. Fitoncydy, a wśród nich allicyna, niszczą grzyby, bakterie i wirusy, a ponadto hamują agregację płytek krwi oraz obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) i trójglicerydów. Flawonoidy cenione są głównie ze względu na właściwości antyoksydacyjne, jednak zakres ich działania jest znacznie szerszy. Z grupy tej warto wymienić kwercetynę, która obficie występuje w cebuli – uszczelnia ona naczynia krwionośne, zapobiega powstawaniu zakrzepów oraz zmniejsza stany zapalne.

Zdrowie na talerzu

Ciężko wyobrazić sobie skuteczną profilaktykę chorób układu krążenia bez czosnku i cebuli jako składników codziennego jadłospisu. Co więcej, warzywa te nie tylko przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy, ale i wykazują zdolność jej cofania. Za to niezwykłe działanie odpowiadają wspomniane substancje czynne, które walczą z podstawowymi czynnikami decydującymi o rozwoju arteriosklerozy, a więc wysokim poziomem cholesterolu LDL i trójglicerydów, zaburzeniami procesu krzepnięcia krwi oraz wysokim ciśnieniem.
Syrop z cebuli najlepszy na przeziębienie

Czosnek i cebula to również naturalny sposób na zdrowy układ pokarmowy i moczowy. Działają wiatropędnie, regulują florę bakteryjną jelit, pobudzają apetyt, wspomagają trawienie, a także są pomocne w kuracjach przeciwpasożytniczych. Ze względu na działanie moczopędne i przeciwbakteryjne warzywa zalecane są w przypadku infekcji dróg moczowych i pęcherza, natomiast z uwagi na właściwości wykrztuśne – przy zapaleniu oskrzeli. Czosnek i cebula wzmacniają odporność organizmu oraz obniżają poziom cukru we krwi. Dodatkowo badania potwierdzają bakteriobójcze działanie czosnku na Helicobacter pylori, a więc na bakterię, która odpowiada za większość przypadków choroby wrzodowej. Natomiast w odniesieniu do przeciwnowotworowych właściwości czosnku potwierdzenia takiego wciąż nie ma.

Nie dla wszystkich

Niestety nie wszyscy mogą korzystać z dobroczynnego działania czosnku i cebuli. Warzyw tych należy unikać przy nieżytach układu pokarmowego i skłonnościach do zgagi. Spożywanie czosnku i cebuli powinno być skonsultowane z lekarzem w przypadku chorób wątroby i nerek, cukrzycy, niskiego ciśnienia oraz podczas stosowania antykoagulantów. Duże ilości czosnku nie są wskazane w czasie ciąży i karmienia piersią.

Syrop z cebuli

2 średniej wielkości cebule kroimy, umieszczamy w słoiku i dosypujemy około 20 dag cukru. Odstawiamy na 3-4 godziny, po czym wydzielony sok zlewamy do naczynia. Dodajemy do niego 1-2 łyżki miodu oraz sok z połowy cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Syrop przechowujemy w lodówce i stosujemy w czasie przeziębienia i kaszlu.

Wino cebulowe

2-3 duże cebule mielimy, dodajemy 3-4 łyżki miodu i zalewamy 700 ml wytrawnego białego wina. Mieszaninę odstawiamy na tydzień, po czym filtrujemy i przelewamy do butelki.

Nalewka cebulowa

Nalewkę cebulową przygotujemy, ucierając 2 średniej wielkości cebule i zalewając je 500 ml spirytusu. Miksturę odstawiamy na 6-7 dni. Przefiltrowaną nalewkę pijemy, rozcieńczając 20-30 kropli w kieliszku wody.

Syrop z czosnku

Do 2 zmielonych główek czosnku dodajemy sok z 2 cytryn, 5-6 łyżek miodu oraz szklankę przegotowanej chłodnej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 dni. Stosujemy tak jak syrop z cebuli.

Nalewka czosnkowa

Aby wykonać nalewkę, mielimy 3-4 główki czosnku, zalewamy 400 ml wódki i odstawiamy w ciemne miejsce. Po 14 dniach filtrujemy nalewkę, którą możemy stosować samodzielnie bądź jako dodatek do napoju przygotowanego z mleka i miodu.
Syrop z cebuli najlepszy na przeziębienie

Źródło artykułu:WP Kobieta
czosnekcebulasyrop z czosnku
Komentarze (10)